Coronavirus

1673 coronasmittede udlændinge er rejst til Danmark siden sommerferien

Justitsministeriet forventer at droppe frivilligheden og indføre krav om både test og selvisolation for rejsende senere i denne uge.

Selv om de danske myndigheder har strammet indrejsereglerne for udlændinge gevaldigt - senest i starten af januar - fortsætter smitteimporten.

I perioden fra 30. november sidste år til 17. januar i år testede 377 tilrejsende udlændinge positive for corona-virus i Danmark. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Samlet set er der fundet 1673 corona-smittede personer blandt tilrejsende udlændinge siden slutningen af sommerferien.

Tendensen er faldende - og uge for uge bliver der fundet færre smittede blandt de tilrejsende udlændinge. De seneste tal er fra anden uge af januar, hvor myndighederne fandt 30 smittede.

Men i tallene spøger de problematiske corona-varianter - og især den smitsomme engelske udgave B117. Siden midten af december er op mod ti tilrejsende udlændinge blevet testet positive for B117.

- I princippet kan vi sætte hele vores vaccineprogram over styr afhængig af, hvad det er for en virusvariant, der kommer ind. For nogle af varianterne er det nok kun tale om en sænkning af vaccinernes effekt, men jeg tør ikke udtale mig om den brasilianske variant, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet.

Han bakker op om en stramning af reglerne for testning og isolation, når man kommer til Danmark fra udlandet, som Folketinget vedtog tirsdag.

Et tilfælde kan være ét for meget, hvis det er den ”rigtige” variant, der kommer ind. Så derfor er vi nødt til at være meget restriktive.

Professor Allan Randrup Thomsen, Københavns Universitet

Justitsministeriet oplyser til TV 2, at reglerne bliver effektueret i denne uge, så det ikke længere vil være frivilligt hverken for danske eller udenlandske rejsende om man tager en corona-test ved ankomsten til Danmark og derefter går i isolation. Begge dele skal nu være krav - og overholdes reglerne ikke, vil der være en bødestraf. Detaljerne i reglerne er dog ikke på plads endnu.- Det ville ikke være særligt rart, hvis vi fik flere tilfælde af den sydafrikanske corona-variant og det vil slet ikke være rart, hvis vi får nogle af den brasilianske type. Et tilfælde kan være ét for meget, hvis det er den ”rigtige” variant, der kommer ind. Så derfor er vi nødt til at være meget restriktive, siger professor Allan Randrup Thomsen.

Så sent som i dag meddelte Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at myndighederne havde fundet endnu et tilfælde af den sydafrikanske variant B.1.351 hos en indrejst person. Dermed har alle fem tilfælde af den problematiske sydafrikanske variant, der er fundet i Danmark, relation til en udlandsrejse. Det er dog uvist, om der er tale om danskere eller udlændinge.

Regler skal håndhæves

Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet mener ligesom sin professor-kollega, at en stramning af reglerne for test og isolation er på sin plads.

- I denne situation, hvor vi i Danmark pålægger hinanden så mange restriktioner, kan det ikke nytte noget, at grænserne står pivåbne. Der kan man godt være en lille smule håndfast, for ellers er der ikke styr på noget som helst, siger han.

Vi skal ikke have en ladeport stående åben og folk, der rejser ind og spreder smitte. Det duer ikke.

Professor Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet

Hans Jørn Kolmos opfordrer til, at man får lavet et effektivt test- og karantæneberedskab, som sikrer, at man stadig kan rejse og som også omvendt beskytter befolkningen mod, at vi får importeret smittevarianter.

- Hvordan det skal håndhæves, overlader jeg trygt til myndighederne - men man skal være sikker på, at det bliver håndhævet. Vi skal ikke have en ladeport stående åben og folk, der rejser ind og spreder smitte. Det duer ikke, siger Hans Jørn Kolmos.

Smitteimport af B117

Blandt de tilrejsende udlændinge er det indtil videre kun varianten B117, der er blevet fundet.

Statens Serum Institut har fundet denne særligt smitsomme engelske corona-variant B117 hos ti personer, der ikke er tilknyttet en region – eller med andre ord ikke tilknyttet det danske sundhedsvæsen.

Det fremgår af seruminstituttets opgørelser over fund af B117-varianten i Danmark.

Ifølge Statens Serum Institut vil tilrejsende udlændinge – også defineret som ”turister og personer uden CPR-numre” fremgå af netop denne kategori ”Region ukendt”.

Kategorien kan dog også rumme hjemløse, der ikke er tilknyttet en kommune og dermed heller ikke en region. Dermed er det usikkert helt præcis, hvor mange af de B117-smittede personer, der er tilrejsende udlændinge, men der kan være tale om op mod ti.