Coronavirus

Den britiske mutation kan eksplodere mellem hænderne på os, siger statsministeren

39 procent af danskerne mener, der er for mange restriktioner, viser ny måling. Mette Frederiksen afviser en større genåbning i nærmeste fremtid.

Selvom statsministeren fredag gav udtryk for, at regeringen overvejer regionale genåbninger, og hun lørdag på Facebook skrev, at det går den rigtige vej, så kommer der ingen større genåbning i den nærmeste fremtid.

Det slår Mette Frederiksen (S) fast i et interview med Berlingske søndag.

Danmark har nemlig stadig årstiden imod sig, og der er fortsat for få danskere, som er blevet vaccineret, lyder det fra statsministeren.

- Derfor, hvis du åbner op nu med den britiske mutations øgede smitsomhed, er vurderingen fra snart sagt alle, der kigger ind i det her, at det med overvejende sandsynlighed vil eksplodere mellem hænderne på os, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Den britiske mutation menes at være 70 procent mere smitsom end den variant, som indtil nu har domineret i Danmark.

Laveste positivprocent siden august

Statsministeren tilføjer, at hun håber, flere restriktioner kan blive udfaset i marts, "men at det i givet fald bliver forsigtigt".

Siden er tallet blevet nedjusteret til 30-40 procent, men der er stadig usikkerhed omkring, præcis hvor meget mere den britiske mutation smitter.

Udmeldingen kommer, efter at Danmark lørdag registrerede den laveste positivprocent siden august. Positivprocenten har været faldende de seneste dage, og lørdag lød den 0,22 - med 274 smittede ud af 124.348 prøver.

Stor del af danskerne mener, der er for mange restriktioner

Danmark har siden 16. december været underlagt en lang række restriktioner.

Det gælder for eksempel forsamlingsforbud, hjemmeskole og nedlukning af serviceerhverv.

Men selvom danskerne generelt set bakker op om regeringens håndtering af coronakrisen, viser en ny Megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken, at en stor del af danskerne er utilfredse med restriktionerne.

39 procent mener nemlig, at der er for mange eller alt for mange restriktioner.

De adspurgte personer i undersøgelsen er blevet bedt om at tage udgangspunkt i den aktuelle corona-situation.

Målingen viser derfor, hvordan danskerne har det med de restriktioner, som på nuværende tidspunkt gælder frem til 28. februar.

Derudover synes 53 procent, at restriktionerne har været passende, mens syv procent mener, der har været for få restriktioner.

Siden jul har regeringen kun tilladt en enkelt genåbning. Den fandt sted, da de mindste elever i 0.-4. klasse 8. februar vendte tilbage til fysisk skoleundervisning.

Blå partier presser på for genåbning

Det er ikke kun en stor del af danskerne, som er utilfredse med de fortsatte restriktioner. Den mening deler de blå partier på Christiansborg også.

Fredag gik partilederne på højrefløjen sammen om et åbent brev til statsministeren. Her bad de regeringen se på "muligheder i stedet for begrænsninger":

Konkret foreslår de blå partiledere at lade unge komme tilbage på efterskolerne efter vinterferien, tænke fleksibelt i forhold til butikker ved for eksempel at lade kunder bestille tid hos deres autoforhandler og åbne for udendørs sportsaktiviteter som for eksempel fodboldtræning.