Coronavirus

Vigtig vaccine for Danmark har effekt på 66 procent - men har omvendt store logistiske fordele

Danmark har sikret sig 16,4 millioner vaccinedoser fra den amerikanske producent.

Der er kort mellem vaccinenyhederne i de her dage.

Mindre end et døgn efter, Novavax fremlagde de foreløbige resultater for sin vaccine mod coronavirus, har endnu en vaccineproducent meldt resultater ud.

Vaccinen fra amerikanske Johnson & Johnson har en effekt på coronavirus på 66 procent mod alvorlige og moderate tilfælde af covid-19, lød det fra virksomheden ud fredag.

Det er en lavere effekt end Moderna og Pfizer/BioNTech, men ikke umiddelbart et problem, lyder det fra Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Københavns Universitet.

- Den er virksom, men ikke på niveauer, vi har set tidligere, siger han.

Forskel fra sted til sted

Vaccinen er blevet klinisk testet flere steder i verden: I USA, Sydafrika og Latinamerika. Og de forskellige teststeder har vist, at effekten sandsynligvis bliver reduceret ved mutationer.

De kliniske tests viser nemlig, at vaccinens resultater var bedre blandt amerikanske testpersoner frem for blandt testpersoner i Sydafrika, hvor en bekymrende virusvariant lige nu spreder sig.

I de sydafrikanske test har vaccinen vist sig at have en effektivitet på 57 procent mod moderate til alvorlige tilfælde af covid-19, hvorimod tallet var 72 procent i de amerikanske test. I Latinamerika var effekten 66 procent.

- Det tyder på, at effekten afhænger af, hvilken virusvariant der cirkulerer blandt befolkningen, siger Jens Lundgren. Han peger også på, at hverken Moderna eller Pfizer/BioNTech har foretaget kliniske test i Sydafrika eller Latinamerika.

Vaccinens effektivitet lå overordnet på 85 procent målt på at forhindre alvorlige tilfælde af covid-19.

Halvdelen af testpersonerne har fået placebo for at man kan se vaccinens effekt. Alle tilfælde, hvor testpersoner blev enten indlagt eller døde med coronavirus i de kliniske test, var i gruppen, der havde fået placebo. Beskyttelsen var ens for alle testede aldersgrupper.

Et stik beskytter mod alvorlige tilfælde

Vaccinen er baseret på en teknologi, hvor virussen bliver transporteret ind i kroppen via en anden viruscelle.

I modsætning til vaccinerne fra Moderna, Pfizer/BioNTech og AstraZeneca, der kræver to stik for at give en optimal beskyttelse, er det kun nødvendigt med et enkelt vaccinestik med Johnson & Johnsons vaccine. Og her er gode resultater: De kliniske test viser, at et enkelt stik gav en beskyttelse på 100 procent mod alvorlige tilfælde af covid-19 efter dag 49 og en beskyttelse på 85 procent efter 28 dage.

Vaccinen skal heller ikke opbevares ultrakoldt, men ved normal køleskabstemperatur.

Det kan vise sig at blive en stor logistisk fordel under vaccineudrulningen.

Største danske indkøb

Danmark har sikret sig 16,4 millioner vaccinedoser fra den amerikanske producent, og dermed er det den vaccine, vi har lagt billet ind på flest doser af.

Det forventes, at Johnson & Johnson i næste uge søger om nødgodkendelse hos den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA. Firmaet har indgået en aftale om at levere mere end 100 millioner doser til amerikanerne inden slutningen af juli i år. FDA har meldt ud, at en vaccine skal være mere end 50 procent effektiv for at blive godkendt.

Selskabet venter at få en godkendelse i løbet af februar.

I midten af februar afslutter selskabet ansøgningen om godkendelse i EU, oplyser Johnson & Johnson til TV 2.

Ifølge Johnson & Johnson har vaccinen mindre bivirkninger som feber, som mindre end en procent af testpersonerne oplevede høj feber. Der var ingen alvorlige bivirkninger eller alvorlige allergiske reaktioner, oplyser Johnson & Johnson.