Coronavirus

Britisk coronamutation udgør mere end hver fjerde smittede

Den britiske coronavariant B117 forventes at udgøre 80 procent af coronatilfældene i Danmark i starten af marts.

Den ekstra smitsomme britiske coronamutation, B117, står for 27,1 procent af de nye smittetilfælde i den første uge af februar - uge 5.

Det fremgår af tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Ugen inden var det 20 procent af de nye smittede, der var smittet med B117.

Den mere smitsomme variant af coronavirus B117 har gennem 2021 været konstant stigende i andel af de danske smittetilfælde.

B117 vil dominere i marts

Der er et vist efterslæb på tallene for B117, da det tager op mod en uge at analysere de positive prøver for, hvilken variant de stammer fra.

Det er ikke alle positive prøver, som bliver analyseret for, hvilken variant de stammer fra. I den første uge i februar blev 817 positive prøver sekventeret, skriver Ritzau.

Ifølge SSI's vurdering vil B117 være den dominerende mutation i Danmark i løbet af februar.

I starten af marts ventes den at udgøre 80 procent af coronatilfældene i Danmark.

Den britiske variant tyder ikke på at være farligere end den, der i øjeblikket er den dominerende i Danmark. Men den er mere smitsom.

Fald i kontakttal for B117

Tirsdag kom det frem, at kontakttallet for B117 var faldet til 0,99.

SSI pointerer, at tallet er et skøn, og at der er en vis usikkerhed forbundet med det. Det skyldes blandt andet tilfældige variationer i lokal spredning af coronamutationen.

Kontakttallet er fundet ud fra analyser af positive prøver med coronavirus, der er taget herhjemme til og med 1. februar.

Ugen forinden var tallet til sammenligning 1,14.

Ikke tid til yderligere åbning

På trods af det faldende kontakttal for B117 på 0,99, hvilket tyder på, at virusvarianten derfor ikke er i vækst i Danmark lige nu, er det endnu for tidligt at lempe flere restriktioner.

Det siger direktør i Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum.

- Vi har lempet en lille smule ved at sende de yngste i skole, og det er klart, at det giver noget mere aktivitet i samfundet. Derfor må vi se, hvordan det påvirker kontakttallet for B117 og smittesituationen generelt, før vi taler om at lempe, lyder det.