Ekspert undrer sig over Mette Frederiksens udtalelse: - Fuld epidemikontrol, hvornår får vi det?

Blusser smitten op i vinterferien, kan der gå måneder, før vi opnår "fuld epidemikontrol", frygter professor.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) i mandags fortalte, at de store børn først kunne komme tilbage i skolen, når der var "fuld epidemikontrol" i Danmark, spærrede flere øjnene op.

For med en britisk variant i fremdrift i Danmark bredte der sig usikkerhed om, hvornår en sådan kontrol kan opnås – og den usikkerhed blev snart til kritik fra blandt andre Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen.

- Jeg ved simpelthen ikke, hvad statsministeren mener med det. Fuldstændig epidemikontrol betyder i mit hoved, at epidemien skal være helt udryddet, før vi kan åbne noget som helst, sagde han til Berlingske.

Ifølge statsministeren selv var der dog intet nyt i, at regeringen vil gå forsigtigt frem og løbende vurdere, hvornår restriktionerne kan lempes endnu mere. Det skrev hun i et mailsvar til TV 2 mandag.

Senere på dagen understregede statsministeren dog i et mailsvar til TV 2, at det hele tiden har været et krav for yderligere genåbning, at der er kontrol over epidemien.

Men alligevel har professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren også svært ved at forstå statsministerens udtalelse.

- Fuld epidemikontrol, hvornår får vi det? Jeg har det svært ved at navigere omkring det begreb, fortæller han til TV 2.

Frygter smitteopblusning efter vinterferien

Spørger man professoren, kan der nemlig gå længe, før der kommer helt styr på epidemien i Danmark.

Antallet af nye smittede steg markant i ugerne efter efterårsferien. Fra mellem 250 og 450 nye smittede inden ferien steg antallet af dagligt smittede til langt over 1000 to uger efter efterårsferien.

Det er med tanke på det scenarie, at Jens Lundgren kigger frem mod vinterferien, der flere steder i landet begynder i dag.

- Vi skal se, om vinterferien også starter en øget smittespredning, siger han til TV 2.

Derfor tror Jens Lundgren heller ikke, at Danmark kan få fuldstændig styr på smitten før efter påske.

- Vi er i en meget kritisk situation på grund af den britiske variant, der virkelig kan lave en tredje bølge i marts måned. Vi balancerer på et knivsæg.