Samfund

Region skruer ned for vaccinationstempo efter sygemeldinger

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Sundhedspersonale med bivirkninger får Region Nordjylland til at skrue vaccinationstempo ned.

Region Nordjylland har søndag besluttet at nøjes med at vaccinere en tredjedel af en sygehusafdeling ad gangen. Hidtil har det været halvdelen.

Opbremsningen skyldes, at flere ansatte må sygemelde sig, efter at de er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, skriver TV2 Nord.

Det skal sikre, at driften holdes i gang på sygehusene, forklarer lægefaglig direktør ved Regionshospital Nordjylland Søren Hjortshøj til TV2 Nord.

- Cirka 20 procent af de, der vaccineres, oplever milde bivirkninger ved vaccinen. Det er der ikke noget usædvanligt i.

- En lille procentdel vil også opleve bivirkninger, der kræver et par dages sygemelding. Det er sådan set også normalt, siger Søren Hjortshøj.

Bivirkningerne ændrer ikke på, at alt personale tilbydes vaccinen. Søren Hjortshøj nævner, at antallet af indlagte med covid-19 i regionen i øjeblikket er lavt, og derfor er der tid til at "puste ud" og få vaccineret personalet.

Læge: Bivirkninger er helt forventelige

Anne Møller, der er praktiserende læge og medlem af Dansk Selskab for Almen Medicins corona-taskforce, er ikke overrasket over antallet af personer med bivirkninger.

- Vi havde forventet at op mod 50 procent fik hovedpine og træthed, mens en tredjedel ville få feberfornemmelse. Det er helt almindeligt.

Hun mener dog også, at planlægningen kunne have været bedre.

- Hele afdelinger har fået AstraZeneca-vaccinen på en gang, i modsætningen til da Pfizer- og Moderna-vaccinerne blev udrullet. Det var mere i bidder, og det havde været smartere også at tage AstraZeneca-vaccinerne på den måde, så afdelinger ikke blev lagt ned, siger hun.

Sverige har sat vaccinationer på pause i to regioner

Også i Sverige er hospitalsansatte blevet syge efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen.

Det har medført, at to regioner midlertidigt har indstillet brugen af vaccinen.

Den ene region er Sörmland, hvor omkring 100 ud af 400 vaccinerede hospitalsansatte har oplevet bivirkninger som eksempelvis feber.

Den britisk-svenske virksomhed AstraZeneca har beklaget den relativt høje andel af vaccinerede, der oplever bivirkninger.

- Det er ikke godt. Der virker til at have været en større andel med bivirkninger, end vi havde forventet. I studier har vi set omkring ti procent vaccinerende få disse bivirkninger, sagde Andreas Heddini, medicinsk chef for AstraZeneca i Norden.

Den medicinske chef siger, at typen af bivirkninger, altså let feber, er som forventet.

Men Andreas Heddini siger samtidig, at man vil arbejde videre på at finde en årsagssammenhæng til det forholdsvis høje antal bivirkningsramte.

AstraZeneca-vaccinen er først for nylig blevet godkendt til brug i EU.

I både Danmark, Norge og Sverige har myndighederne dog anbefalet, at man ikke bruger AstraZeneca-vacciner til personer over 65 år på grund af en noget lavere effektivitet end Pfizer/BioNTech og Modernas vacciner.