Revisor vandt igen og igen på online-spil, men så sagde bettingselskabet stop

Mens de fleste danskere taber penge på betting, vinder nogle få personer store summer. Men flere af dem oplever at blive begrænset af spiludbyderne.

I 2019 tabte danskerne 2,5 milliarder kroner på væddemål som odds og betting. Heraf blev mere end halvdelen tabt hos online spiludbydere.

Men vilkårene for kunderne hos de forskellige bettingfirmaer kan dog være helt forskellige, alt efter om man taber eller vinder.

Sådan lyder kritikken fra flere sportsbettere og insidere fra spiludbyderne, som Gravegruppen på TV 2 Play har været i kontakt med.

Gravegruppen

Gravegruppen består af fem journalister med vidt forskellig baggrund. Hver uge graver de sig ned i et tip eller en aktuel sag, som er blevet sendt ind til holdet. 

På fem dage skal journalisterne se, hvor langt de kan komme med historien. 

Holdet består af:

Joachim Bindslev: Undersøgende journalist på TV 2. Han har blandt andet været med til at afsløre økonomisk storsvindel i Operation X-programmerne 'Jagten på vores milliarder' og 'Grådighedens pris'. 

Cecilie Beck: Nyhedsvært på TV 2. Hun har tidligere været undersøgende journalist, vært og redaktør på flere programmer. 

Adina Ren: Journalist og vært på Impact TV. Hun har før slået sine folder som reporter hos hedengangne Radio24syv. 

Lars Fogt: Undersøgende journalist. Han har tidligere som avisjournalist bevæget sig i forskellige gravegrupper. 

Thomas Skov: Journalist og underholdningsredaktør hos Podimo. Han har tidligere været vært på flere forskellige tv-formater, men har aldrig beskæftiget sig med undersøgende journalistik.

Ud med vinderne

Ifølge dem trækker spiludbyderne nemlig i bremsen hos nogle af de allerdygtigste spillere, der kan hive store summer hjem i det online gamblingunivers, ved at limitere dem.

Limitering betyder, at firmaerne kan ændre i enkeltpersoners adgang til specifikke spil eller sænke det beløb, kunderne kan oddse for - og dermed påvirke, hvor meget de kan vinde.

Man kan være heldig at vinde. Det kan man også, hvis man spiller Lotto. Men de fleste ved godt, at man nok taber på sigt

Morten Rønde, direktør i Spillebranchen

En af dem, der har oplevet limiteringen på egen spilkonto, er Peter Pontoppidan Thygesen

- Når man over en længere periode vinder kontinuerligt på en bettingside, kan de finde på at gå ind og lukke ens konto ved at limitere den, så man kun kan spille for 10, 20, 30 kroner i stedet for flere tusind, siger han i programmet.

Peter Pontoppidan Thygesen er revisor og har gennem mange år spillet på væddemål i sin fritid. Det blev der dog brat sat en stopper for ved bettingsiden Bet365, da han i en mail fra firmaet blev oplyst om, at han var udelukket fra flere spil på siden.

I det korte skriv var der dog ikke angivet nogen årsag til, at han ikke længere kunne satse sine penge efter forgodtbefindende.

Og noget tyder på, at han ikke står alene med problemet. Gravegruppen har talt med mere end 20 personer, der alle har oplevet at blive begrænset af spiludbydere.

Bettingekspert: - Vinderne gennemgåes én for én

Limitering er egentlig et redskab, som bettingfirmaer kan gøre brug af for at komme organiseret spil, uønsket adfærd og ludomani til livs på de online spillesider.

Men det bliver også brugt på andre måder, lyder det fra en af kritikerne Tonni Munk Jensen, der er bettingekspert ved podcasten Monetos.

Efter mere end 15 år i branchen og jobs hos tre forskellige bookmakere har han et indblik i de online spiludbydere bag facaden.

Vi må ikke sige til dem, at de er blevet limiteret. Vi må ikke komme ind på det

Insider

Han fortæller, at han flere gange har været vidne til, at limiteringen blev brugt til at udelukke storvindende spillere, som ser ud til at kunne være en dårlig forretning for spilgiganterne.

Ifølge Tonni Munk Jensen bliver kunderne efter et par uger eller måneder sorteret i to rækker: Dem, der vinder på sigt, og dem, der ikke gør.

- Alle de vindende gennemgår man så én efter én. Spiller du få kampe per kupon, spiller du store penge, spiller du i ligaer, hvor vi ikke har den store forstand? Så bliver du limiteret, siger han og fortsætter:

- Spiludbyderne skal jo tjene penge og så mange som muligt. Og det vil de gøre ved at smide de spillere ud, som kan vinde over dem.

Samtidig oplevede han, at limiteringen kun sjældent blev brugt i forbindelse med kunder, som tabte penge på siderne, selvom nogle spillere mistede store beløb.

Insider: - Vi må ikke sige til dem, at de er blevet limiteret

Tonni Munk Jensens udlægning af spiludbydernes inderside bakkes op af en anden insider fra branchen, som Gravegruppen har talt med.

Han arbejder lige nu hos et af de store bettingfirmaer og ønsker derfor at være anonym, men TV 2 er bekendt med hans identitet.

Der er jo ikke nogen, som vil sige, at du er blevet limiteret, fordi du er for god

Insider

Ifølge insideren begrænser flere spiludbydere de dygtigste kunder, som firmaerne taber penge på, mens de tabende bettere, som udbyderne tjener på, får lov til at fortsætte spillet.

Og når de limiterede kunder ringer ind for at få en forklaring på de nye begrænsninger, må der ifølge insideren ofte ikke gives nogen konkret begrundelse.

- Vi må ikke sige til dem, at de er blevet limiteret. Vi må ikke komme ind på det, siger han og fortsætter:

- Der er ikke nogen, som vil sige, at du er blevet limiteret, fordi du er for god. Det lyder jo for dumt.

Perspektiv

Store summer hos Bet365

Denise Coates

En af de helt store online spiludbydere af væddemål er Bet365, som er ejet af britiske Denise Coates.

Hun er gennem firmaet blevet en af Storbritaniens bedst betalte virksomhedschefer nogensinde, efter hun det seneste år har tjent 469 millioner britiske pund svarende til 3,6 milliarder danske kroner.

Det betyder, at Denise Coates tjente omkring 1,2 millioner britiske pund hver eneste dag sidste år. 

Spillebranchen: - Det er for amatører

Hos spiludbydernes brancheorganisation Spillebranchen indrømmer de, at spiludbyderne nogle gange aktivt begrænser de dygtigste spillere på bettingsiderne.

- Der er nogle få mennesker, der spiller så meget, at det næsten er et arbejde for dem. Og det er rigtigt, at de bliver limiteret en gang imellem, fordi man ikke vil have, at de skal spille lige så meget, som de gerne vil, siger direktør for brancheorganisationen Morten Rønde.

Spillerne bliver ifølge direktøren begrænset, fordi væddemålene fra udbydernes side kun er ment som “underholdning”.

Så det er kun for amatører?

- Ja, det er underholdning. Og amatører.. Ja, det er for amatører, siger Morten Rønde.

- Man kan være heldig at vinde. Det kan man også, hvis man spiller Lotto. Men de fleste ved godt, at man nok taber på sigt.

Sådan lyder det fra administrerende direktør i Spillebranchen, Morten Rønde. Video: Cæcilie Dohn Christensen

Med hensyn til den manglende limitering af spillere, der taber store mængder penge på online spil, genkender Morten Rønde ikke problematikken.

Han understreger, at organisationen aktivt arbejder for at komme sådan en adfærd hos kunderne til livs. Det gør de blandt andet gennem deres adfærdskodeks, som stiller krav til spilbranchen i forbindelse med markedsføring og forebyggende indsatser over for spilleafhængighed.

Tilbagevendende spørgsmål

Tilbage i 2017 var spilbranchens limitering ligeledes på dagsordenen, hvor blandt andet Jyllands-Posten satte fokus på emnet.

Siden dengang er det blevet lovpligtigt, at det skal fremgå af firmaernes årsredegørelse til Spillemyndigheden, hvis de gør brug af limitering. Samtidig skal det stå i spiludbydernes vilkår.

Men firmaerne har ingen pligt til at oplyse brugerne om grunden til, at netop de er blevet limiterede. Det fortæller Anders Dorph, som er direktør i Spillemyndigheden.

- Det eneste krav er, at de skal sige, at limitering er en mulighed hos dem. Og det er det, vi skal holde øje med, siger han.

Firmaerne har altså frie muligheder for at gøre brug af limitering, uden at myndighederne skal se begrundelserne for det efter i sømmene.

Skal der laves om på det, kalder det på handling fra politikerne, lyder det fra Anders Dorph.

- Jeg tænker, at det er et politisk spørgsmål, om man ønsker at regulere det på en anden måde eller stille krav om begrundelser for en udelukkelse. Vi har ikke værktøjskassen til at kræve det, siger han.

Ifølge Spillemyndighederne har 14 ud af 28 online spiludbydere i 2019 angivet, at de har gjort brug af limitering.

Du kan se 'Gravegruppen' på TV 2 PLAY.