Samfundet skal genåbnes, når alle over 50 år er vaccineret, mener DI

Unge mennesker under 50 har nemlig sjældent brug for intensiv behandling, mener Dansk Industri.

Når alle danskere over 50 år er blevet vaccineret, skal samfundet genåbne helt.

Sådan lyder et nyt forslag fra Dansk Industri (DI).

En fuld genåbning betyder, at hele erhvervslivet kan åbne op igen – det indebærer også restauranter, værtshuse og barer, som har været nogle af de hårdest ramte erhverv. Desuden skal forsamlingsforbuddet ophæves, og grænserne skal lukkes op mod et testkrav.

Forslaget har til formål at skubbe gang i økonomien igen, men administrerende direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, fortæller, at det også kan være en stor hjælp til alle de mennesker, der har lidt sociale eller psykiske problemer som en konsekvens af nedlukningen.

- Vi ønsker en klog, smart og effektiv genåbningsplan, så vi kan finde vores vej ud fra fryseren. Vi har hele samfundet nedfrosset med enormt store negative konsekvenser for børn og unge, siger Lars Sandahl Sørensen til TV 2.

DI har vendt sit forslag med danske og udenlandske virologer og specialister, og på den baggrund vurderer organisationen, at kapaciteten på landets sygehuse ikke længere vil være truet, når alle over 50 år er vaccineret.

Det handler om, at unge mennesker under 50 år sjældent har behov for intensive behandlinger, påpeger Lars Sandahl Sørensen.

Ekstra pres på regeringen om at åbne

Forslaget kommer i kølvandet på, at partierne i blå blok fredag sendte et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S), hvor de opfordrede hende til at se på muligheder frem for begrænsninger, når det handler om at åbne samfundet igen.

I en mail til TV 2 skriver Mette Frederiksen, at de kigger på at lave regionale og lokale genåbninger som det næste skridt.

Sådan en regional og lokal åbning byder DI også velkommen, siger den administrerende direktør.

DI's forslag er desuden en del af en større genåbningsplan fremført af DI, som også indebærer et digitalt coronapas, massetestning af alle over 10 år og flere kviktests

Det digitale coronapas er allerede blevet godkendt af regeringen. I første omgang skal coronapasset bruges til erhvervsrejser, men det er planen, at andre dele af erhvervs- og kulturlivet skal inddrages på sigt. Arbejdet med at udvikle coronapasset er dog stadig i sin spæde start, hvorfor det er Finansministeriets forventning, at det først kan tages i brug i løbet af maj måned.

Risikerer eksplosion i smittespredning blandt de yngre

Professor i virologi Allan Randrup giver DI ret i, at når alle over 50 år er vaccineret, vil sygehusene se en stor reduktion i antallet af indlæggelser, og dermed vil risikoen for at dø også være mindre.

Professor i virologi Allan Randrup vil hverken vende tommelfingeren op eller ned til DI’s forslag. Han giver DI ret i, at når alle over 50 år er vaccineret, vil sygehusene se en stor reduktion i antallet af indlæggelser, og dermed vil risikoen for at dø også være mindre.

Allan Randrup mener, at man skal passe på, at der ikke kommer til at ske en kraftig stigning af smitte blandt de yngre generationer, hvis samfundet genåbnes helt. En større smittespredning blandt de unge vil formentlig betyde en større risiko for, at virussen muterer sig.

- Hvis vi har en situation, hvor der er meget stor smittespredning blandt de unge, og vi har en ældre vaccineret population, så vil smitten i et vist omfang også ramme dem, der er vaccineret, og så kan vi risikere, at der kommer en selektion af de mutationer, som er i stand til at smitte de ældre vaccinerede, siger Allan Randrup.

Allan Randrup synes ikke det fremgår tydeligt af DI’s genåbningsplan, hvor kraftigt man vil slække på restriktionerne. Han mener, DI bliver nødt til at se mere konkret på, hvordan man kan åbne på en forsvarlig måde uden at få en smitteeksplosion blandt de yngre.

I Dansk Industri fastlår Lars Sandahl Sørensen dog, at man fortsat skal sørge for at omgå hinanden på en klog måde, og at fremtiden højst sandsynlig byder på en ny og anderledes omgangsform.

Uvis dato for mulig genåbning

Hvornår samfundet kan forvente, at personer over 50 år er færdigvaccineret, er uvist.

Sundhedsstyrelsen har ingen kategori, der omfatter personer over 50 år.

Den 12. og sidste målgruppe i Sundhedsstyrelsen prioriterede rækkefølge er personer under 64 år, som hverken varetager sundheds- eller samfundskritiske funktioner eller er i større risiko for at få et alvorligt forløb på grund af sygdomme.

Sundhedsstyrelsen skriver, at folk under 64 år bliver segmenteret efter alder - det vil sige, at det kan forventes, at de ældre bliver vaccineret før de unge. Men hvornår det præcist er, melder vaccinationsplanen intet om.

Ifølge vaccinationsplanen kan de sidste danskere dog forvente at være færdigvaccineret til sommer.

Du kan få et fuldt vaccineoverblik her.