Coronavirus

Moderna halverer og udskyder næste leverance af vacciner til Danmark

Vaccinerne er også forsinket i Norge og Sverige. Moderna oplyser til TV 2, at man stadig regner med at opfylde sine forpligtelser i første kvartal.

Den amerikanske vaccineleverandør Moderna kan kun levere 24.000 doser til Danmark i næste uge mod de forventede 48.000 doser.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) til TV 2.

Samtidig kommer de 24.000 doser en uge senere end aftalt.

Det er den første store leverance af vaccine-doser mod covid-19 fra Moderna, der altså bliver halveret og forsinket.

Regner med at opfylde krav

TV 2 har talt med Moderna og fået en kommentar til de færre leverancer i Danmark.

På trods af nedgangen i vacciner mod coronavirus i uge 7 er det ifølge vaccineleverandøren stadig forventningen at levere de doser, som man har lovet i første kvartal.

- Moderna kan bekræfte, at man, under skalering af produktionen, opererer som planlagt i forhold til at kunne levere de næste to måneds forsyninger og opfylde sine kontraktlige forpligtelser i første kvartal og efterfølgende.

- Moderna er fortsat i tæt kontakt med alle regeringer og anerkender betydningen af leveringsplanlægningen for vaccineudrulningen, lyder det.

Tre vacciner i Danmark

Den amerikanske vaccine er indtil videre givet til 9420 personer herhjemme, der enten har fået et eller to stik med vaccinen. Det viser den seneste opgørelse.

I Danmark er Pfizer/BioNTech-vaccinen den hidtil klart mest udbredte. Den er givet til 194.141 danskere.

Den svensk-engelske medicinalvirksomhed AstraZeneca har som den tredje vaccineleverandør fra denne uge også begyndt at stikke nåle i danskerne.

Forsinkelser i Norge og Sverige

Der er ifølge det norske medie Verdens Gang også problemer med leveringen af Moderna-vacciner i Norge.

De 43.000 doser, som var ventet i uge 7, kommer først i uge 8.

Det siger Jasper Littmann, der er assisterende direktør i corona-vaccinationsprogrammet, til VG.

- Vi har ikke fået bekræftet, om forsinkelsen også vil medføre en reduktion i antallet af doser, som leveres, og Moderna har indtil videre ikke kommunikeret, hvorfor leverancen er forsinket, siger han.

Tidligere onsdag har det svenske medie Dagens Nyheter skrevet, at Sveriges levering af Moderna-vacciner også er forsinket og vil blive halveret i antal.