Genåbning af de mindste klasser vil fordoble smittetallet, men det er tåleligt, forklarer ekspert

I starten af marts forventes den britiske variant B117 at udgøre over 80 procent af alle virusvarianterne i Danmark.

Mandag indkaldte regeringen til pressemøde for at fortælle, at eleverne i 0.-4. klasse kan vende tilbage i skole om en uge.

Beslutningen bygger på en ekspertgruppes beregninger af, hvad det vil betyde for smittetal og indlæggelser.

På den baggrund har sundhedsmyndighederne vurderet, at det er fuldt sundhedsfagligt forsvarligt at sende de mindste elever tilbage i skole, lød det flere gange på pressemødet.

Men det sker ikke, uden at det også medfører en stigning i smitten.

650 dagligt smittede

Ifølge ekspertgruppens beregninger må vi derfor forvente 650 daglige tilfælde af coronavirus og 40 nye indlæggelser om dagen 1. april.

Den prognose forudsætter, at der i øvrigt ikke lempes yderligere på restriktionerne i hele perioden.

Hvis vi derimod fastholdt alle restriktioner og heller ikke sendte de mindste elever i skole 8. februar, ville vi i stedet komme ned på 280 daglige tilfælde og 20 nye indlæggelser om dagen, viser beregningerne.

Vi har dog så godt styr på epidemien i øjeblikket, at vi godt kan leve med sådan en stigning, vurderer professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

- Det er klart, at der sker en øget smittespredning, når vi lukker op, men det er inden for de rammer, vi kan tåle, i den nuværende situation, siger han til TV 2.

Afhænger af britisk variant

Ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19 - som den hedder - har også regnet på, hvad det ville betyde, hvis eleverne kom tilbage i skole fra 22. februar i stedet for 8. februar.

Det ville ikke give en væsentlig forskel i smitteudviklingen fastslår SSI. Stigningen i smittetal og indlæggelser ville blot blive forskudt.

Prognoserne afhænger dog i høj grad af, hvor smitsom den britiske B117-variant er, og det er der stadig usikkerhed forbundet med.

B117 vurderes i prognoserne til at have et kontakttal, der er 55 procent højere end de andre varianter af coronavirus.

De andre virusvarianter skønnes at have et kontakttal på omkring 0,7. Det vil sige, at ti smittede vil give smitten videre til syv andre.

Men i starten af marts forventes B117 at udgøre over 80 procent af alle virusvarianter i Danmark. Det vil ifølge Statens Serum Institut betyde, at kontakttallet - med de nuværende restriktioner - vil stige til 1,1.

Meget forsigtig genåbning

Det er også grunden til, at regeringen i første omgang ikke vil lempe restriktionerne yderligere.

- Det er en nålestiksoperation. En meget forsigtig genåbning, fordi den britiske variant af corona stadig vokser i Danmark, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på mandagens pressemøde.

De mindste skoleelever, der nu får lov til at vende tilbage til klasselokalerne, har ikke været i skole siden 21. december.

Eleverne fra 5. klasse og opefter må vente endnu længere.

- Vi åbner, når vores myndigheder giver grønt lys, men vi gør det altså ikke før. Og derfor kan jeg ikke spå om, hvor mange uger der vil gå endnu, lød det fra sundhedsministeren.