Samfund

Myanmars militær har taget magten i landet

Efter anholdelser af politiske topfigurer i Myanmar meddeler hæren, at den har taget kontrol over landet.

Myanmars militær meddeler via tv, at det har taget kontrol over landet.

Det skriver nyhedsbureauet AP natten til mandag dansk tid.

Flere internationale medier beskriver magtovertagelsen som et militærkup mod Myanmars demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi.

Hun blev inden militærets udmelding tidligt mandag morgen lokal tid anholdt af hæren. Det samme gjorde flere andre politiske topfigurer, heriblandt landets præsident. I stedet er nu militærets leder, Min Aung Hlaing, nu indsat som leder.

Kort efter beskrev flere internationale medier, at der var militær i gaderne i Myanmars største byer samt udfald på internettet, telefonlinjer og tekniske problemer på landets stats-tv.

Reaktion på valgsvindel

Ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyser hæren, at anholdelserne er sket som et svar på valgsvindel – som hæren påstår, at der er foregået – i november sidste år. Militæret har også erklæret undtagelsestilstand i et år.

Aung San Suu Kyi og de politiske topfolk blev pågrebet i de tidlige morgentimer mandag lokal tid, siger talsmand for regeringspartiet, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), Myo Nyunt.

- Jeg vil gerne sige til vores folk, at de ikke må reagere ubetænksomt, og jeg vil bede dem handle i overensstemmelse med loven, siger han ifølge Reuters.

Han tilføjer, at han også forventer at blive anholdt.

International fordømmelse

Foreløbigt har blandt andet USA og Australien fordømt militærets handlinger i Myanmar. Og fra USA lyder det tilmed, at de er klar til at skride til handling over for de ansvarlige, hvis ikke de vil løslade de politiske topfolk.

- USA er foruroliget over meldinger om, at det burmesiske (Myanmar hed tidligere Burma red.) militær har taget skridt mod at underminere landets demokratiske overgang, herunder anholdelsen af statsleder Aung San Suu Kyi og andre civile embedsmænd i Burma, udtaler Jen Psaki, der er talskvinde for Det Hvide Hus, i en pressemeddelselse.

Ifølge talskvinden er den amerikanske præsident, Joe Biden, blevet briefet af USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, om situationen.

- Vi støtter fortsat Burmas demokratiske institutioner og opfordrer militæret og andre parter til at overholde demokratiske normer og retsstatsprincipper og løslade dem, der er tilbageholdt, udtaler Jen Psaki.

15 års husarrest

Myanmars militær, der i årtier har siddet på magten i det sydøstasiatiske land, ville i sidste uge ikke udelukke et muligt kup, da de hævder, at der var udbredt valgsvindel ved det seneste valg, der fandt sted i slutningen af sidste år.

Noget landets valgkommission dog har afvist.

Suu Kyi har tidligere siddet i 15 års husarrest under det tidligere militærstyre.

Hun blev løsladt i 2010 og halvandet år senere valgt til landets parlament.

Ved valget i 2015 fik NLD med Suu Kyi i spidsen 348 af parlamentets 476 pladser. Ved valget i november sidste år fik hendes parti hele 397 pladser i parlamentet, og valget var dermed en endnu større jordskredssejr end det i 2015, hvor hun vandt valget med med mere end 80 procent af stemmerne.