Coronavirus

Der er både gode og dårlige argumenter for at vaccinere alle i Vesten først, mener eksperter

Der kan gå lang tid, før Afrika og lignende får adgang til de vacciner, som vi har nu, men spørgsmålet er, om vi skal dele dem nu eller vente.

Lørdag anklagede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) Vesten for vaccinenationalisme, som ifølge WHO er skadelig for verdens fattige lande.

WHO mener, at man for at bekæmpe pandemien bedst burde sørge for, at alle verdens landes svageste fik vaccinen, inden man begynder at massevaccinere den øvrige befolkning.

Det er dog ikke nødvendigvis den måde, verden er bedst tjent med, hvis man spørger to danske eksperter, der dog sagtens kan forstå WHO.

For både ud fra et økonomisk og sundhedsfagligt synspunkt er der flere ting man bør holde sig for øje i forhold til WHO’s forslag.

Selvom det teoretisk ville nedbringe dødstallet globalt, kan der være nogle politiske og logistiske udfordringer, der simpelthen gør det umuligt.

Disse lande er begyndt at vaccinere:

Kan redde ældre liv

En af fordelene ved at udbrede adgangen til vacciner for verdens fattige lande vil være, at man kan redde flere ældres liv globalt.

Det siger Lone Simonsen, der er professor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet med speciale i pandemier.

- Det er en mulighed at nå hele verden rundt. Alder er en stor risikofaktor, og det er ikke så mange doser, der skal til for at vaccinere verdens ældre population, siger hun.

Omvendt overrasker det hende ikke, at vaccinerne fra særligt Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca bliver uddelt i Vesten først.

- Det er jo ikke mærkværdigt, at hvis et land har produktionen, vil de gerne holde det i deres land. Det har vi set så sent som i 1976-1977 i USA med svineinfluenza, siger Lone Simonsen.

Lektor i økonomi ved Københavns Universitet Jeanet Sinding Bentzen påpeger ligeledes, at når det er højestbydende, der får vaccinerne, er det naturligt, at de rige får dem først.

Og det betyder også, at vaccinerne eksempelvis er for dyre for Afrika.

- Man kunne forsøge at uddele vaccinerne efter befolkningsstørrelse. Større befolkning, flere vacciner. Problemet her vil dog være, at det stadig er for dyrt for Afrika. Derfor vil de prioritere større problemer, forklarer hun.

Ifølge Jeanet Sinding Bentzen skyldes det blandt andet, at Afrika slet ikke ser corona som lige så stor en udfordring, som vi gør i Vesten.

- Corona er slet ikke det største problem i mange afrikanske lande – de har hungersnød, og der er masser af andre slemme sygdomme, siger hun.

Kan være bedre med støttepenge

Økonomen frygter ligefrem, at vacciner, der bliver sendt til Afrika og andre fattige lande, bliver købt tilbage af Vesten.

- Afrika vil have store incitamenter til at sælge vaccinen, hvis de får et produkt, der ikke løser deres største problem lige nu, siger hun.

Det er noget, der er set før, fordi det giver bedre mening for de fattige lande at få penge ind og vente på vacciner mod mindre alvorlige sygdomme, forklarer hun.

- Rent økonomisk ville det nok være smartere at give hjælpepenge til Afrika. Selvom det er uretfærdigt, kan man sige, at vaccinerne i den vestlige verden måske har mere økonomisk gavn, siger hun med henblik på, at Vesten på den måde kan sende flere penge til fattige lande.

Fra det sundhedsfaglige perspektiv mener Lone Simonsen, at det alt andet lige ville være bedst at fordele vaccinerne således, at ældre verden over bliver beskyttet.

- Jeg ville være tilfreds med en situation, hvor vi havde samme adgang til og mulighed for at beskytte de ældre og midaldrende samt andre i højest risiko for at blive alvorligt syge, siger hun.

Og selvom Jeanet Sinding Bentzen i virkeligheden er enig i, at det kan fremstå uretfærdigt, når Vesten hamstrer vacciner, mener hun, at det kan give mening for verdensøkonomien.

- Det kan være bedst for verdensøkonomien at få stoppet corona hurtigere i Vesten. Og så kan vi netop sende flere hjælpepenge end nu, hvis der altså kan laves en politik om det, siger hun. Og vaccinerne vil falde i pris, når flere lande har fået bugt med corona, siger hun.

- Men det er selvsagt ikke hele sandheden. Vi handler med hinanden og er afhængige af hinanden økonomisk. En ny økonomisk analyse udgivet denne måned viser, at de økonomiske tab ved kun at stoppe corona i den vestlige del af verden kan medføre større økonomiske tab for de vestlige lande end ved at udbrede vaccinerne globalt.