Mette F. lægger op til massetest, men SSI vil ikke svare på, om det også gælder efter vaccination
Det er en rigtig god idé nu og her, lyder det fra SSI's direktør, som ikke vil forholde sig til tiden efter, danskerne er vaccineret.
Coronatest er kommet for at blive.
Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Berlingske lørdag.
Det har fået nogle til at sætte spørgsmålstegn ved, om det giver mening, at danskerne fortsat skal lade sig teste efter alle, der ønsker det, er vaccineret.
Professor i immunologi Jan Pravsgaard er en af skeptikerne. Han har fortalt til TV 2, at han har svært ved at se, hvorfor det er nødvendigt med flere teststationer, når danskerne er blevet vaccineret.
Direktør for Statens Serum Inistitut (SSI) Henrik Ullum vil søndag morgen ikke forholde sig til, om det giver mening at fortsætte testningen på den anden side af sommeren, hvor danskerne efter vaccinationsplanen gerne skulle være færdigvaccineret.
- Jeg synes, det er en rigtig god ide her og nu, understreger Henrik Ullum til TV 2.
Hvis man som dansker sidder og tænker, hvad så efter sommer, skal jeg så også testes flere gange om ugen, hvad siger du så?
- Så må vi se, hvor meget epidemi der er, og hvad for nogle nye varianter, der er. Jeg vil for eksempel gætte på, at når vi taler om det tidlige efterår, har vi et meget, meget lavt tryk.
Direktøren fortæller, at Mette Frederiksens udtalelser sker på baggrund af SSI’s anbefalinger, men erkender, at de ikke har snakket i detaljer om, hvordan teststrategien bør udfolde sig i årene fremefter.
Vaccinen kan blive udfordret af mutationer
Mette Frederiksen siger til Berlingske, at danskerne godt kan forvente at skulle lade sig teste minimum to gange om ugen.
Hvis alle danskere over 18 år skal tage en coronatest to gange om ugen, kræver det som minimum en testkapacitet på ni millioner tests om ugen. I dag bliver der gennemsnitlig foretaget 130.000 tests om dagen - det svarer til en million tests om ugen. Statsministerens forslag kræver derfor en ni-dobling af den nuværende testkapacitet.
Sundhedsordfører i Venstre Martin Geertsen byder Mette Frederiksens initiativ velkommen.
Han fortæller, at han forstår statsministerens udmelding som en reaktion på, at vaccinerne kan blive udfordret af mutationer. Derfor er det nødvendigt at skabe en fleksibel vej ud af corona, som ikke udelukkende beror på vacciner.
SSI oplyste lørdag aften, at de har fundet den mere vaccineresistente virusmutation E484K i 67 prøver. Det står uklart, hvor resistent mutationen er, men laboratorieforsøg har vist, at vaccinerne ikke er lige så effektive på virus med den konkrete vaccination.
Danskerne lader sig gerne teste
TV 2 har søndag morgen været ude at tale med danskerne på gaden i København, og de er positiv stemt over for at lade sig teste oftere.
- Det bliver jeg nødt til, fordi jeg synes, det er vigtigt at lukke op. Vi skal simpelthen i gang igen, siger Svenja Weiland, der til daglig er grafisk designer.
Studerende Emma Daae tager også gerne en vatpind i halsen, hvis det betyder, at samfundet lukker op:
- Det er aldrig en god ting at få stukket en vatpind ned i halsen, men hvis det er det, der skal til, så tror jeg egentlig, det er bedre for folk at komme ud og være sociale med andre.
Foruden massetest lægger Mette Frederiksen også op til en mere langsigtet kontrol med grænserne og en danskstøttet produktion af vacciner. De tre strategier skal sikre, at Danmark ikke kommer ud i endnu en nedlukning.