Coronavirus

Danskere i Dubai er trætte af "Dubai-bashing": - Det virker, som om det hele er Dubais skyld

Blandt andet har Dubai været underlagt strikse restriktioner, og derfor mener to danskere bosat i Dubai, at kritikken er forfejlet.

- Jeg tror, at jeg skal pålægge mig selv lidt restriktioner, inden jeg udtaler mig om det.

Sådan lød det fra en meget lidt imponeret Mette Frederiksen (S) i januar, efter at en række danske sportsstjerner og influencere – og en enkelt politiker – havde været en tur på ferie i Dubai.

Og efter at minimum 33 danskere blev testet negativ i Dubai, men det viste sig, at testresultatet tilsyneladende var falsk, haglede kritikken ned over Dubai samt de solhungrende danskere, der var rejst til ørkenstaten.

Men kritikken rammer skævt og er ikke berettiget. Det mener to danskere bosiddende i Dubai, som TV 2 har talt med.

Henrik Ambak, 58 – udlandsdansker gennem 21 år

De seneste seks år har Henrik Ambak boet i Dubai med sin kone, og han har fulgt med i debatten om danskere, der tager på ferie i Dubai. Han er træt af det, han kalder "Dubai-bashing". Udskamningen af Dubai er ude af proportioner, mener han.

- Du kan få sygdomme i alle lande, du rejser til. Og instagrammerne, som rejste til Dubai, opfører sig nok ikke meget anderledes i Nyhavn. Danskerne har et jantelovsorienteret forhold til omverdenen. I Dubais samfund er alle velkomne og bliver vurderet på, hvad de kan lave, fremfor hvor de kommer fra, siger Henrik Ambak.

Han forklarer desuden, at ørkenbyen var langt hurtigere i gang med de mere strikse restriktioner i foråret, end vi var i Danmark. Her skulle de blandt andet bruge mundbind og benytte en app, hvis de ønskede at forlade hjemmet for eksempelvis at handle ind.

- Vi har klaret os godt og har lært at opføre os ordentligt, fordi man fra statens side fra starten fik skabt en forståelse for, at det var alvorligt. Dubai har håndteret det storartet, og derfor kan vi åbne samfundet mere, siger han.

Samtidig tilføjer Henrik Ambak, at han faktisk var chokeret over at se danskernes mangel på afstand og holdning til at bære maske, da han i januar besøgte sin mor i Danmark.

Hans Christian Mordhorst, 49 – udlandsdansker gennem 29 år

Fredag morgen var Hans Christian Mordhorst på burgerbar med sine to børn. Det foregik i et indkøbscenter i Dubai under både sikre og ordnede forhold.

Og det er oplevelser som den, der gør, at han ikke føler, at det billede, der i disse dage bliver beskrevet i den danske presse af Dubai, er retvisende. Også selvom han stadig føler sig dansk "helt ind til benet".

- Jeg føler mig på en eller anden måde angrebet og tager det lidt personligt. Det er mit hjem, og mine børn er vokset op her, og jeg kan ikke genkende situationen, der giver overskrifter i dagspressen, siger Hans Christian Mordhorst.

Han mener, at debatten om danskerne, som rejser på ferie i Dubai, er godt forsidestof og giver politikerne hurtige oneliners, men ikke så meget substans.

- Jeg mener, at vreden er blevet rettet mod Dubai mere end mod de danskere, som ikke følger reglerne. Det virker, som om det hele er Dubais skyld, og danskerne er kaldet til at udskamme alt ved Dubai, men hvis ikke Dubai havde lukket danskerne ind, var de nok taget et andet sted hen, siger han.

Under et besøg i Danmark i sommer, hvor smitten var lav, blev han nærmest rystet over, hvordan folk stimlede sammen i solen uden brug af mundbind eller lignende.

- Vi nød det i fulde drag, og det er ingen kritik, men bare en meget anderledes måde at håndtere corona på, end vi var vant til, siger han med henvisning til, at der ventede et langt mere avanceret coronatestsystem på ham og familien, da de vendte næsen retur til Dubai.

Krav om test og isolation

Efter at myndighederne i januar havde fået en anmeldelse om mistanke om uregelmæssigheder med test i Dubai, stoppede regeringen flyvninger fra De Forenerede Arabiske Emirater til Danmark midlertidigt.

Og fra på søndag træder et krav om, at alle skal lade sig teste og isolere i ti dage, når de rejser ind i Danmark, i kraft.

Hvis ikke kravene overholdes, kan det blive straffet med en bøde på 3500 kroner. Reglerne gælder både danske statsborgere og udlændinge.