Coronavirus

Tog fra Hamborg er Dubai-danskeres smuthul til at komme hjem: - Vi er altså mange, der tager til Dubai

TV 2 hoppede på toget og talte med en af de danskere, der har været på solferie, og som nu garanterer, at hun vil gå i isolation og lade sig teste.

Et tog nærmer sig Padborg Station. Det er lige kørt over grænsen fra Tyskland.

Som det første går politiet ombord. Deres opgave er kun at tjekke pas, hvilket er hurtigt overstået.

TV 2 er også med toget, men af en helt anden årsag. Toget fra Hamborg bruges nemlig, kan TV 2 afsløre, som smuthul ind i Danmark, for de Dubai-danskere, som ikke længere må flyve til Danmark, efter regeringen i sidste uge stoppede alle fly fra Dubai.

Men spørgsmålet er, hvor mange passagerer, der er fløjet til Hamborg fra Dubai og nu med tog har kurs mod Danmark.

De seneste uger har der været stor fokus på danskere, som er rejst på vinterferie i ørkenbyen. Især efter at mindst 50 danskere er testet positiv for corona, efter de tog fra golfstaten med en - på papiret - negativ test.

Desuden kom en sydafrikansk mutation også ind i landet fra Dubai. Den er siden også fundet hos indrejsende fra Tanzania. I mellemtiden har regeringen torsdag forlænget nedlukningen i Danmark til 28. februar.

- Vi er altså mange, der tager til Dubai

På toget er der 22 passagerer med fra Tyskland - og ni af dem bekræfter, at de er på vej til Danmark efter ophold i Dubai.

Det er udenlandsdanskere og turister. Ingen af dem vil dog tale med os.

En af dem ændrer dog mening undervejs - og vil gerne tale. Men hun vil ikke have sit navn og ansigt i tv.

- Det er simpelthen, fordi der er en shitstorm mod folk, der tager til Dubai. Og vi er altså ret mange, der tager til Dubai, siger hun.

Kvinden er 36 år og har været på sol- og badeferie i en uge. Og det var dejligt, fortæller hun.

Den danske kvinde på toget er godt klar over, at hun udgør en risiko. Hun garanterer, at hun nu vil gå i selvisolation og vil lade sig teste i Danmark. Og derfor forstår hun ikke kritikken.

På det her tidspunkt er hun ikke blevet testet siden Dubai.

- Hvis de to tests, vi har fået taget nede i Dubai, ikke er korrekte, så udgør jeg en risiko, siger hun.

Er det så ikke lidt egoistisk?

- Næ, det synes jeg ikke, svarer kvinden.

Hvorfor ikke?

- Fordi, man har ikke gjort noget forbudt, siger hun.

Er det ikke fair nok, at folk er kritiske overfor det, når der er en pandemi?

- Jo, men det har alle jo ret til at være. Jeg er jo også selv kritisk overfor det. Man passer jo på, og tager de forholdsregler, man skal, svarer kvinden.

Ministeren skal løfte pegefingeren

At der findes et smuthul i flyveforbuddet, forbavser regeringens støtteparti SF.

Transportordfører Anne Valentina Berthelsen kalder overfor TV 2 situationen bekymrende.

- Jeg synes, det er uigennemtænkt fra ministerens side. Man kan jo sige sig selv, at når man laver et flyveforbud fra Dubai, så finder folk andre måder at komme hjem på. Deriblandt er, at man tager toget fra Tyskland. Der skal være styr på, at de mennesker, som finder andre veje, bliver testet, inden de kommer ind i Danmark. Det har man ikke haft, og det er ikke godt nok, siger hun.

Hun mener derfor, at transportministeren, Benny Engelbrecht (S), bør give "en løftet pegefinger" overfor blandt andet Tyskland, som hun mener, bør holde styr på, at danskere, som skal med tog fra Tyskland til Danmark, også er blevet testet.

- Flyveforbuddet er ikke tilstrækkeligt. Vi vil gerne have passagerer hjem til Danmark, når de er blevet testet ordentligt, understreger Anne Valentina Berthelsen.

Benny Engelbrecht oplyser til TV 2, at i alt 78 danskere nu har fået konstateret covid-19 efter en rejse til Dubai. Derfor sender han nu en indtrængende appel til de danskere, som vender hjem fra Dubai om at lade sig teste og holde sig i isolation i 10 dage.

- Jeg tænker først og fremmest, at der er nogen, der er så egoistiske, at de sætter egne behov for lidt sommer og sol over samfundets bedste. Jeg er meget forarget over, at man ikke overholder retningslinjerne, siger han.

Ministeren understreger, at Folketinget på tirsdag hastebehandler et lovsforslag, som skal gøre isolation til et lovkrav for hjemvendte danskere. Hvis de overtræder isolationen, vanker der en bøde.