Dagens overblik: Kristne danskere rammes af regeringens lovforslag – i strid med grundloven, lyder kritik

16x9
Forslag, der skulle ramme moskeer og muslimske samfund, rammer også kristne danskere. Arkivfoto. Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix

Virussen nærmer sig optimal variant, men ny vaccine kan for alvor gøre en forskel. Og så er forsvarsministeren endt i strid modvind.

Regeringen besluttede i november, at alle mink skulle aflives af frygt for en særlig mutation, der var fundet i dyrene.

Nu - tre måneder (og en større lovmæssig skandale) senere - er alle 15 millioner dyr aflivet, og minkavlerne bliver kompenseret med milliarder over de kommende år.

Velkommen til dagens overblik, hvor vi starter med en anden omdiskuteret lov.

Dansk lovforslag møder kritik

Ny lov møder voldsom kritik fra flere danske kristne. Arkivfoto.
Ny lov møder voldsom kritik fra flere danske kristne. Arkivfoto. Foto: TV 2

Det vakte ikke megen opsigt, da regeringen i oktober sidste år fremsatte et lovforslag, der pålagde, at alle prædikener på andre sprog end dansk skal tvangsoversættes og godkendes af myndighederne.

Men det gør det nu. Og forslaget, der egentligt var målrettet prædikanter i enkelte moskeer og muslimske samfund, møder kritik fra kristne, der både kalder det ”utilstedelig diskrimination”, ”i strid med religionsfriheden og med grundloven” og ”en begrænsning i ytringsfriheden”.

Herhjemme vil lovforslaget blandt andet få betydning for det tyske mindretal i Sønderjylland, samt færøske og grønlandske kristne i Danmark – udover selvfølgelig den muslimske minoritetsbefolkning.

Coronavirus på vej mod sit optimale stadie

Coronavirussen vil mutere, indtil det når sit optimale evolutionære stadie.
Coronavirussen vil mutere, indtil det når sit optimale evolutionære stadie. Foto: Christoffer Laursen Hald / TV 2 Grafik

Lige da vi var ved at ånde lettet op ved udsigten til, at vi alle kan være vaccineret til sommer, kom der meldinger om nye coronavirusvarianter, som til en vis grad kan modstå de antistoffer, immunforsvaret danner.

Og selvom flere af vaccineproducenterne siger, at deres vacciner vil fungere mod både den britiske og den sydafrikanske variant, så er det jo ikke til at sige, om de også vil virke mod den brasilianske – eller den næste variant efter den, eller på den efter den.

Og der vil komme flere, indtil coronavirussen, der har plaget os i lidt mere end et år, når sit optimale evolutionære stadie. Hvilket ifølge en virolog sker, når virussen er i ligevægt med sin nye vært og har optimale muligheder for at dele sig.

Minister i nyt samråd

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skal i nyt samråd.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skal i nyt samråd. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

En ansvarshavende chefredatør på mediet Ritzau afviser forsvarsminister Trine Bramsens (S) påstand om, at en af hans journalister skulle have sagt noget i retning af: "Luk, dig gider jeg ikke tale med", i forbindelse med et dobbeltinterview i december, hvor både ministeren og forsvarschefen, generalløjtnant Flemming Lentfer, deltog.

Ministerens påstand kom på et samråd om det pågældende interview torsdag, og chefredaktørens afvisning i dag resulterer nu i, at Venstre indkalder hende til et nyt samråd.

Sideløbende med den penible sag om skandaleinterviewet, så har en række medarbejdere i Forsvaret i Berlingske rejst en kritik af ministeren, heriblandt en brigadegeneral, der har fået nok. Særligt Trine Bramsens omtale af forsvarschefen som ”styrelseschef” har vagt harme.

Frost kan være sjovt, men også farligt

Danskerne drister sig ud på frosne søer, selvom det kan være livsfarligt. Arkivfoto.
Danskerne drister sig ud på frosne søer, selvom det kan være livsfarligt. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Der går nærmest ikke en dag for tiden, hvor politimyndigheder landet over ikke er ude med advarsler til borgerne om, at isen IKKE er sikker, og at det kan være livsfarligt at gå ud på de frosne søer.

Alligevel drister både børn og voksne sig derud – og for nogle går det helt galt. Redningsfolk må rykke ud og redde dem op, og så sent som torsdag eftermiddag måtte en 45-årig mand lægges i kunstig koma, da han gik gennem isen i en skov ved Odense.

Reglerne er, at man ikke må gå ud på isen, før der bliver sat officielle skilte op, der viser, at færdsel på isen er tilladt. Ellers er det ulovligt. Og de skilte kommer først op, når isen er mindst 13 centimeter tyk. Men hvornår er den så det, og hvordan finder man ud af det? Det kan du læse mere om lige her.

Ny vaccine kræver kun ét stik

Johnson & Johnson har søgt om nødgodkendelse i USA. Arkivfoto.
Johnson & Johnson har søgt om nødgodkendelse i USA. Arkivfoto. Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix

Den amerikanske medicinalgigant Johnson & Johnson har bedt de amerikanske sundhedsmyndigheder om at godkende selskabets covid-19-vaccine til nødbrug i USA.

Lige nu gør hver eneste vaccine uanset producent en forskel, men Johnson & Johnsons vaccine kan alligevel være med til at gøre lidt ekstra, da den modsat de andre kun kræver ét stik for at have fuld effekt.

Virksomheden har oplyst, at de er klar til at levere vacciner, så snart de får en godkendelse, og de sigter mod at levere op mod en milliard doser i 2021.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor en gruppe dådyr indtog Lolland Falster Airport. I takt med at trafikken er forsvundet fra lufthavnen, er dyrene vendt tilbage, og lignende fænomener sker andre steder i verden, hvor sultne og nysgerrige dyr vender tilbage til steder, som normalt ville være befærdet af mennesker.

Vi læses ved på mandag. Rigtig god aften.