Coronavirus

Mette F. sender vaccine-advarsel i brev til EU-leder

Det er forventningen, at vaccinen fra Johnson & Johnson er den næste, der bliver godkendt i EU. 

Bekymringen for en ny omgang vaccinerod i EU har fredag fået statsledere i fire europæiske lande til at sende et brev med en advarsel til EU-Kommissions formand, Ursula von der Leyen. Brevet kan læses her.

Brevet er underskrevet af Mette Frederiksen, den østrigske kansler, Sebastian Kurz, den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis og den tjekkiske premierminister, Andrej Babis.

Helt konkret frygter de fire statsledere, at EU kan ende med at få problemer med vaccinen fra den amerikanske medicinalproducent Johnson & Johnson. Deres vaccine bliver blandt andet produceret på en fabrik i Belgien, men selskabet har lagt op til, at vaccinen herefter skal sendes til USA for at blive hældt på flasker.

Mette Frederiksen og hendes tre kolleger frygter, at det kan true EU-landenes leverancer af vacciner, hvis den forlader unionen.

- Vi bør derfor allerede nu overveje at håndtere det her problem og forsøge at finde løsninger sammen med firmaet (Johnson & Johnson, red.) for at sikre EU vaccinerne. Det er vores opfattelse, at EU har kapacitet til at fylde indhold på flaskerne, lyder det.

Danmark har nu mulighed for at få op til 8,2 millioner vacciner fra det amerikanske selskab Johnson & Johnson, viser en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen.

I en mail fra Statsministeriet til TV 2 bekræfter Mette Frederiksen (S), at brevet er blevet sendt afsted.

- Der er behov for, at vi tidligt er på bolden overfor producenterne – i første omgang Johnson & Johnson – for at sikre, at produktion og distribution går hånd i hånd med hurtig godkendelse, siger hun TV 2.

Mulig "gamechanger"

Johnson & Johnson-vaccinen adskiller sig fra vaccinerne fra Pfizer/BioNTech, AstraZeneca og Moderna ved, at man kun skal have ét stik med den for at være vaccineret. De andre vacciner kræver to stik for at have fuld virkning.

Netop fordi vaccinen kun kræver ét stik, mener regeringslederne, at vaccinen kan være en ”potentiel gamechanger” i kampen mod coronavirus.

Det er forventningen, at vaccinen fra Johnson & Johnson er den næste, der bliver godkendt i EU.

EU har på forhånd bestilt 200 millioner doser fra den amerikanske producent med option på at købe yderligere 200 millioner doser.

Johnson & Johnson har endnu ikke ansøgt om tilladelse til at tage vaccinen i brug i EU, men det ventes at ske inden længe, skriver Berlingske.

Har søgt om tilladelse i USA

Tidligere på fredagen kom det frem, at Johnson & Johnson har søgt om nødgodkendelse af deres vaccine i USA.

Ansøgningen til USA' lægemiddelstyrelse, FDA, kommer i kølvandet på en rapport 29. januar, der konkluderede, at Johnson & Johnsons vaccine er 66 procent effektiv over for virussen.

Det var ventet, at Johnson & Johnson ville søge om nødgodkendelse i USA i denne uge.

Herefter regner selskabet med at få en godkendelse i løbet af februar.