- Ældre elever kan komme tilbage, når vi har en fuldstændig epidemikontrol, siger Mette Frederiksen

Statsministeren vil have "fuldstændig epidemikontrol", før ældre elever kan komme i skole, og fremhæver en lille stigning i positivprocenten.

De ældre elever skal ikke gøre sig forhåbninger om at komme fysisk tilbage på skolebænken lige foreløbig.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der mandag morgen besøgte en skole på Sjælland i forbindelse med genåbningen for de mindste klasser.

Faktisk skal der en "fuldstændig epidemikontrol" til, før det kan lade sig gøre.

- Vi kan tage de ældre elever tilbage i skolen, når vi har en fuldstændig epidemikontrol og er nået længere frem i 2021. Det er for tidligt at sige noget om nu, og der ser ud til at være lidt stigende positivprocent på antal daglige tests, siger Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

Og med "fuldstændig epidemikontrol" er det især den britiske mutation, statsministeren er bekymret for, lyder det i et svar til TV 2.

- Det forudsætter blandt andet, at flere er vaccinerede, og at færre er indlagte, så vi bedre kan stå imod en stigende smitte. Altså at have kontrol over epidemien, lyder det i et skriftligt svar fra Statsministeriet.

Lille stigning i positivprocent

Smittetrykket har over den seneste tid generelt været faldende, og de seneste tal viser, at positivprocenten - altså hvor stor en andel af coronatestene, der har et positivt resultat - i Danmark søndag lå på 0,32.

Det er dog en lille stigning fra dagen forinden, hvor tallet lød på 0,29, og ifølge statsministeren er usikkerheden altså fortsat for stor til at give de resterende elever håb om at komme tilbage i skole.

Det skyldes især den mere smitsomme britiske virusmutation, der endnu er den ubekendte faktor, når det kommer til genåbningen af samfundet. I uge 4 udgjorde mutationen 20 procent af det samlede antal smittetilfælde.

Ifølge Viggo Andreasen, der forsker i fremskrivning af epidemier, er kontakttallet for den britiske virusmutation også fortsat i den høje ende af, hvad man kunne ønske sig. Det seneste kontakttal for mutationen er på 1,14.

- Det indikerer, at vi ikke har plads til yderligere lempelser, hvis vi vil undgå at rende ind i et stort smitteudbrud i foråret, sagde han søndag.

Genåbning for de mindste

Mette Frederiksens udtalelse om de ældre skolebørn kom på dagen, hvor de yngste skolebørn fra 0.-4. klasse vendte tilbage i skole.

Eleverne kan se frem til en skoledag med yderligere restriktioner, og børnene må kun opholde sig i egen klasse, mens forældre og andre besøgende nu skal bruge mundbind, når de henter og bringer.

- Hvis man skal pege på noget godt i den her tid, er det, at vi får en generation af børn og unge, der virkelig sætter pris på at gå i skole, siger Mette Frederiksen.

- De har jo savnet lærerne, strukturen, hverdagen og deres kammerater. Det er en fornøjelse at se sådan en flok børn, der bare er glade for at komme i skole igen.

Genåbningen omfatter både 0. til 4. klasse, skolefritidsordninger og klubtilbud.

Indtil videre skal de ældste elever fra 5. klasse og op mindst fortsætte med hjemmeundervisning til og med 28. februar.