Testprogram på skoler bliver først klar efter vinterferien, siger KL

Medarbejdere på skolerne bliver nu opfordret til at lade sig teste inden på mandag, da testprogrammet ikke er på plads til genåbningen.

Det ”omfattende testprogram”, der skal holde styr på coronasmitten i landets skoler i forbindelse med genåbningen i uge seks, bliver først klar efter vinterferien.

Det fortæller Kommunernes Landsforenings Formand, Jacob Bundsgaard (S), til TV 2.

- Det kommer til at tage nogle uger, men når vi kommer om på den anden side af vinterferien, så er vi ved at have det her på plads, siger Bundsgaard.

På et pressemøde mandag aften forsikrede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der i forbindelse med genåbningen af skolerne for landets 0.- 4. klasser ville blive lavet et stort test-setup. Han kunne dog ikke sige, hvornår det ville være på plads.

- Der kommer et omfattende, kontinuerligt testprogram. Det er vi i gang med at sætte op, lød det fra sundhedsministeren.

Opfordrer medarbejdere til at blive testet inden mandag

Ifølge Jacob Bundsgaard sidder Kommunernes Landsforening (KL), regionerne og regeringen netop nu og arbejder på at få sat testprogrammet op.

Jacob Bundsgaard, havde det ikke været klogere at vente med genåbningen til efter vinterferien, hvor I kan være klar med testprogrammet?

- Nej, altså man har jo mulighed for at blive testet, og der er også en opfordring til medarbejderne om at blive testet, inden de møder ind om mandagen, siger Jacob Bundsgaard.

Med du siger, at testprogrammet først er klar efter vinterferien?

- Det er ambitionen, at vi er klar efter vinterferien (uge 7 og 8, red.).

Ordførere vil have testning på plads fra på mandag

Allerede i forbindelse med den annoncerede genåbning af skolerne efterlyste sundhedsordførere på tværs af Folketingssalen, at testprogrammet skulle være klar til mandag.

Blandt andet sagde sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti til Politiken, at hun var imod at sætte genåbningen af skolerne i gang, hvis ikke testningen var på plads.

- Testningen skal begynde fra dag ét af, sagde hun blandt andet til avisen.

Også SF og Enhedslisten udtrykker over for Politiken bekymring for, at testningen ikke er på plads fra på mandag.

Hos Danmarks Lærerforening har de imidlertid forståelse for, at testningen ikke er klar til skolestart.

- Vi havde helst set, at det her ville være klar fra mandag 8. februar. Det kan så ikke lade sig gøre. Så må vi nøjes med den adgang til test, der er til rådighed, siger formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen til TV 2.

Antallet af indlagte vil stige

Beslutningen om at åbne skolerne for elever i 0. - 4. klasse bygger blandt andet på en ekspertgruppes beregninger af, hvad det vil betyde for smittetal og indlæggelser.

Ifølge ekspertgruppens beregninger må vi forvente 650 daglige tilfælde af coronavirus og 40 nye indlæggelser om dagen 1. april.

Den prognose forudsætter, at der i øvrigt ikke lempes yderligere på restriktionerne i hele perioden.

Hvis vi derimod fastholdt alle restriktioner og heller ikke sendte de mindste elever i skole 8. februar, ville vi i stedet komme ned på 280 daglige tilfælde og 20 nye indlæggelser om dagen, viser beregningerne.