Mette Frederiksen lægger op til tests flere gange om ugen

Coronatest er kommet for at blive. Borgerne skal givetvis testes flere gange om ugen, siger statsministeren.

Vacciner kan ikke stå alene i kampen mod coronavirusset. Borgerne i Danmark må også vænne sig til, at coronatest bliver en endnu større del af hverdagen i den kommende tid.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) til Berlingske.

- Et af mine vigtigste budskaber er, at vi som danskere skal vænne os til, at test er kommet for at blive, og at vi får behov for at udvide det endnu mere.

- Man skal vænne sig til, at det at blive testet tit – ganske givet et par gange om ugen – er en fundamental del af strategien for at have et mere åbent samfund end i dag, siger hun til avisen.

Med den nuværende viden kan vaccinerne ikke stå alene, understreger hun. Alternativet til at lave markant flere test er, at "samfundet bliver helt eller delvist lukket ned", lyder det fra statsministeren. Borgerne må indstille sig på at være fleksible.

- Vi skal i virkeligheden tænke test som en vigtig del af forudsætningen for, at vi får mere og mere af vores almindelige liv tilbage, siger hun.

I det længere interview med Berlingske siger hun desuden, at produktion af vacciner med danske skattekroner i samarbejde med erhvervslivet skal sikre leverancer i tilstrækkeligt omfang.

Vacciner kan ikke stĂĄ alene

Og der skal være kontrol ved grænserne i et længere perspektiv. Det skal sikre, at nye mutationer ikke kommer til landet, siger hun til avisen.

Hun vil undgå, at landet skal lukkes – som det er nu – igen.

Vacciner mod coronavirus er et "supervåben", men det ifølge statsministeren ikke stå alene.

Eksperter har ifølge Berlingske talt om hjemmetest, eller at medarbejdere på landets arbejdspladser lærer at teste hinanden. Det har allerede været på tale hos lærerne landet over, der er vendt tilbage for at undervise de yngste klasser.

Vil have teststeder "mange, mange steder"

Siden coronaudbruddet er der foretaget over 15 millioner pcr-coronatest i Danmark. Over 200.000 smittede er fundet i de mange test, og 2284 smittede har mistet livet.

To private aktører, Falck og Carelink, foretager i øjeblikket lyntest på vegne af staten.

Til Berlingske siger statsministeren, at strategien med mere test også fordrer, at der oprettes teststationer "mange, mange steder i landet". Hun nævner lokale biblioteker eller supermarkeder, som mulige steder.