Nye coronatal viser faldende positivprocent – men al aktivitet indebærer risiko, advarer ekspert

Den lave positivprocent tyder på, at man i høj grad får fat i dem, der er smittede, siger ekspert.

Der er det seneste døgn fundet 377 nye coronatilfælde 126.275 prøver.

Antallet af indlagte falder med 7 til 534 personer, og der er 19 nye dødsfald, oplyser Statens Serum Institut.

Antallet af smitte giver en positivprocent på 0,29, hvilket er det laveste siden 31. august.

- Den lave positivprocent er et tegn på, at man i høj grad har fat på dem, der reelt er smittede, siger Christian Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet til TV 2.

Det er særligt den britiske coronavariant B117, der – fordi den regnes for mere smitsom – har sundhedsmyndighedernes fokus.

Ifølge den seneste opgørelse for virusvarianten er der indtil videre konstateret 1047 tilfælde af B117 herhjemme i perioden fra 14. november sidste år til 25. januar i år.

Britisk mutation en meget stor faktor

Det er da også den meget smitsomme britiske virusvariant, som udgør en meget stor faktor i den samlede vurdering af pandemien, siger Christian Wejse.

- Det er jo udbredelsen af B117, som har ført til, at man har indført hårdere restriktioner. Derfor afhænger en eventuel genåbning også meget af den risikovurdering, man arbejder ud fra. Det var B117, som førte til, at vi kom ind i den såkaldte risikovurdering 5, siger Wejse.

En vigtig faktor er, om effekten af stramningerne 5. januar – hvor blandt andet forsamlingsforbuddet blev sænket fra ti til fem personer – bliver tydelige i forhold til B117-smittetallene.

B117 udgjorde i uge 3 hele 13 procent af de analyserede positivprøver. Sammenligner man med uge 1 var det tilsvarende tal 4 procent.

Alligevel er der også grund til at anslå en forsigtig optimisme, hvis man spørger Christian Wejse.

- Belastningen i sygehusvæsenet er aftagende og sammenholdt med, at smitten er betydeligt lavere end i december og det er opløftende. Men i forhold til at tænke i genåbning er det stadig sådan, at al aktivitet er lig med øget smitterisiko, siger han.