Kommuner med minimal smitte vil have lokale genåbninger: - Detailhandlen bløder, så åbn den
Professor vurderer, at der er en "relativt beskeden risiko for smittespredning", hvis flere butikker åbner.
Smitten med coronavirus er fortsat dalende i Danmark.
Ni kommuner har lige nu så få smittede, at de er under myndighedernes bekymringsgrænse på under 20 smittede per 100.000 indbygger, og det får både erhvervsliv og politikere i flere kommuner til at vejre morgenluft:
De vil have restriktionerne lempet.
I Ringkøbing-Skjern Kommune er borgmester Hans Østergaard (V) ved at være utålmodig efter en lokal genåbning.
Han glæder sig over, at børn på de mindste klassetrin fra 0.- 4. klasse kan komme i skole fra på mandag, men mener, at det er tid til at lukke yderligere op.
- Hvis ikke vi skal åbne mere op på landsplan, så må vi gøre det på regionalt niveau. Jeg vil gerne have flere børn i skolerne, og detailhandlen bløder, så åbn den, siger Østergaard.
Ringkøbing-Skjern er først for få dage siden kommet under bekymringsgrænsen, og borgmesteren er bevidst om, at tingene hurtig kan ændre sig.
- Den risiko er der jo – uanset om vi fastholder eller ej. Worst-case er, at det skulle vise sig, at det bliver helt vildt. Så må vi jo lukke ned igen. Men vi er nødt til at tage bestik af situationen.
Østergaard mener ikke, at genåbningen i hans område skal begrænse sig til sin egen kommune.
- Havde du spurgt mig for en uge siden, skulle vi have åbnet i det vestlige Region Midtjylland. Men nu kan vi godt gøre det i hele Region Midtjylland. Aarhus ligger også rimelig lavt, siger han.
Østergaards borgmesterkollega i Tønder Kommune, Henrik Frandsen fra Tønderlisten, så gerne, at man i hans kommune med et lignende lavt smittetryk åbner for flere klassetrin på skolerne.
- Hvis vi åbner detailhandlen, vil der komme folk fra de omkringliggende kommuner og shoppe, men en udvidet åbning af skolerne, vil ikke skabe den trafik, men kun have positiv betydning for vores elever, siger han.
Handelsforening: Når Bilka holder åbent, kan vi også
Øerne Læsø og Samsø har registreret et rundt nul ud for antal smittede siden 23. januar.
Det får formand for Samsø Turist- og Handelsstandsforening, Michael Svinth, til at drømme om lempelser i de nuværende restriktioner.
Han understreger, at en genåbning skal være sundhedsmæssig forsvarlig, men at der ikke er nogen større logik i, at mindre butikker på Samsø skal holde lukket, når større supermarkeder som Bilka må holde åbent inde på fastlandet, hvor der også er smitte.
- Jeg er tilhænger af en regional genåbning. Vi er en lille ø uden større gågader, så med skærpede retningslinjer i butikkerne er jeg sikker på, at branchen vil kunne rette ind. Som det er nu, er det for hårdt for vores erhvervsliv, siger Svinth.
Han påpeger, at kommunen er den, der på landsplan, har fået vaccineret flest borgere.
Tror ikke på frisør-turisme
En lokal genåbning af Samsø kunne dog friste danskere fra fastlandet til at tage afsted for en klipning eller en impulsiv shoppetur.
Et lignende scenarie udspillede sig på Fyn tilbage i december, da restauranterne på Sjælland lukkede.
Efterfølgende blev de fynske spisesteder kimet ned af sultne sjællændere.
Svinth tror dog ikke, at den skæbne vil overgå Samsø.
- Du sejler ikke to timer for at blive klippet, og hvis man skal bestille tid til en frisør her på øen, skal man bestille tid med fire ugers varsel.
Svinths ønske om en delvis genåbning for det lokale erhvervsliv, får dog ikke politisk opbakning fra Samsøs borgmester, Marcel Meijer (S), der støtter de gældende restriktioner.
Han er dog åben for, at man kan kigge på en yderligere åbning af skolerne, hvis de gode takter fortsætter.
- Der har været 0 smittede i 14 dage, men smitten var slem i november og december, så mange herovre har haft det tæt inde på livet. Så vi bakker op om nedlukningen. Hvis udviklingen fortsætter som nu, burde vi åbne for alle børnene. Nedlukningen er ikke så problematisk for erhvervet lige nu, da vi har lavsæson, siger han.
Professor: Risiko ved genåbning af butikker er beskeden
Professor i klinisk mikrobiologi på SDU Hans Jørn Kolmos tolker den nuværende nationale nedlukning som, at vi lige nu venter og forbereder os på at se, hvad der sker, når den britiske og mere smitsomme variant af coronavirus B117 overtager den, der lige nu er mest udbredt i Danmark.
- Kunne man åbne forretningerne? Ja, sikkert. Men det kunne være, at den britiske variant lukker alt ned igen om et par uger. Det er klogt at skynde sig langsomt med den genåbning, siger han.
Adspurgt om risikoen for smittespredning i små butikker svarer Hans Jørn Kolmos:
- Min umiddelbare vurdering er, at det nok er en relativt beskeden risiko, hvis man følger retningslinjerne.
Regeringen kalder det for usikkert at åbne
På Christiansborg forstår Nye Borgerliges sundhedsordfører, Lars Boje Mathiesen, frustrationerne fra politikere og erhvervsliv i kommuner med lav smitte. Han savner dokumentation og beregninger fra regeringen, der viser, at lokale genåbninger vil føre til en smittestigning.
- Måske er den nationale nedlukning sundhedsfagligt begrundet, men så vis os de data. Kan det ikke forklares, kan det ikke forsvares. Jeg vil bede ministeren om et svar, når vi næste gang mødes, siger han.
Ved et pressemøde 29. december understregede statsminister Mette Frederiksen (S), at "regeringen selvfølgelig ikke holder fast i den her nedlukning længere tid, end hvad nødvendigt er":
- Så snart der bliver mulighed for, og så snart det er forsvarligt, at hæve nogle af restriktionerne, måske lokalt eller regionalt eller i nogen af samfundssektorerne, så vil vi gøre det, sagde statsministeren dengang.
Den kommentar mener Lars Boje Mathiesen, at regeringen skal gøre mere for at leve op til.
Britisk mutation skyld i national nedlukning
Tiden er imidlertid endnu ikke inde til en regional genåbning, lyder det i en kommentar fra sundhedsministeriet. Hovedårsagen er den britiske og mere smitsomme mutation:
- Genåbningen af samfundet skal ske sikkert og inden for de sundhedsfagligt acceptable rammer for epidemikontrol. På trods af lave smittetal i store dele af Danmark er mutationen B117 til stede og vokser i andel. Den usikkerhed, som varianten bringer til smittebilledet, gør det på nuværende tidspunkt ikke sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne i større skala, heller ikke regionalt, skriver ministeriet.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke haft mulighed for at stille op til et uddybende interview.