Coronavirus

Sygeplejersker kræver klart svar om AstraZeneca-vaccine efter nyt studie

Et sydafrikansk studie tyder på, at vaccinen fra AstraZeneca har nedsat effekt mod den sydafrikanske mutation.

Tirsdag bliver Danmarks vaccinevifte udvidet fra to til tre, når vaccinen fra AstraZeneca bliver trukket ud af hætteglassene og skudt i danske overarme.

Men nu har et sydafrikansk studie vakt bekymring i 11. time. For studiet viser, at vaccinen kun reducerede mild til moderat sygdom i 22 procent af tilfældene med den sydafrikanske virusvariant B1351. Noget, der har gjort, at man i Sydafrika standser midlertidigt for brugen af vaccinen.

Forventningen er, at AstraZenecas vaccine de næste uger hovedsageligt skal gives til frontpersonalet på danske hospitaler og plejehjem, og i lyset af de nye resultater efterlyser man nu klar besked om, at vaccinen er god nok. Sådan lyder det fra Dansk Sygeplejeråd og FOA:

- Det er vigtigt, at sundhedsmyndighederne står på mål for vaccinerne. Nu begynder alarmklokkerne at ringe rundt omkring i verden om AstraZenecas vaccine, og derfor må vi spørge myndighederne: Skal vores medlemmer sige ja til vaccinerne?, siger Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd.

Ingen grund til kursændring

Det sydafrikanske studie er baseret på data fra 2000 mennesker og endnu ikke fagfællebedømt. Det vides ikke, om vaccinen forhindrer mere alvorlige sygdomsforløb, fordi de fleste forsøgspersoner i studiet var unge voksne, der typisk ikke bliver alvorligt syge af covid-19.

- Vaccinen er virksom, den er sikker, den er veldokumenteret. Jeg tog den gerne selv, hvis det var den, jeg fik tilbudt, siger Thomas Senderowitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen.

De danske myndigheder er opmærksomme på studiet, men det giver ikke på nuværende tidspunkt anledning til at ændre kurs, siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

- Vaccinen er virksom, den er sikker, den er veldokumenteret. Jeg tog den gerne selv, hvis det var den, jeg fik tilbudt, siger Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Det kan Thomas Senderovitz udmærket mene, men han arbejder heller ikke som frontpersonale, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd. Ifølge Grethe Christensen er det en væsentlig detalje, der i sidste ende kan få betydning for flere end bare dem, der bliver smittet.

- Vi taler jo om sundhedspersonale, der i kraft af deres arbejde er i størst risiko for at møde smittede med en eller flere varianter af Covid-19. Hvis sygeplejersker og andre sundhedsfaglige bliver syge, er det ikke alene medarbejderne men hele sundhedsvæsenet, der risikerer at blive påvirket, siger hun.

I Danmark er der fundet fem tilfælde af B1315-varianten. Den såkaldte britiske variant, B117, udgjorde 19,1 procent af smittetilfældene i uge 4, og AstraZenecas vaccine har vist sig næsten lige så effektiv mod den som den almindelige coronavirus.

Nettets kloge-Åger

Hos FOA, der repræsenterer 100.000 danske SOSU-ansatte, deler man sygeplejerskernes bekymring.

- Vi er nervøse. Selvom vi har tillid til de danske myndigheder, så skal vi bruge et helt entydigt svar på, om vaccinen er god nok også for os, siger Torben Klitmøller Hollmann, der er sektorformand for social- og sundhedsområdet i FOA.

- Folk i sundhedssektoren er afhængige af at blive vaccineret, men også at blive det med en vaccine, der dækker, siger han.

Det værste scenarie vil ifølge Torben Klitmøller Hollmann være, hvis frontpersonalet springer vaccinen over, fordi de tvivler på dens effekt. Den tvivl opstår ikke kun ud af manglen på klar besked fra myndighederne, men også, "at der findes rigtig mange Kloge-Åger på nettet", som han siger:

- Hvis tiltrækkeligt mange vælger vaccinen fra, får vi ikke den dækningsgrad, der skal til for, at vi udrydder virussen, siger han.

Norsk bekymring

I Norge er planen også, at frontpersonalet skal vaccineres med vaccinen fra AstraZeneca. Men efter resultaterne i det sydafrikanske studie, vil det norske sygeplejeforbund have en ny vurdering af vaccinen.

Ifølge områdedirektøren i Folkehelseinstituttet - den norske sundhedsstyrelse - er der imidlertid ikke grund til bekymring.

- Vi tager hele tiden stilling til, om der er specielle problemer med visse vacciner. Men sådanne oplysninger har vi ikke nu, siger Geir Bukholm søndag ifølge NTB.

De tre vacciner

Vaccinen fra AstraZeneca er foreløbigt blevet godkendt til brug på personer under 65 år, der ikke er i risiko for et alvorligt forløb med coronavirus.

Årsagen er, at der mangler dokumentation for, hvor virksom vaccinen er for ældre aldersgrupper. AstraZeneca er lige nu i gang med kliniske test på de ældre grupper.

Virksomhederne Pfizer/BioNTech og Moderna, der står bag Danmarks to andre godkendte vacciner mod coronavirus, har tidligere har oplyst, at deres vacciner virker mod B1351, mens vaccinerne også er godkendt til de ældre aldersgrupper.

Til gengæld viste et studie i sidste uge, at vaccinen fra AstraZeneca - som den første af vaccinerne mod coronavirus - i overraskende høj grad var i stand til at reducere spredningen af covid-19.