Coronavirus

Kiosker sælger alkohol på trods af forbud: - Bare put dem i bukserne

Københavns Politi oplever, at butikkerne generelt er gode til at overholde forbuddet.

Er klokken slået 22, og får du lyst til en kold fra kassen, er det bare ærgerligt.

26. oktober blev det nemlig forbudt for butikker og kiosker at sælge alkohol mellem klokken 22-05.

Du kan dog være heldig. For det er nemlig ikke alle kiosker, der overholder forbuddet. Det viser en stikprøve, som TV 2 torsdag aften og nat foretog i en række københavnske kiosker.

I alt lykkedes det TV 2 at købe øl i seks ud af ti besøgte kiosker efter klokken 22.

- Bare put dem i bukserne

TV 2 besøgte kiosker fordelt over Nørrebro, Vesterbro, Frederiksberg og Amager og købte hver gang to øl. Ved fem af de seks køb blev TV 2 bedt om at gemme flaskerne væk før udgang fra butikken.

- Bare put dem i bukserne, lød det fra en kioskbestyrer på Nørrebro, da TV 2 spurgte, om det var muligt at købe to øl.

I en kiosk på Vesterbro indledte manden bag disken med høfligt at afvise købet af alkohol, men spurgte hurtigt derefter: ”Eller hvad skal du bruge?”

- To Tuborg, lød svaret fra TV 2, der derefter kunne fiske to glasflasker ud bag kølemontren med skiltet: ”Ingen salg af alkohol mellem 22-05."

Mens et par af kioskejerne så ud til at forbarme sig over TV 2s udsendte, virkede salg af alkohol efter 22 mere rutinepræget i to andre kiosker på henholdsvis Nørrebro og Amager.

I kiosken på Amager kunne TV 2 overvære en kvinde foran i køen købe en flaske hvidvin, hvorefter TV 2 købte to pilsnere. Denne kiosk var også den eneste, hvor TV 2 ikke blev bedt om at gemme flaskerne væk inden udgang til gaden.

Politiet ser det ikke som et stort problem

Københavns Politi skriver i et mailsvar til TV 2, at man har en "god og løbende dialog" med de erhvervsdrivende, og at man håndhæver forbuddet steder, hvor det ikke overholdes.

- Generelt er det dog vores opfattelse, at de erhvervsdrivende er gode til at overholde retningslinjerne, skriver ledende politiinspektør og leder af beredskabet i Københavns Politi, Peter Dahl.

Hvor ofte Københavns Politi har rejst sigtelser over for kiosker for ulovligt salg af alkohol, har det dog ikke været muligt at trække tal på, lyder det.

Forbuddet mod at sælge alkohol i de sene aften- og nattetimer blev annonceret af statsminister Mette Frederiksen (S) 23. oktober. Årsagen var, at de dengang åbne barer og restauranter blev pålagt at lukke klokken 22.

- Så kan man ikke gå længere ned om hjørnet til 7-Eleven og købe alkohol dér, sagde Mette Frederiksen i den forbindelse.

Samme dag, som forbuddet blev annonceret, meddelte Salling Group, at alle Netto- og Føtex-butikker ville lukke klokken 22 af samme årsag.