Sundhedsstyrelsen vil ikke anbefale dobbelt mundbind - for nu

Ny forskning viser, at brug af dobbelt mundbind kan blokere for op mod 92,5 procent af potentielt smittebærende partikler.

Den danske sundhedsstyrelse vil ikke anbefale brug af dobbelt mundbind - for eksempel et stofmundbind uden på et kirurgisk mundbind - selvom ny amerikansk forskning peger på, at dobbelt mundbind kan blokere for op mod 92,5 procent af potentielt smittebærende partikler.

Et tætsiddende medicinsk mundbind, som de blå vi kender, forhindrer til sammenligning 63 procent af partiklerne i at sprede sig.

- På nuværende tidspunkt overvejer Sundhedsstyrelsen ikke at anbefale brug af stofmundbind udenpå kirurgisk mundbind, men vi følger naturligvis nyeste viden på området, skriver overlæge Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, i et mail-svar til TV 2.

TV 2 havde på baggrund af resultaterne af den amerikanske undersøgelse spurgt Bolette Søborg, om Sundhedsstyrelsen nu overvejer at anbefale brugen af dobbelt mundbind.

Det er forskere fra US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), der har lavet undersøgelsen.

- Disse data bekræfter CDC’s tidligere retningslinjer: At alle personer, som er to år eller ældre, bør bære mundbind på offentlige steder, og når man er sammen med personer, der ikke er en del af ens husstand, siger CDC’s direktør, Rochelle Walensky, ifølge CNN.

Norge overvejer anbefaling af dobbelt mundbind

NRK skriver torsdag, at de norske myndigheder overvejer at anbefale dobbelt mundbind efter at have læst undersøgelsen fra de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Men Sundhedsstyrelsen overvejer altsĂĄ ikke at komme med en tilsvarende anbefaling.

- Både et stofmundbind og et CE-mærket engangsmundbind er i de fleste situationer tilstrækkeligt til brug i det offentlige rum, skriver Bolette Søborg.

Hun skriver også, at man i den amerikanske undersøgelse kun har undersøgt effekten af et stofmundbind båret uden på et kirurgisk mundbind.

- CDC har ikke afprøvet andre kombinationsmuligheder eller effekten af alle typer af medicinske engangsmundbind eller stofmundbind. CDC anfører endvidere, at brug af et stofmundbind uden på et medicinsk engangsmundbind for nogle brugere kan gøre det vanskeligt at trække vejret, og at det kan nedsætte det perifere syn, skriver Bolette Søborg.