Dagens overblik: Skolegangen skal forlænges, og læseferien aflyses, mener flere partier

16x9
Læseferien og eksamener bør aflyses, mener flere partier. Arkivfoto. Foto: Sara Gangsted / Scanpix Denmark

Inger Støjberg forlod endelig Venstre, vi har fået endnu en vaccine, udlændinge svindler med coronatest, og Danske Bank bør se Nordeas vej.

Mere end 200.000 danskere har nu været smittet med coronavirus, og næsten 2200 er døde med virussen, men det går egentligt meget godt med bekæmpelsen herhjemme.

Ikke siden midt i december har der været så få indlagte, og positivprocenten ligger fortsat lavt. Så lad os starte på noget andet for en gang skyld.

Velkommen til dagens overblik.

Støjberg forlader Venstre

Det er slut. Inger Støjberg har forladt Venstre. Arkivfoto.
Det er slut. Inger Støjberg har forladt Venstre. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Konflikten mellem formanden i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, og Inger Støjberg har ulmet i månedsvis, og den kulminerede i første omgang, da Støjberg få dage før årsskiftet blev bedt om at træde tilbage fra posten som næstformand.

Konflikten eskalerede yderligere, da Ellemann valgte at stemme for at sætte Inger Støjberg for en rigsret efter sagen om den ulovlige instruks.

Derfra var det svært at se hende blive i partiet. I dag tog hun så konsekvensen og meldte sig ud af Venstre.

Under hele forløbet har både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige været på frierfødder over for Støjberg, og de tilbud står stadig, men i første omgang har Inger Støjberg dog valgt at blive løsgænger i Folketinget.

Ny vaccine til de ”yngre”

I næste uge vil de første danskere blive vaccineret med Oxford-AstraZenecas vaccine. Arkivfoto.
I næste uge vil de første danskere blive vaccineret med Oxford-AstraZenecas vaccine. Arkivfoto. Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix

Først kom Pfizer-BioNTech, så kom Moderna, og nu er den tredje vaccine mod coronavirus på vej til Danmark. For på mandag ankommer de første doser af Oxford-AstraZenecas vaccine, og hvor de andre tidligere var reserveret til de ældste og de svageste i samfundet, så skal den nye vaccine gives til borgere under 65 år.

Det skyldes, at myndighederne ikke mener, at der er udført tilstrækkeligt mange test på ældre borgere.

I første omgang vil det være frontpersonale med særlig risiko for smitte, og som varetager en kritisk funktion, der får glæde af doserne.

Op og ned for bankerne

Danske Bank har haft et sløjt år, mens det har været sjovere i Nordea. Arkivfoto.
Danske Bank har haft et sløjt år, mens det har været sjovere i Nordea. Arkivfoto. Foto: Scanpix

Det er sjovere at være storbank for nogle end for andre. Det må være konklusionen, efter både Danske Bank og Nordea er kommet med deres årsregnskaber.

Coronakrisen og flere skandalesager har været et dyrt bekendtskab for Danske Bank, der ”kun” har tjent 4,6 milliarder i 2020, hvilket er det laveste overskud siden 2014. Til gengæld forventer de at fordoble overskuddet det i det nye år.

Omvendt godt er det gået hos konkurrenten Nordea, hvor bankboksen er bugnende.16,8 milliarder kroner har de tjent det seneste år, hvilket er 47 procent højere end året før – så måske Danske Bank skulle overveje at investere i nogle Nordea-aktier.

Lockdown og hĂĄrkrise

Lars Christian Lilleholt er kommet galt afsted med trimmeren.
Lars Christian Lilleholt er kommet galt afsted med trimmeren. Foto: Privatfoto

Der er efterhånden gået seks uger, siden danskerne sidst har kunne sætte sig i en frisørstol for at blive frisket lidt op, og det kan drive folk ud i nogle beslutninger, som de hurtigt kan fortryde.

Matas melder, at de har oplevet en stigning i salget af hårtrimmere på 290 procent i forhold til samme måned sidste år. Men med en god maskine kommer ikke nødvendigvis gode evner.

Det har flere både kendte og ukendte danskere måttet sande – og ikke mindst delt sjove billeder af - og derfor kommer der en lige en udførlig guide til, hvordan du selv kan klare lokkerne.

Aflys eksamener og læseferie

Flere partier er klar på at aflyse både læseferien og eksamener. Arkivfoto.
Flere partier er klar på at aflyse både læseferien og eksamener. Arkivfoto. Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark

Undervisningen skal forlænges, og derfor skal eleverne i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne have aflyst deres læseferie. Det mener både Venstre og regeringens støttepartier SF og Enhedslisten.

Partierne er bekymrede for, hvad der skal ske med eksamenerne, hvis eleverne ikke snart kommer tilbage i skole, og ønsker en afklaring fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Hun har til gengæld sagt, at den nok skal komme inden vinterferien.

Enhedslisten er klar til at gå skridtet videre og aflyse folkeskolens afgangseksamener fuldstændigt.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor borgerne i Glostrup Kommune kunne få lidt mere fest i deres liv, mens de fik en podepind stukket op i næsen. Her kunne de nemlig få foretaget en af de såkaldte lyntest i en partybus. Vi kan jo alle bruge lidt ekstra krymmel på tilværelsen i disse dage.

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.