Coronavirus

Ældre og sårbare bør få bedste vacciner, mener eksperter

I det lange løb skal alle danskere have de bedste vacciner, men som en start bør Danmark beskytte de svageste, mener eksperterne.

Sundhedsstyrelsen bør prioritere de mest effektive coronavacciner til de ældre og mest udsatte.

Det vurderer flere danske eksperter over for TV 2, efter vaccinen fra AstraZeneca er blevet godkendt til brug i EU fredag.

En af dem er Ole Frilev Olesen, professor i molekylærbiologi og direktør i European Vaccine Initiative.

- Sundhedsstyrelsen bør i hvert fald tænke sig godt og grundigt om, siger han.

Årsagen er, at AstraZeneca-vaccinen ser ud til at være mindre effektiv end de to andre godkendte vacciner på markedet.

- Det giver bedst mening

Mens AstraZenecas vaccine ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, er 60 procent effektiv, har vaccinerne fra Pfizer og Moderna vist sig at være omkring 95 procent effektiv.

Og selvom AstraZeneca-vaccinen i fredags blev godkendt til alle over 18 år, gjorde EMA det samtidig klart, at det er usikkert, hvorvidt vaccinen virker for personer over 55 år.

AstraZeneca har nemlig som udgangspunkt testet vaccinen på folk i aldersgruppen 18-55 år.

Derfor giver det god mening at udpege, hvem der modtager hvad. Det mener professor Camilla Foged, der er professor i Vaccine Design and Delivery på Institut for Farmaci på Københavns Universitet.

- De meste udsatte grupper skal have de vacciner, der er mest effektive. Det giver bedst mening fra et videnskabeligt synspunkt, siger hun.

- Og nu hvor vi er i en situation, hvor vi har flere vacciner, giver det god mening at give de mere effektive vacciner til for eksempel folk over 55 år.

Det samme mener professor Ole Frilev Olesen.

Advarer om A-hold og B-hold

En tysk ekspertgruppe, der allerede har undersøgt vaccinen, har tidligere på ugen konkluderet, at den ikke vil anbefale den til personer over 65 år.

Derfor har de tyske sundhedsmyndigheder sagt, at man ikke vil give AstraZenecas vaccine til folk over 65 år.

Den kommende uge vil Sundhedsstyrelsen tage stilling til, hvilke af de foreløbigt tre godkendte coronavacciner fra henholdsvis AstraZeneca, Pfizer/BioNTech og Moderna, der skal tilbydes til hvilke målgrupper. Det skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Men uanset hvad Sundhedsstyrelsen bestemmer sig for, advarer Ole Frilev Olesen om, at udrulningen af AstraZenecas vaccine vil skabe et A-hold og et B-hold.

- Det er det, man vil snakke om nede i supermarkedet: Har du fået den gode eller mindre gode vaccine?

- I det lange løb skal alle danskere have den gode vaccine. Men netop nu synes jeg, den rette løsning er at prioritere, at de svageste i samfundet får de vacciner med den højeste effektivitet.

8. februar får Danmark de første coronavacciner fra AstraZeneca.