Coronavirus

Rekordlav positivprocent blandt lyntests

Vi er på vej i den rigtige retning, men der er ingen grund til at hvile på laurbærrene, vurderer professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos.

Fredag blev der foretaget 43.483 lyntests, og af dem var blot 90 prøver positive. Det er det laveste antal positive prøver, der er registreret blandt lyntests.

De 90 positive prøver udgør 0,21 procent af det samlede antal prøver, og det er rekordlavt.

Tallene bekræfter os i, at vi er inde i en positiv udvikling, vurderer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

Han påpeger, at den lave positivprocent afhænger af danskernes begrundelse for at få lavet en test, og at positivprocenten naturligt vil være lav, hvis alle får lavet en lyntest, fordi de er utrygge, uanset om de har symptomer eller ej.

- Men når det er sagt, er det en god udvikling, og det afspejler, at vi i øjeblikket ser ud til at håndtere smitten godt.

Kigger man på fredagens tal for PCR-testene, ser man samme positive udvikling.

Der blev fundet 701 positive prøver blandt i alt 126.855, hvilket gav en positivprocent på 0,55. Samtidig faldt antal indlagte med 28 til 583.

Vi skal ruste os

På trods af at det går i den rigtige retning, må vi ikke læne os tilbage. For den store udfordring er stadig den britiske, mere smitsomme variant, der lurer i horisonten, og i februar kommer den til at sætte dagsordenen, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Desuden er der en risiko for, at der opstår lignende smitsomme varianter af coronavirussen, som vil bidrage til yderligere spredning i samfundet.

- Med de forholdsregler, vi har iværksat nu, ser vi ud til at klare skærene, men vi har ikke vundet krigen. Der er en udvikling derude, som arbejder imod os, og vi skal bruge den her gunstige situation til at ruste os.

Han beskriver den positive udvikling, vi er inde i nu, som et stadie på vejen. Og selvom der opstår diskussioner om at løsne på grebet med de omfattende restriktioner, som Danmark er underlagt nu, skal vi huske på, at de netop er årsagen til, at vi står, hvor vi står nu.

- Det ville være forfærdeligt, hvis vi havde et højt smittetal med alle de restriktioner, vi har. Jeg er godt tilfreds med udviklingen, som den er lige nu, men der er ingen grund til at hvile på laurbærrene, siger Hans Jørn Kolmos.