Coronavirus

Statens Serum Institut: Britisk mutation tyder ikke på at være i vækst

SSI kalder det for positivt, at kontakttallet for B117 er faldet siden sidste uge, men udviklingen skal dog tolkes med forsigtighed, lyder det.

Den britiske coronamutation - B117 - tyder ikke på aktuelt er være i vækst herhjemme.

Kontakttallet for den mere smitsomme virusvariant estimeres til at være 0,99. Den statistiske usikkerhed betyder, at tallet ligger et sted mellem 0,9 og 1,07.

Tallet er et skøn ud fra analyser af positive prøver med coronavirus, der er taget til og med 1. februar. Det skriver ekspertgruppen for matematisk modellering under Statens Serum Institut (SSI) i et notat.

Kontakttallet for virusvariant B117 er dermed faldet siden sidste uge. Kontakttallet for den britiske coronavariant blev i uge 5 opgjort til 1,14.

Forskel i tidspunkt for opgørelser

Selvom tallene ser lovende ud, er det for tidligt at blive alt for begejstret.

Camilla Holten Møller, der er læge ved SSI, forklarer nemlig til TV 2, at der går længere tid, før coronamutationen B117 bliver analyseret sammenlignet med den samlede pulje af coronavarianterne.

Prøverne fra B117 er analyseret til og med 1. februar, mens alle varianterne samlet er opgjort med tre dages forsinkelse.

Her er analyserne altså nyere og er foretaget til og med 6. februar.

- Jeg forventer, at kontakttallet for B117 stiger, næste gang det bliver opgjort, siger Camilla Holten Møller til TV 2.

SSI: Positiv udvikling

Udviklingen kan ifølge SSI's notat skyldes effekten af de gældende coronarestriktioner herhjemme og den intensiverede kontaktopsporing.

SSI kalder det i notatet for positivt, at kontakttallet nu ligger omkring 1, men udviklingen skal dog tolkes med forsigtighed, da der kan være variation henover tid.

Nedlukningen af landet og de gældende coronarestriktioner herhjemme har vist sig at være meget effektive

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

Estimeringen af kontakttallet for virusvarianten B117 er dermed fortsat behæftet med usikkerheder grundet tilfældige variationer i lokal spredning, skriver SSI.

Det er derfor endnu for tidligt at konkludere, om der er tale om en stabil tendens.

SSI skriver desuden, at kontakttallet for den britiske coronamutation er beregnet ved en anden metode, end det almindelige kontakttal, der opdateres på SSI’s hjemmeside hver tirsdag.

Professor: Vær varsom med genåbning

Det lille fald i kontakttallet for den britiske variant B117 er en smule overraskende ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Nedlukningen af landet og de gældende coronarestriktioner herhjemme har vist sig at være meget effektive, siger han til TV 2.

Ifølge professoren er det svært at afgøre, hvilke konkrete tiltag som har virket bedst mod den britiske coronamutation. Men den mindskede sociale kontakt har dog været afgørende.

Men et kontakttal på omkring 1,0 skal vi stadig være varsomme med en genåbning af samfundet, mener Allan Randrup Thomsen.

- Vi skal tænke os godt om, for vi er stadig i en kritisk fase. Det er som en linedans.

Kontakttal i stigning

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) offentliggjorde tidligere tirsdag, at det samlede kontakttal var steget til 1,0.

Det svarer til, at ti personer i gennemsnit smitter ti andre, hvilket vil sige, at epidemien holder fast, dog uden at vokse.

I sidste uge blev dette tal beregnet til 0,7.