Samfund

Nyt slankemiddel er 'starten på en ny æra', siger professor

Middel fra Novo Nordisk har vist sig yderst velegnet til at få overvægtige til at tabe sig, selvom midlet oprindeligt slet ikke er udviklet til det.

Der er store forventninger til en ny behandling af fedme, som Novo Nordisk venter på at få godkendt.

Et stort internationalt studie har vist, at 2000 forsøgspersoner, der fik indsprøjtninger med stoffet semaglutid gennem 15 måneder, i gennemsnit tabte over 15 kilo undervejs.

Stoffet virker ved at påvirke folks fornemmelse af sult og mæthed.

- Stoffet har ændret mit liv og fuldstændigt forandret mit forhold til mad, siger en af forsøgspersonerne til BBC torsdag.

Kvinden, der har tabt 28 kilo i løbet af de 15 måneder, er kun identificeret med sit fornavn Jan.

"Starten på en ny æra"

Stoffet semaglutid er udviklet til brug i diabetes-behandlingen. Men i større doser har det altså også vist bemærkelsesværdigt gode resultater i behandlingen af patienter, der ”bare” lider af svær overvægt.

- Det er et gennembrud i forhold til tidligere midler, der er udviklet til at give vægttab. Grundlæggende er det et kendt stof, der bygger på kendte principper. Og det er en fordel, at vi kender stoffet rigtigt godt. Dette stof virker bare bedre, siger professor og overlæge ved Steno Diabetes Center i Aarhus Jens Meldgaard Bruun til TV 2.

Og han er ikke alene om at kalde de nye resultater betydningsfulde.

Professor Stephen O’Rahilly fra University of Cambridge siger torsdag til BBC, at der er tale om ”starten på en ny æra”. Og den norske professor ved Universitetet i Oslo Jøran Hjelmesæth kan slet ikke styre sin begejstring:

- På en skala fra et til ti er det her ti. Jeg har aldrig brugt så store ord om et lægemiddel før, siger han torsdag til avisen Verdens Gang.

En sprøjte om ugen

Stoffet semaglutid virker på kroppen på samme måde som et "mæthedshormon", der dannes i tyndtarmen.

Det betyder, at man bliver hurtigere "mæt" og mindre sulten, så længe man får den ugentlige indsprøjtning.

Indsprøjtningerne kombineres med principper og bedre vaner omkring motion og sund kost, så man kan bevare vægttabet, også efter man er holdt op med at få indsprøjtningerne.

Den endelige testning af det nye lægemiddel blev afsluttet og offentliggjort sidste år, men midlet er endnu ikke på markedet, da der stadig mangler godkendelse til behandling af overvægt.

Skal også ændre livsstil

Resultatet af afprøvningen på de 2000 forsøgspersoner, der i gennemsnit vejede 105 kilo før forsøget gik i gang, er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.

Alle forsøgspersonerne fik en ugentlig indsprøjtning, 1300 af dem med semaglutid og 700 med et uvirksomt placebo-middel.

15 måneder efter havde de 1300 i gennemsnit tabt 15,3 kilo, mens de 700 i gennemsnit havde tabt sig 2,6 kilo.

En tredjedel af de forsøgspersoner, der havde fået semaglutid, havde faktisk nået at tabe over en femtedel af deres kropsvægt. Det var der stort set ingen af de 700, der fik placebomedicin, der opnåede.

Ifølge Jens Meldgaard Bruun kan midlet være et værktøj til de mange mennesker, der lider af svær overvægt, og et alternativ inden henvisning til en egentlig fedmeoperation.

Mens midlet i gennemsnit giver vægttab på 12-15 procent af kropsvægten, giver en operation et langt større vægttab på omkring 30 procent.

- Det giver ikke mening at sammenligne det med en operation. Men der er 800.000 danskere med et BMI på over 30, og det kunne bruges på den del af befolkningen. Man skal bare altid huske at kombinere det med en ændret livsstil, der også indbefatter kost og motion, siger han.