Andelen af unge i behandling for ludomani stiger kraftigt: - Vi skal tage det meget alvorligt

Ludomanien endte med at ruinere 35-årige Ulrik Hedengran, før han fik bugt med sygdommen.

Andelen af unge under 30 år, der er i behandling for ludomani, er tredoblet de seneste 10 år. Det viser tal fra Center for Ludomani, som er Nordens største center for behandling og forebyggelse af sygdommen.

Og stigningen er ikke noget, man bør tage let på, lyder det fra centerleder Michael Bay Jørsel.

- Vi skal tage det meget alvorligt. De unge risikerer at ødelægge deres liv. I en alder, hvor de er ved at få familie, boligforhold og en voksen tilværelse, kan deres fremtid falde fra hinanden på grund af det her, siger han.

I 2009 udgjorde andelen af personer under 30 år i behandling 18 procent, mens samme gruppe i 2020 fyldte 64 procent.

En spilleautomat i lommen

Hos Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitetshospital behandler de også folk med sygdommen. Her har de ligeledes set en stigning i antallet af unge klienter.

En udvikling, som ifølge klinikleder og klinisk psykolog Thomas Marcussen er bekymrende, men ikke overraskende.

- Vi ser det desværre i takt med digitaliseringen af spilområdet. De unge er meget digitale, så det foregår mere på deres hjemmebane, siger han.

Det svarer jo til, at folk konstant har en spilleautomat i lommen. Det er blevet så nemt at spille

Thomas Marcussen, klinisk psykolog

Samtidig bliver muligheden for at spille lettere tilgængelig, når det ikke længere er nødvendigt at bevæge sig ned i en kiosk for at kunne satse sine penge.

Og det har en altoverskyggende indflydelse på udviklingen af spilleafhængighed, lyder det.

- Det svarer jo til, at folk konstant har en spilleautomat i lommen. Den er med på toilettet, i dagligstuen med familien og stort set alle steder. Det er blevet så nemt at spille, siger Thomas Marcussen.

Ifølge kliniklederen er stigningen i unge gamblere også ilde set, fordi en tidlig debut med spil øger risikoen for at udvikle ludomani senere i livet. En tendens, som også afspejles i den seneste rapport fra Spillemyndigheden om spilleproblemer i Danmark.

Hvad er ludomani?

Ludomani er afhængighed af pengespil.

En ludoman kan ikke begrænse sit spil, selvom han/hun ofte godt kan se, at spilleadfærden ikke er hensigtsmæssig.  

WHO definerer ludomani som en spillemæssig forstyrrelse, der dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser. 

Kilde: Center for Ludomani

"Jeg var ikke til stede"

En af dem, som selv har været styret af ludomani, er 35-årige Ulrik Hedengran.

Med egne ord har han spillet på væddemål, siden han var “en lille knægt”.

Men først da han fyldte 18 år og kunne oprette sig som bruger hos online spiludbydere, gik det galt.

Pludselig var muligheden for at spille lige ved hånden - hele tiden.

- I de første år kunne jeg godt nøjes med at spille ligesom den almindelige dansker. 100 kroner her og der. Men for mig var det bare ikke nok. Jeg skulle hele tiden have mere, siger han.

Over årene tog spilafhængigheden til. 100 kroner blev til 1000, som blev til 10.000 per væddemål. Hver gang Ulrik Hedengran tabte, spillede han endnu mere og endnu flere penge for at genvinde det mistede.

En ond spiral, som fik den ellers udadvendte mand til at lukke sig inde for at skjule, hvor dårligt han havde det.

Selv når Ulrik Hedengran hver anden weekend havde sin lille søn på besøg, var tankerne et helt andet sted.

- Jeg har ikke været til stede i det første år af hans liv. Jeg har været der, men jeg har ikke været psykisk til stede. Det hele drejede sig bare om at vinde penge, siger han.

Man bliver så sur på sig selv. Det er jo sund fornuft, at man ikke skal spille så meget, at man ikke kan betale sine regninger

Ulrik Hedengran, tidligere ludoman

En vej ud af problemerne

Men til sidst slap pengene op.

Ulrik Hedengran kunne ikke længere betale sine regninger, og både banken og flere kviklånsudbydere begyndte at rykke i ham for at få dækket den gæld, han havde stiftet hos dem.

- Man bliver så sur på sig selv. Det er jo sund fornuft, at man ikke skal spille så meget, at man ikke kan betale sine regninger. Man ser det bare ikke, når man er i det. Og så blev jeg jo nødt til at gå til bekendelse, siger han.

Efter at have set de barske realiteter i øjnene, tilmeldte Ulrik Hedengran sig Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere - Rofus.

Sammen med et 14 dages ophold hos Center for Ludomani blev det hans mest afgørende skridt på vej ud af sygdommen, som han for fire år siden lagde bag sig.

- Hvis jeg ikke havde udelukket mig selv, havde jeg nok stadig spillet den dag i dag, siger han.

Selv vurderer Ulrik Hedengran, at han gennem sin tid som ludoman inklusiv gevinster har spillet for mere end to millioner kroner.

Ludomanien endte med at ruinere 35-årige Ulrik Hedengran, før han fik bugt med sygdommen. Video: Cæcilie Dohn Christensen

Flere og flere udelukker sig selv fra spil

Det har siden 2012 været muligt at melde sig ind i Rofus. Er man tilmeldt her, udelukker man sig selv fra onlinespil og alle fysiske kasinoer i Danmark.

Lige siden har antallet af tilmeldte været voksende år for år.

I november 2020 var 25.176 meldt ind i registeret. Det er en fordobling over de seneste tre år.

Og heraf er langt størstedelen - 19.012 personer - mænd. Et mønster, der går igen gennem tiden.

Stigningen er ifølge Spillemyndigheden i Danmark ikke direkte et udtryk for, at der er flere ludomaner i landet. Instansen peger blandt andet på et øget kendskab til tilbuddet som en medvirkende faktor.

Men det øgede antal tilmeldte tyder dog på, at der er nogle udfordringer på området, lyder det fra direktør i Spillemyndigheden Anders Dorph.

- Der er jo mennesker i Danmark, som har et spilleproblem. Her er registeret et rigtig godt redskab at bruge for dem, hvor spil tager overhånd, siger han.

Problemerne kan være svære at vende, når de først har fået fat

Thomas Marcussen, klinisk psykolog

En tidlig indsats

Der er dog også andre veje at gå end udelukkelse i kampen mod spilafhængighed, påpeger både Michael Bay Jørsel fra Center for Ludomani og Thomas Marcussen fra Forskningsklinikken for Ludomani.

Ifølge sidstnævnte er det især vigtigt at sætte tidligt ind mod spilleproblemer og tegnene derpå gennem forebyggende arbejde.

Det kan blandt andet bestå i at klæde pædagoger, undervisere og forældre på til at kunne spotte tegn på spilafhængighed hos de unge.

- Det er en god idé at undervise de personer, som er i kontakt med de unge, for det er vigtigt med en tidlig indsats. Det er det mest effektive at tage det i opløbet. Problemerne kan være svære at vende, når de først har fået fat, siger Thomas Marcussen.

Samtidig understreger de begge, at det altid er muligt at søge hjælp og rådgivning, hvis man mistænker at være spilafhængig.

Det kan man blandt andet gøre gennem Center for Ludomani eller Forskningsklinikken for Ludomani.