Coronavirus

Han var den eneste passager på flyet, og nu skal han i isolation : - Jeg har allerede fortrudt

TV 2 har besøgt Københavns Lufthavn og talt med rejsende til Danmark om, hvad kravet om isolation betyder for dem.

- Meddelelse til alle passagerer. Ved ankomst er det obligatorisk at få foretaget en covid-19-test, siger kvindestemmen over højtaleren, og et ekko suser gennem den tomme lufthavn.

Svingdøren til Københavns Lufthavns Terminal 2 kører rundt, uden nogen mennesker går igennem, og de normalt travle indtjekningsskranke er mørklagte og mennesketomme.

Det eneste, der ved første øjekast ånder liv, er en reklamesølje, der gengiver den samme video om og om igen af to unge mennesker, der har booket et hotelophold i lufthavnen til 600 kroner.

Jeg har allerede fortrudt det

Mogens Pedersen om at flytte hjem til Danmark

Kun de hvide, tændte lamper i hallerne afslører, at lufthavnen rent faktisk ikke er lukket.

Søndag træder nye restriktioner i kraft, som fra nu af afkræver de få indrejsende til Danmark at få taget en test og efterfølgende gå i isolation i ti dage. Der er dog en lang række undtagelser, du kan se i bunden af artiklen.

Denne søndag vil der ankomme 1500 mennesker, og i løbet af dagen vil i alt 3000 mennesker passere gennem lufthavnen. Sidste år kom der næsten 70.000 mennesker gennem lufthavnen hver eneste dag i februar.

Sover gennem isolationen

Morgenens første tre fly lander alle lige omkring klokken 06.30, men en time efter er der endnu ikke kommet nogen passagerer ud.

Kun personale træder ud af de automatiske døre til ankomsthallen, der under normale omstændigheder er tætpakket af familier og venner, der viftende med flag venter i spænding.

Nye krav om test og isolation

  • Alle, der rejser ind i Danmark efter at have opholdt sig i udlandet, skal lade sig teste efter indrejse.
  • Alle indrejsende skal desuden gå i isolation i ti dage. Isolationen kan afkortes ved en negativ PCR-test, der er taget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark.
  • De nye regler gælder fra 7. februar og varer foreløbig til og med 28. februar.
  • Reglerne gælder for både danske statsborgere og udlændinge.
  • Reglerne gælder ved alle grænser, både i lufthavne og ved sø- og landegrænser.
  • Der gælder en række undtagelser, blandt andet for personer med fast bopæl i grænselandet og visse personer, der hyppigt krydser grænsen i forbindelse med deres arbejde.
  • Udlændinge er undtaget for isolationskravet, hvis de rejser ud eller ind i Danmark for at arbejde, levere varer eller tjenesteydelser eller har et andet anerkendelsesværdigt formål.

Kilde: Sundhedsministeriet

En af de få i lufthavnen, der ikke er på arbejde, er Lars Hansen fra Guldborg på Lolland. Han har taget turen klokken 05.00 om morgenen til København og venter på sin datter, der er landet med et fly fra New Zealand. Hun skal nu i isolation.

- Jeg synes, det virker lidt som symbolpolitik, når man ser udviklingen i øjeblikket. Men omvendt har jeg også selv været fornærmet over dem, der rejser til Dubai og krydser grænsen uden test, siger han til TV 2.

Hans ansigt er gemt væk bag et mundbind, som det er påbudt i lufthavnen, og ved hver vejrtrækning lægger dug sig på hans brilleglas. Han forstår godt, hvorfor kravene er nødvendige, og så tror han egentlig ikke, at det kommer til at gøre den store forskel for hans datter.

- Hun har rejst længe, så hun kommer nok alligevel til at sove, indtil isolationen er slut, siger Lars Hansen.

Coca-Cola og håndsprit

Ved trappen op til metrostationen kan man normalt købe hotdog og magasiner, men der er gitre for butikkerne.

I automaterne kan man nu trække håndsprit eller en pakke med ti mundbind sammen med sin Coca-Cola.

Meget har ændret sig. For meget, hvis man spørger pensionisten Mogens Pedersen, der iført cowboyhat og brune loafers netop er ankommet fra Australien for at flytte hjem til Danmark.

- Jeg har allerede fortrudt det, konstaterer han tørt og siger, at han vender tilbage til Australien, hvis Danmark bliver ved med at stramme restriktionerne.

Jeg overvejede, om jeg skulle blive væk

Anne Palsgaard

Mogens Pedersen vender højre øre ud, når han lytter, fordi han er halvdøv. På vejen til Danmark sad han som eneste passager i et fly fra Australien til Singapore. Alligevel skulle han bære mundbind, og det kalder han ”vanvittigt”.

Det samme skete på flyet fra Singapore til Danmark. For ham er mundbind et større problem end kravet om isolation, som han ikke er så bekymret over.

- Jeg er ligeglad. Det har jeg gjort hele livet. Jeg bor alene i hus. Jeg bliver bare der og får min datter til at købe ind for mig, siger han.

- Det er hårdt. Det er svært

Betjente iført skudsikker vest trasker ind ad ankomsthallens vestlige indgang og går op ad trapperne. Den ene bærer på appelsinjuice og morgencroissanter, den anden har en Pepsi i hånden.

På stueetagen er en hjemløs mand ved at blive eskorteret ud af sikkerhedsvagter, og mandens hævede øjne afslører, at han ikke var færdig med sin morfar.

Samtidig åbner sikkerhedsdørene op, og dyrlægen Anne Palsgaard sætter fødderne på dansk jord. Hun er fløjet fra Newark i USA og bor i Florida. Derfor hørte hun først om restriktionerne, da hun sad i lufthavnen. Det fik hende til at tænke over, om rejsen var forsvarlig.

- Jeg overvejede, om jeg skulle blive væk, siger hun og fortsætter:

- Vi har alvorlig sygdom i den nærmeste familie. Jeg har ventet to måneder, og nu er min far endelig kommet hjem fra sygehuset. Så jeg skal hjem og finde ud af, hvad der skal ske, fortæller hun.

Hun er akkurat testet negativ i Københavns Lufthavn, og inden rejsen testede hun negativ i USA. Hun skal nu i tvungen isolation. Men det har ikke ændret hendes planer.

- Det er hårdt. Det er svært. Men det har jeg været klar over længe. De nye regler ændrer ikke noget for mig, fordi jeg ville isolere mig uanset hvad. Det har været planen hele tiden, siger hun.

Flere undtagelser

De nye indrejsekrav gælder ved alle grænser, det vil sige både i lufthavne samt ved sø- og landegrænser.

Brud på isolationen kvitteres med en bøde på 3500 kroner. Der er en række undtagelser for kravet om isolation og test.

Undtagelserne gælder blandt andet tog-, bus-, skibs- og flybesætning, samt rejsende der mellemlander i danske lufthavne og ikke skal forlade transitområdet.

Derudover er også store dele af grænselandet samt forretningsrejser undtaget isolation, men ikke alle er undtaget test.

Du kan se alle undtagelserne her.