Sidste uge døde 37 plejehjemsbeboere med covid-19 – på trods af vaccinerne
Der vil gå flere uger, før en klar effekt af vaccinerne vil kunne ses i tallene, vurderer professorer.
Coronasmitten huserer stadig på de danske plejehjem.
I starten af februar var 70 procent af beboerne på landets plejehjem færdigvaccineret mod coronavirus. Alligevel døde 37 plejehjemsbeboere med covid-19 i den første uge af februar.
I perioden fra 1. februar til 7. februar blev 22 danske plejehjem ramt af smitte. 47 beboere blev testet positive, og 37 beboere døde med covid-19.
- Antallet af dødsfald kommer helt sikkert til at falde, men vaccinerne er ikke et vidundermiddel. Det er ikke sådan, at vi får rullet vaccinerne ud, og så findes corona ikke på plejehjemmene mere, siger professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.
Han peger på en række forhold, der forsinker vaccinernes gennemslagskraft - blandt andet, at der går en uge fra, at man er færdigvaccineret til, at vaccinen dækker fuldt ud.
Dertil kommer, at vaccinerne efter alt at dømme ikke har en fuld effekt hos ældre og svagelige personer.
-Vi har ikke tal på det endnu, men jeg vil gætte på, at de ældre kan regne med en beskyttelse på 80-85 procent mod alvorlige sygdom med covid-19. Det er et rigtigt højt tal, men der er jo stadig 15 procent, der ikke vil være beskyttet, siger Søren Riis Paludan.
Ikke vaccineret færdigt
En anden årsag til fortsat smitte på plejehjemmene er, at en gruppe af plejehjemsbeboerne slet ikke er blevet færdigvaccineret endnu – hvilket kan skyldes aktuel sygdom, eller at de har fravalgt vaccinen.
De seneste tal viser, at 15 procent af plejehjemsbeboerne på landsplan endnu ikke er blevet vaccineret færdigt.
Alligevel er professor Søren Riis Paludan fortrøstningsfuld. Risikoen for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19 vil fremover være meget lavere.
-Vi bevæger os hen mod en verden, hvor der vil være markant færre dødsfald med covid-19 på plejehjemmene, men ikke til én, hvor du ikke vil kunne finde et dødsfald her og der, siger han.
Dødelig smitte er uger gammel
Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet, har også vurderet tallene.
- Det er ligesom med krig. De sidste dages døde er dem, der gør mest ondt, siger han.
Professoren peger på, at hovedårsagen til de fortsatte dødsfald blandt plejehjemsbeboerne må skyldes lange indlæggelsesforløb.
- Dødsfaldene afspejler noget, som er foregået adskillige uger forud for det tidspunkt, hvor folk dør. Der går typisk ti dage fra, at man bliver inficeret til, at man bliver indlagt på hospitalet, og så kan der gå op til flere uger, inden man bliver så syg, at man dør, siger Allan Randrup Thomsen.
Han mener også, at nysmitte vil fortsætte med at plage plejehjemmene i et stykke tid.
- Forhåbentlig vil der snart ske et fald i antallet af smittede på plejehjemmene. Men vi skal holde fast. Dette er en periode, hvor man ikke må slappe af, og hvor man endelig skal gøre alt for at sikre, at hverken personalet eller pårørende smitter de ældre, siger han.
Kun hver tredje er vaccineret
For at smitten kan holdes ude af plejehjemmene, kræver det, at hovedparten af personalet bliver færdigvaccineret. Men på nuværende tidspunkt er det kun 34 procent af de ansatte på landets plejehjem, der har fået de to vaccinestik, som det kræver.
-Det vil formodentlig hjælpe på smittespredningen, hvis mere personale bliver vaccineret, siger Allan Randrup Thomsen.
Det er hans professor-kollega Søren Riis Paludan enig i.
- 34 procent er et ret lavt tal. Beboere er modtagelige for smitten, og det er formentligt personalet, der tager smitten med ind, siger han.
Derfor er det vigtigt, at mere af personalet bliver færdigvaccineret, mener Søren Riis Paludan.
- Det er et drømmescenarie, hvis vi kan komme frem til en situation, hvor personalet er færdigvaccineret ligesom beboerne, og langt størstedelen af beboerne kun får milde symptomer, hvis de bliver smittet, siger Søren Riis Paludan.
Begge professorer vurderer, at der vil gå et stykke tid, før antallet af corona-dødsfald falder markant på landets plejehjem.
-Om fire ugers tid burde vi dog kunne se en klar effekt af det vaccinationsprogram, vi har rullet ud. De smittede vil stadig være der, for vi har ikke vaccineret alle, men det vil give sig til udtryk i færre indlagte og færre dødsfald over en tidsperiode, siger Allan Randrup Thomsen.