Coronavirus

Ishøjs skoler er tvunget til at lukke igen - alle i kommunen bør lade sig teste i uge 7

Myndighederne vil opruste både i forhold til smitteopsporing, testmuligheder og isolationsfaciliteter til Ishøjs borgere.

Efter stigende smittetal er skolerne i vestegnskommunen Ishøj Kommune nu tvunget til at lukke igen for de mindste elever.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

Ishøjs mindste skoleelever nåede dermed kun at være tilbage i klasseværelserne i en uge, før de igen blev tvunget hjem.

Det var mandag 8. februar, at skolerne blev genåbnet, og fra mandag 15. februar er de altså igen lukket i vestegnskommunen.

- Det vi kan se de seneste dage, er, at Ishøj Kommune desværre skiller sig ud. Der er kraftige stigninger i epidemikurven, siger Magnus Heunicke.

Kommunen har landets højeste incidenstal på 311. Kommunen med det næsthøjeste incidenstal er Vallensbæk, hvor det ligger på 175. Ishøj har også landets klart højeste positivprocent på 2,73.

Ifølge Magnus Heunicke er smittetallet i Ishøj dog ikke i sig selv alarmerende på nuværende tidspunkt, men stigningen er ifølge ministeren sket så hurtigt, at det kræver handling.

Ifølge Magnus Heunicke sker nedlukningen på myndighedernes anbefaling.

- Det, vi har lært af den her epidemi, er, at man skal sætte ind, når man ser sådan nogle stigninger. Derfor sætter vi massivt ind nu, siger Magnus Heunicke.

Forstærker smitteopsporing

For at stoppe smittespredningen, rykker man nu 100 personer fra smitteopsporingen til Ishøj for at fokusere på smittetallet dér.

Magnus Heunicke opfordrer samtidig alle beboere i Ishøj til at lade sig teste i den kommende uge - altså uge 7.

- Vi rykker ud med testbiler i boligområder. Overalt i kommunen vil der være opfordring til at blive testet, så vi kan få fundet de her smittekæder, siger han.

Derudover vil man indsætte Falck-biler ved testcentrene i Ishøj, der kan transportere folk direkte ud til isolationsfaciliteter, hvis der er brug for det, siger Magnus Heunicke.

- Alt det, vi har lært, virker, sættes nu ind for at inddæmme og stoppe stigningen, lyder det.

Hold dig til dem, du bor med

Risikoen for at smittesituationen i Ishøj eskalerer, er ifølge myndighederne så alvorlig, at borgerne opfordres til kun at ses med dem, de bor med.

- Vi har brug for folks hjælp til at lade sig teste, og at folk i hele Ishøj ikke ser flere, end det, vi anbefaler. Forsøg at holde dig til dem, du bor sammen med, siger Magnus Heunicke.

Skal borgerne i Ishøj gøre noget anderledes end resten af landets borgere?

- De skal gøre det, som alle andre også skal gøre: De skal gøre sig umage med at overholde restriktionerne. Vi kan ikke i Danmark holde os nedlukket så lang tid, fordi nogle kommuner stikker af og forsinker genåbningen, siger Magnus Heunicke.

Derfor vil regeringen reagere hurtigt og konsekvent overfor stigninger i smitten, lyder det fra sundhedsministeren.

Venter på grønt lys fra eksperter

Det har på det seneste været diskuteret, om den brede nedlukning af Danmark bør fortsætte, når smittetallet er så lavt.

Fredag meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud, at regeringen er klar til at se på regionale genåbninger.

Alle blå bloks partiledere skrev også fredag et fælles brev, hvor de efterspurgte en plan for genåbningen af Danmark.

Men Magnus Heunicke siger til TV 2, at man ikke har fået grønt lys fra regeringens eksperter til at begynde at lempe på restriktionerne.

Og først dér vil man begynde at se på regionale genåbninger, lyder det fra sundhedsministeren.

- Det kan være en regional genåbning eller en gradvis genåbning af forskellige sektorer, men vi er nødt til at have respekt for, at vi stadig har den her trussel mod os, siger han.

Smitten falder landet over

Der er stor forskel på smittetallet i Danmark siden midten af december, hvor vi rundede over 4000 nye daglige smittetilfælde.

I hele februar har antallet af smittede ligget under 500 nye tilfælde om dagen.

Alligevel er regeringen meget forsigtig, da man forventer, at den såkaldte britiske coronavariant kaldet B117 vil tage over og blive den dominerende coronavariant.

Den britiske variant smitter mere, og derfor frygter myndighederne, at den kan skabe en stor stigning i antallet af smittetilfælde.

Ifølge Magnus Heunicke følger man forsigtigt udviklingen, så man på sigt kan genåbne, uden det vil gøre skade.

Derfor børster han også kritikken fra blå bloks partiledere af sig og siger, at man jo netop har igangsat genåbningens første trin, da man sendte 0. til 4. klasse tilbage i skole i mandags.

- Men det er en præmis, at vi er nødt til at gøre det i etaper og følge, hvad der sker med epidemien. Det er en klar anbefaling fra alle vores rådgivere, epidemiologer og myndigheder, siger han.