Coronavirus

Ny mutation vækker international bekymring, men SSI maner til besindighed

SSI's direktør er sikker på, at vaccinerne er i stand til at tilpasse sig den nye mutation.

Der er fundet 67 coronaprøver indeholdende virusmutationen E484K i Danmark.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) lørdag aften.

Laboratorieforsøg har vist, at vaccinerne ikke er lige så effektive på virusstammer, som indeholder E484K-mutationen. Det vil sige, at vaccinerne kan have svækket immunitet, hvorfor sandsynligheden for at blive smittet med en mutation-variant forstærkes.

Man har blandt andet fundet mutationen i den sydafrikanske variant B1351 og den brasilianske variant P1.

Direktør i SSI Henrik Ullum kan søndag fortælle til TV 2, at man i Danmark har fundet nogle tilfælde af andre virus, som også indeholder mutationen.

Han fortæller yderligere, at de i samarbejde med internationale kollegaer holder nøje øje med dem, men på nuværende tidspunkt har de ikke det store kendskab til deres egenskaber.

Ingen grund til bekymring

Der er dog ingen grund til at bekymre sig om, vaccinerne kan stå stand mod mutationerne. Det fastslår Henrik Ullum:

- Hvis vi kigger længere ind i krystalkuglen, så er jeg ret sikker på, at de her vacciner sagtens kan følge med de mutationer, som den nye virus må have i ærmet til os.

Direktøren vurderer vaccineteknologierne til at være meget fleksible, og derfor kan man tilpasse vaccinerne de nuværende mutationer, og de mutationer der måtte komme.

Både Pfizer/BioNTech og Moderna, der står bag to af de nuværende godkendte vacciner, har også været ude at sige, at de er fortrøstningsfulde i forhold til, at deres vaccine vil virke mod den sydafrikanske variant.

Ud af de 67 tilfælde, der er fundet af mutationen E484K, kan ti af tilfældene spores tilbage rejseaktivitet i Nigeria, Brasilien og Schweiz. Derudover kan ti personer knyttes til et coronaudbrud på en skole i København, mens ni personer har forbindelse til en arbejdsplads i Odense. Det skriver Ritzau.