Mette Frederiksen lægger op til genåbning i opslag på Facebook

Regeringen vil ikke afvise nogen idéer i kataloget af lempelser, men Mette Frederiksen nævner lokale genåbninger som en mulighed.

Danmark er på vej mod en genåbning.

Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook, hvor hun kalder det imponerende, at danskerne igen er lykkedes med at holde coronaepidemien under kontrol under den aktuelle nedlukning, som begyndte kort før jul.

- Vi er nu på vej ind i et forår, hvor vi løbende og gradvist - men forsigtigt - kan udfase stadig flere restriktioner.

Det er sket på trods af flere faktorer for årstiden, der besværliggør kontrollen over epidemien såsom vinteren, det kolde vejr, coronatræthed og den ekstra smitsomme britiske coronamutation B117.

Regeringen forholder sig åben

Hvordan en genåbning af Danmark kommer til at udforme sig, giver statsministeren ikke så mange konkrete bud på. Men hun understreger, at regeringen forholder sig åben og vil tage drøftelsen i Folketinget.

- Regeringen afviser ikke nogen idéer på forhånd. Det kan være regionale og lokale genåbninger og øget anvendelse af test. Alt det drøftes også med Folketingets partier, skriver Mette Frederiksen.

Mandag sagde Mette Frederiksen ellers, at der skulle være "fuldstændig epidemikontrol", før en yderligere genåbning kunne være på vej.

Det affødte kritik hos en række sundhedsordførere blandt Folketingets partier, som gerne ville have uddybet præmissen for en epidemi under stram kontrol.

Britisk mutation forhindrer stor åbning af samfundet

I sit opslag på Facebook opbløder Mette Frederiksen retorikken og bruger ikke ordvalget "fuldstændig kontrol".

- Det er afgørende, at vi bliver ved med at have epidemien under kontrol, og det er blevet sværere på grund af den britiske mutation. Var det ikke for den, kunne en stor del af samfundet være åbent nu.

Netop formuleringen af en strategi for genåbning af Danmark har ført til et vist pres på regeringen fra blå blok.

Blå blok efterlyser muligheder frem for begrænsninger

Partilederne har derfor skrevet et åbent brev til statsministeren. Her beder de regeringen se på "muligheder i stedet for begrænsninger".

- Regeringen har ikke været sen til at stille sig forrest, da landet lukkede ned. Det kniber mere med genåbningen.

Konkret foreslår de blå partiledere at lade unge komme tilbage på efterskolerne efter vinterferien, tænke fleksibelt i forhold til butikker, og åbne for udendørs sportsaktiviteter som for eksempel fodboldtræning.

Danmark indledte en nedlukning 17. december frem til 3. januar, hvorefter den er blevet forlænget ad flere omgange.

Tidligere på ugen vendte de små klassetrin dog tilbage til undervisning på landets skoler.