Coronavirus

15 anmeldelser og tre sigtelser for ulovligt åbne forretninger

Strafferammen for at åbne en butik med de nuværende restriktioner starter på en bøde på 10.000 kroner, som stiger i takt med antallet af ansatte.

En række erhvervsdrivende havde inden mandag givet udtryk for, at de ville genåbne mandag i protest mod regeringens og sundhedsmyndighedernes regler og vejledninger.

Det har nu ført til flere sigtelser, oplyser Rigspolitiet.

- Vi har modtaget 15 anmeldelser om erhvervsdrivende, der har brudt de nuværende restriktioner, hvoraf en af dem er blevet sigtet, det siger Kim Erik Hansen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet til TV 2.

Derudover er der to tilfælde, hvor en patrulje har spottet en åben butik, der har ført til sigtelser, oplyser vicepolitiinspektøren, mens han tilføjer, at tallene er fra klokken 15.

Sagerne bliver i øjeblikket undersøgt af politiet i de respektive politikredse, og det forventes, at antallet af sigtelser stiger i løbet af dagen i takt med, at sagerne behandles.

- Det kan meget vel blive et højere tal. Det kommer helt an på, om der foregår ulovlig aktivitet i butikken eller ej. Hvis en anmeldelse viser sig at være rengøringspersonale på stedet, kommer der naturligvis ingen sigtelse ud af det, siger Kim Erik Hansen.

Anmeldelserne fordeler sig over flere politikredse, hvoraf størstedelen er kommet fra København. Derudover er der på nuværende tidspunkt anmeldelser fra Fyn og Midt- og Vestsjælland.

Med undtagelse af dagligvarebutikker skal de liberale erhverv holde lukket til 28. februar 2021 for at begrænse smitten med coronavirus i samfundet.

Hvis sigtelserne fører til domme, er strafferammen for ulovligt at åbne en butik eller forretning bøde på 10.000 kroner, hvis man har op til ni ansatte.

Derefter stiger bøden i takt med antallet af ansatte, mens bødetaksten også stiger, hvis man har begået forseelsen før.

Protestbevægelser vokser frem på Facebook

Fredag lukkede Facebook en gruppe, som har forsøgt at koordinere genåbningen. Gruppen havde på daværende tidspunkt næsten 10.000 medlemmer.

Efterfølgende er der blevet oprettet nye lignende grupper.

En af initiativtagerne til disse Facebook-grupper er Torkil Poulsen, som er administrerende direktør i Dantracker, der laver GPS-løsninger.

Han mener, at restriktionerne skal pakkes væk, da smittetallet ikke længere giver belæg for en nedlukning. Han påstår, at danskerne har opnået flokimmunitet. Det er der dog på nuværende tidspunkt ingen sundhedsfaglig evidens for.

- Danskerne har fået nok nu. Vi gider ikke mere af deres skræmmekampagner og løgne, vi skal tilbage til virkeligheden, siger Torkil Poulsen til TV 2.