Coronavirus

Mette Frederiksen vil sikre vaccineleverancer - men det er politisk spil for galleriet, siger ekspert

Regeringen har haft drøftelser med Israel om at samarbejde for at komme fremtidige pandemier i forkøbet.

Vacciner er det biokemiske supervåben, når det handler om at bekæmpe pandemien. Og Danmark skal have have nem adgang til dem.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) til Berlingske og slår samtidig til lyd for et tværgående, internationalt samarbejde med blandt andet Israel.

- Den seneste tid har afsløret en enorm svaghed, fordi der ikke er vacciner nok, og fordi vi har en meget stor afhængighed af private firmaer. Derfor er vi nødt til at se, hvad vi kan gøre nationalt for at sikre, at der er tilstrækkelig kapacitet, siger Mette Frederiksen.

En af måderne at sikre mod mangel på vacciner kan ske i et samarbejde med andre lande. Og Mette Frederiksen har haft drøftelser med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Israel bekræfter

Den israelske premierminister bekræfter lørdag på Twitter, at der har været en form for dialog statslederne imellem.

- Vi diskuterede måder at kunne samarbejde på mellem forskellige lande i både forskning, udvikling, produktion og forsyning af vacciner, skriver Benjamin Netanyahu.

Benjamin Netanyahu har da også tidligere luftet tanker om et samarbejde med andre lande for at oprette en international vaccinevirksomhed.

- Vi vil blive ramt af flere pandemier i fremtiden. Vi skal begynde at planlægge de næste år, først for vores lande og derefter for resten af verden, sagde Netanyahu for kort tid siden på en videokonference mellem en række statsledere fra Danmark, Norge, Tjekkiet, Østrig, Grækenland og Australien.

Udfordret af forsyningsproblemer

Både Danmark og andre dele af verden har i forhold til vaccine været udfordret af kapacitets- og forsyningsproblemer. Samtidig kan muterende vira skabe yderligere pres på såvel forskning som produktionsapparat.

Spørger man Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, er det dog ikke noget quick fix at forsøge at sætte gang i et tværgående samarbejde som det, Mette Frederiksen og Benjamin Netanyahu har skitseret.

- Det er mest af alt spil for det politiske galleri, mener Kjeld Møller Pedersen og peger på, at Danmark i 2016 solgte Statens Serum Institut i erkendelse af, at de private selskaber var bedre rustede.

Mette Frederiksen har dog flere gange udtrykt bekymring for de private aktørers ageren på markedet for vacciner i den senere del af pandemien.

Pres på EU-kommissær

Den danske statsminister var tidligere på måneden medunderskriver på en vaccine-advarsel adresseret til EU-kommissær Ursula von der Leyen i kølvandet på et slagsmål med medicinalproducenten AstraZeneca og fremtidige leverancer.

- Vi er meget tilfredse med, at der nu er et fælles, stærkt pres på vaccineproducenterne, stod der i brevet, som foruden Mette Frederiksen havde den østrigske kansler Sebastian Kurz, den tjekkiske premierminister Andrej Babis og den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis som underskrivere.

Planerne om at etablere en selvstændig og uafhængig produktion af vacciner kommer ikke til at gøre nogen forskel, vurderer Kjeld Møller Pedersen.

- Jeg har svært ved at se det komme til at redde verden eller vores coronakrise. Det vil formentlig blive som med influenzavacciner, at der indenfor en overskuelig fremtid vil være rigeligt med vacciner, siger professoren.

Mette Frederiksen har søndag ikke været tilgængelig for en kommentar.

Men til Berlingske siger hun, at der skal være et nationalt funderet alternativ til de private selskaber. Også selv om det indebærer en risiko for, at det viser sig enten unødvendigt eller ikke at fungere.