Coronavirus

Smittetal fortsætter fald, men er langt fra eksperts grænse

Tidligere SSI-direktør håber, at den engelske variant ikke er mere smitsom blandt børn forud for skoleåbning.

438 personer er registeret smittet med coronavirus det seneste døgn. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Der er taget knap 120.000 prøver i perioden, og positivprocenten er derfor 0,37.

- Det ser ud som om, at det har stabiliseret sig. Så vi ser nok en balance, hvor den engelske variant holder smittetallene oppe, mens den danske variant falder, siger Nils Strandberg Pedersen, læge og tidligere direktør for Statens Serum Institut, der tilføjer, at han håber, at tallet falder yderligere snart.

17 personer er døde med virussen de seneste 24 timer.

Samtidig falder antallet af indlagte fra 444 til 405 personer og når dermed det laveste niveau siden 13. december, hvor der var 390 indlagte coronapatienter.

Få det fulde overblik over virussens udvikling her.

Vil ned på 100 smittede dagligt

Smitten skal dog endnu længere ned. Det mener Troels Christian Petersen, der er en del af Statens Serum Instituts ekspertgruppe for matematisk modellering af covid-19.

- Min mening er, at vi skal derned, hvor vi måske er ved cirka 100 nye smittede om dagen smittede med samme antal testede, siger han til Ritzau.

- Så kan vi nå et niveau, hvor en ultra effektiv smitteopsporing virkelig kan opspore alle, der har været i kontakt med de 100 daglige smittede, siger han.

Tidligere SSI-direktør: Hold igen med genåbning

Mandag starter børn fra 0.-4. klasse igen i skole. Og Nils Strandberg Pedersen er spændt på at se, hvilken effekt det kommer til at have.

- Vi må håbe, at det går godt, fordi vi ved ikke rigtig, hvordan den engelske variant opfører sig hos børn, siger han.

Ifølge lægen er den gamle variant, der hidtil har været dominerende, kun halvt så smitsom hos børn sammenlignet med hos voksne.

Derfor bør man ikke åbne mere foreløbig, mener han.

- Hvis kontakttallet for den engelske ligger over 1, har vi jo ikke helt styr på det, siger Nils Strandberg Pedersen.

Onsdag blev det meldt ud, at kontakttallet for den britiske mutation ligger på 1,1. Det betyder, at 10 smittede giver virussen videre til 11 andre, og dermed er epidemien i vækst.

- Jeg vil kun være tryg det øjeblik, at den engelske variant er kommet ned under 1. Og så er det i og for sig ligegyldigt, hvor mange smittede vi har, lyder det.