Coronavirus

Dræb håbet, lyder et af flere gode råd fra psykolog til ensomme unge

Ifølge psykolog har der indtil nu været alt for lidt fokus på de unges mentale tilstand under corona.

Unge føler sig mere ensomme og stressede end på noget andet tidspunkt, siden landet for første gang blev lukket ned i foråret sidste år. Det viser de seneste tal fra HOPE-projektet, der undersøger danskernes adfærd under coronakrisen.

Og det billede kan psykolog Rikke Nørgaard Elster fra online psykologpraksissen We Care nikke genkendende til. Faktisk i så høj en grad, at det ifølge hende er ”kritisabelt,” at der indtil nu har været så lidt fokus på især de unges mentale sundhed under coronaudbrudddet.

I hendes online praksis oplever psykologerne ikke, at det er selve coronaen, der fylder hos de unge – men derimod de klassiske udfordringer, som under nedlukningen er blevet mere tydelige. Og så oplever de en sorg over alt det, de under deres uddannelsesforløb allerede er gået glip af.

- Det er turen i hestevognen, de traditionsrige temafester eller andet. De fleste nævner ikke det faglige, men hverdagen og alt det sociale, de går glip af – og som aldrig kommer tilbage, siger Rikke Nørgaard Elster til TV 2.

Hun bliver bakket op af Anna Bjerre Thorsteinsson, der er psykolog og direktør for girltalk.dk - en NGO, der arbejder for trivsel hos unge kvinder.

- De unge orienterer sig mod det sociale og deres venner. Det er dét, de er blevet frarøvet – deres hverdag, siger hun.

Fem gode råd til de unge - udover de generelle

Sundhedsstyrelsen har udgivet en række råd til, hvordan den danske befolkning generelt kan komme igennem tiden med restriktioner med den mentale sundhed i behold.

Herunder giver både Rikke Nørgaard Elster og Anna Bjerre Thorsteinsson råd, der er rettet mod de unge – og i nogen grad deres forældre.

Fem gode råd til de ensomme unge

  1. Prioriter din mentale sundhed

    At prioritere sin mentale sundhed kan beskrives med et eksempel fra onlinepraksissen we.care, hvor en ung kvinde i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes retningslinjer havde udvalgt fem personer, hun ville omgås med.

    - Men hun savnede virkelig den her sjette veninde. Det er vigtigt at overholde retningslinjerne, men det er også vigtigt at balancere dem i forhold til sin egen mentale sundhed, siger Rikke Nørgaard Elster. 

    Den unge kvinde går nu en tur i det fri en gang om ugen med veninden.

  2. Dræb håbet

    Det lyder umiddelbart ikke som noget, der kan løfte den mentale sindstilstand, men det er det. For at dræbe håbet drejer sig ifølge Rikke Nørgaard Elster om, at man skal forholde sig til situationen, som den er nu,  i stedet for at gå og vente på, at restriktionerne udløber.

    Derfor opfordrer hun de unge til at forestille sig, at restriktionerne kommer til at vare til sommer.

    - Hvad skal du så gøre nu for at kunne holde det ud? Hvordan skaber du en hverdag, som du kan trives bedst muligt i, spørger hun.

    Ifølge Rikke Nørgaard Elster handler det om at gå fra at være handlingslammet og afventende til at tænke løsningsorienteret og kreativt. For når man er passiv, bliver man modløs, magtesløs og trist, forklarer hun.

  3. Tal sammen

    Både Rikke Nørgaard Elster og Anna Bjerre Thorsteinsson nævner samtale – og det gælder både i forhold til forældrene og de unge selv.

    Mange forældre og unge har lige nu mere tid sammen end nogensinde før – alligevel kan de dybere snakke, der handler om andet end lektier, og et simpelt spørgsmål som ”hvordan har du det egentlig?” blive glemt i det daglige.

    - Vi oplever, at mange forældre tager den første kontakt til os psykologer, fordi de netop har stillet spørgsmålet og er blevet klar over, at deres barn ikke trives, siger Rikke Nørgaard Elster.

    Rådet gælder også de unge imellem, for ifølge Anna Bjerre Thorsteinsson bidrager det også til at vise de unge, at de ikke er alene i deres ensomhed – men at mange unge føler det samme lige nu.

    - I virkeligheden er der tale om det modsatte af ”Fear of Missing Out” (FOMO, red.), som også har været et problem blandt unge. For man går ikke glip af noget, som alle andre ikke også går glip af, siger Rikke Nørgaard Elster.

  4. Sæt nogle delmål med belønninger

    Ifølge Anna Bjerre Thorsteinsson kan delmål hjælpe de unge med at få et tidsperspektiv, der signalerer, at der er tale om en tid, som ikke varer for evigt.

    For de unge er der nemlig allerede gået det, der føles som en evighed, og det kan ifølge psykologen være svært for de unge at se, hvornår det ændrer sig.  

    - Så at hjælpe de unge med at få et tidsperspektiv er vigtigt – nogle "hold ud"-færdigheder, siger hun.

    Derfor kan man for eksempel sætte sig et mål om, at når næste uge er overstået, så bliver man belønnet – med en gåtur med veninder eller andet - så der er noget at se frem til.

  5. Søg hjælp

    Hvis man som ung lige nu har brug for hjælp eller gode råd, der retter sig direkte mod egne følelser, er der lige nu mange muligheder for at søge hjælp online.

    Det gælder eksempelvis Børns Vilkårgirltalk.dkwe.care, der netop har gjort online psykologrådgivning gratis for unge i alderen 18 til 25 år.