1000 flere døde i Danmark viser, vi har holdt skindet på næsen, siger ekspert

I Storbritannien har man målt en overdødelighed på 19,6 procent over gennemsnittet.

Omkring 1000 flere er døde i Danmark denne vinter som følge af coronaepidemien.

Det sagde direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum på et pressemøde mandag aften.

Dermed har vi som en lang række andre lande været ramt af overdødelighed de seneste måneder.

- Det siger noget om, hvor alvorlig epidemien er, forklarede han, og understregede, at overdødeligheden i Danmark er lavere, end den har været i en lang række andre lande i Europa.

Overdødelighed betyder, at der dør flere, end man kunne forvente i forhold til tidligere år.

Det er fra uge 51 2020 og frem, at der døde flere i Danmark end ved et gennemsnitligt år.

Ifølge Viggo Andreasen, som er professor i epidemiologisk matematik på Roskilde Universitet, er 1000 flere døde i sig selv ikke bemærkelsesværdigt.

Det ser man også ved influenzasæsoner, lyder det.

- Tallet indikerer, at vi har holdt skindet på næsen. Det er et mindre tal, men vi skal huske, at tallet kommer på trods af alle de restriktioner, der er blevet indført, siger han.

Ved en risikovurdering tilbage i marts frygtede Sundhedsstyrelsen, at der ville dø op mod 5600 danskere med coronavirus. Indtil nu er 2145 døde med coronavirus.

Overdødelighed viser hvordan vi har klaret pandemi

Selvom tallet for Danmark i sig selv ikke er opsigtsvækkende, er det ifølge Viggo Andreasen en god indikator på, hvor hårdt virussen har ramt landet.

- Det kan være svært at vurdere, om en kræftpatient med coronavirus døde af kræft eller corona. Her er overdødelighedstallet nyttigt, når man skal have overblik og se, om der har været store udsving for at vurdere, hvordan landene har klaret pandemien.

Tal fra EU's statistikkontor, Eurostat, frem til november, viser, at Danmark i samtlige måneder har ligget under EU-landenes gennemsnitlige niveau i dødelighed.

Massiv overdødelighed i Storbritannien

Hvor Danmark til sammenligning med andre lande har haft en mindre overdødelighed henover vinteren, står det værre til i en række andre europæiske lande.

Storbritannien er et af de værre eksempler.

Her er der i gennemsnittet registreret flere end 1000 døde siden 13. januar, og i alt er 106.000 døde med coronavirus i et land med 66 millioner indbyggere.

Dermed er dødstallet for personer med coronasmitte højere, end Storbritanniens civile tabstal under hele Anden Verdenskrig.

Ved epidemiens start tilbage i marts 2020 sagde den britiske regerings sundhedsrådgiver Patrick Vallance, ganske optimistisk, at 20.000 eller færre døde vil være et godt udfald.

Virussen har stadig fat i den britiske befolkning, mens landet holder vejret i en omfangsrig nedlukning af samfundet.

Det store antal døde har ført til en overdødelighed, der er 19,6 procent over gennemsnittet for de sidste fem år.

Venter på vaccinernes effekt

Den høje overdødelighed i Storbritannien har fået flere britiske medier til at spørge, hvor mange flere der skal dø med coronavirus.

Den taldiskussion nægtede Chris Whitty, der er direktør i den britiske sundhedsstyrelse, at gå ind i ved en pressekonference, hvor han blev forholdt de høje dødstal.

Han erkendte dog, at briterne må forberede sig på fortsat høje dødsrater det næste stykke tid.

- Der er over 35.000 indlagt med coronavirus, og selvom antallet af døde i dette øjeblik ser ud til at stabilisere sig, ligger det stadig på et utrolig højt niveau. Vi må være realistiske. Dødsrater vil først begynde at falde meget langsomt over de næste to uger, sagde Whitty.

Og hvor Chris Whitty ikke vil komme med et bud på, hvor mange flere corona-relaterede dødsfald, der kommer, så har epidemiologen Adam Kucharshki, der også rådgiver regeringen, lavet det ubehagelige regnestykke.

Til BBC sagde han, at han forventer omkring 30.000 døde den næste måned med det nuværende smittetal.

- Vi har først for nylig set en mindre reduktion i antal smittede. Jeg gruer for en alvorlig høj dødsrate, inden pandemien er slut, sagde Kucharshki.

Den britiske regering arbejder på højtryk for at få vaccineret sin befolkning.

Og vaccinerne er et afgørende instrument til at bremse dødeligheden, forklarede Kucharshki, til britiske BBC.

- Det lavere smittetal og udrulningen af vacciner vil selvfølgelig dødstallet, men der vil fortsat gå uger før vi ser en effekt, siger Kucharshki.