Coronavirus

Tredje vaccine snart klar - skal gives til personer under 65 år

Vaccinen mod coronavirus fra AstraZeneca skal i første omgang gives til frontpersonale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren.

Fra mandag 8. februar får Danmark det tredje våben i kampen mod coronavirus.

Vaccinen mod covid-19 fra medicinalselskabet AstraZeneca lander efter planen herhjemme i uge 6 og er derefter klar til at blive sprøjtet ind i kroppen på danskerne.

Det bliver dog ikke alle danskere, der får glæde af den svensk-engelske vaccine, der er udviklet i samarbejde med Oxford University.

Sådan lyder det fra Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Vi har gennemgået dokumentationen, og indtil vi har set flere data for effekt blandt ældre, er det vores anbefaling, at vaccinen fra AstraZeneca først og fremmest skal være et tilbud til personer under 65 år uden øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

Følger europæisk beslutning

Beslutningen fra de danske myndigheder skyldes, at vaccinen fra AstraZeneca i meget begrænset omfang er testet på personer over 55 år.

I medicinalselskabets studie var kun omkring ti procent af de testede 56 år eller ældre.

- Vi har valgt at anvende den (AstraZeneca-vaccinen, red.) til personer under 65 år, fordi vi gerne vil have noget mere data for ældre, før vi eventuelt byder den ud til alle aldersgrupper, siger Bolette Søborg.

Dermed læner Danmark sig op ad anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne i både Sverige, Polen, Frankrig, Belgien og Tyskland, som også har fravalgt at give vaccinen til borgere over 65 år.

De fem europæiske lande har besluttet, at vaccinen fra AstraZeneca ikke skal gives til ældre personer, da usikkerheden omkring vaccinens virkning på målgruppen er for stor.

En tysk ekspertgruppe har undersøgt vaccinen og konkluderet, at den ikke bør gives til personer over 65 år.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har tidligere anbefalet at godkende vaccinen fra AstraZeneca til alle over 18 år.

Det bliver rigtig godt, at vi nu kan genoptage vaccinationerne af vores personale i sundheds- og plejesektoren

Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen

Camilla Foged, der er professor ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet, er enig i Sundhedsstyrelsens valg af målgruppe for vaccinen.

- Det er en god beslutning, siger hun til TV 2.

Professoren mener dog, at man i bagklogskabens klare lys godt kan ærgre sig over, at der ikke blev inkluderet flere forsøgspersoner i de ældre aldersgrupper, da AstraZeneca startede sit studie.

Camilla Foged, der er professor ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet, mener det er en god beslutning, som Sundhedsstyrelsen har truffet.

Frontpersonale bliver prioriteret

Herhjemme vil den svensk-engelske vaccine i første omgang blive tilbudt personer under 65 år i Sundhedsstyrelsens såkaldte prioriteringsgruppe 4.

Det vil sige frontpersonale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.

Disse grupper vil få de første vacciner, når de efter planen bliver leveret i Danmark i ugerne 6 til 8.

- Det bliver rigtig godt, at vi nu kan genoptage vaccinationerne af vores personale i sundheds- og plejesektoren. Personalet har måttet træde lidt tilbage i køen, på grund af de nedsatte leverancer i sidste uge, siger Bolette Søborg.

Færre leverancer

I slutningen af januar kom det frem, at AstraZeneca i første kvartal af 2021 kun vil være i stand til at levere halvdelen af de doser, der på forhånd var aftalt med EU.

AstraZeneca lover nu 40 millioner doser til EU-landene inden april, men oprindeligt var det aftalen, at medicinalselskabet skulle levere 80 millioner doser i første kvartal.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 2,6 millioner personer med den svensk-engelske vaccine.

AstraZeneca fik 29. januar godkendt sin vaccine i EU.

Vaccinationsplan ændres ikke

Sundhedsministeriet har tidligere meldt ud, at man håber at kunne vaccinere cirka 20.000 med første leverancer til Danmark.

AstraZenecas vaccine skal gives to gange med et interval på mindst fire uger og højst tolv uger.

Bolette Søborg siger til TV 2, at anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen om ikke som udgangspunkt at tilbyde AstraZeneca til ældre over 65 år ikke betyder, at rækkefølgen af vaccineplanen bliver ændret.

Enhedschefen glæder sig over, at Danmark snart kan se frem til at tilbyde tre vacciner i vaccinationsprogrammet mod covid-19, da det vil sætte yderligere skub i udrulningen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det fortsat forventningen, at alle borgere i Danmark, som vaccinerne er godkendt til, har fået tilbud om vaccination ved udgangen af uge 26, der slutter 4. juli.

Lettere at håndtere

Den nye vaccine adskiller sig fra vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna, som Danmark allerede benytter i vaccinationsplanen, ved, at den er lettere at håndtere.

AstraZeneca-vaccinen kan opbevares ved normal køleskabstemperatur modsat de to andre vacciner, der skal håndteres ved en meget lavere temperatur.

Dermed er vaccinen lettere at distribuere, hvilket giver mulighed for at nå længere ud til borgere, der har svært ved at transportere sig til et vaccinationscenter.

Studier har vist, at AstraZenecas vaccine ikke beskytter i lige så høj grad som vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna, der har en effektivitet på omkring 95 procent.

Vaccinen fra AstraZeneca har en effekt på knap 60 procent.

Resultaterne er dog ikke direkte sammenlignelige, da ingen af vaccinerne er blevet sammenlignet mod hinanden.