Coronavirus

EU godkender AstraZeneca-vaccine

Alle medlemmer af EUs lægemiddelagentur stemte for en godkendelse af vaccinen.

EU-Kommissionen har fredag aften godkendt vaccinen mod covid-19 fra selskabet AstraZeneca.

Det sker, efter det europæiske lægemiddelagentur EMA tidligere fredag anbefalede EU at godkende coronavaccinen fra Oxford/AstraZeneca til alle over 18 år.

EMA slog ved den lejlighed fast, at vaccinen er 60 procent effektiv, og samtidig konkluderer de, at der mangler data for virkningen på mennesker over 55 år.

På trods af de manglende data - og at Tysklands sundhedsministerium torsdag meldte ud, at man ikke ville godkende vaccinen til folk over 65 år - er EMAs vurdering, at vaccinen fra AstraZeneca har en positiv virkning også på ældre.

Desuden vurderes det, at vaccinen er sikker, og man anbefaler derfor, at den kan bruges til folk i de ældre grupper.

- Ud fra den viden, vi har, kan vaccinen blive brugt til folk over 18, og vi sætter ikke et loft, lød det fra EMA's direktør, Emer Cooke, på et pressemøde tidligere fredag.

Her kom også kom frem, at alle medlemmer af agenturet havde stemt for en anbefaling af vaccinen forud for den endelige vedtagelse i Kommissionen.

Flere ubekendte

Det er endnu usikkert, om vaccinen har effekt, og i så fald i hvor høj grad, mod andre virusvarianter, understregede EMA.

Det er ligesom med de to andre, godkendte vacciner, endnu ukendt om man kan smitte andre, eller hvor længe vaccinens beskyttelse varer ved. Det vil løbende blive undersøgt, ligesom der vil foregå test med folk i de ældre aldersgrupper. Vaccinen er indtil videre testet på 24.000 mennesker i kliniske tests.

Bruno Sepodes, der er medlem af EMA, satte ord på det dilemma, godkendelsen af AstraZenecas vaccine ville skabe.

- Vi kunne blive kritiseret for at gøre begge – enten at begrænse et værktøj i bekæmpelsen af virussen, eller ved at godkende det, som vi gør nu, sagde Bruno Sepodes,

Krise i EU

I forhold til de andre blåstemplede vacciner fra Moderna og Pfizer/BioNTech har der været noget mere palaver i forløbet omkring vaccinen fra AstraZeneca.

Anbefalingen fra EMA kommer på et tidspunkt, hvor der er stor uenighed mellem EU-Kommissionen og AstraZeneca om leverancer af vaccinen. Danmark har "lagt billet ind på" 1,9 millioner vacciner fra AstraZeneca, mens EU potentielt har mulighed for at få 400 millioner doser.

Men leverancerne i første kvartal bliver markant mindre end først aftalt, lød det fra AstraZeneca, der begrundede de 75 milllioner færre doser, EU vil modtage i første kvartal, med produktionsvanskeligheder.

Det har skabt kaos i Bruxelles, hvor man kort inden EMAs anbefaling offentliggjorde dele af den ellers fortrolige kontrakt mellem EU og AstraZeneca.

Senest har EU, i forlængelse af godkendelsen af netop vaccinen fra AstraZeneca, indført en to måneders eksportkontrol med vacciner for at sikre, at der er nok forsyninger i Europa til Europas borgere.

Fejltrin medførte bedre beskyttelse

Vaccinen lå længe til at blive den, der først ville kunne rulles ud. Men forløbet har været præget af fodfejl - blandt andet fik 3000 personer i de kliniske testfaser en halv vaccinedose efter det første stik i stedet for det planlagte andet, hele stik.

Fejlen ledte faktisk til en god opdagelse, fordi det viste sig, at de halve doser betød en beskyttelse på omkring 90 procent, hvorimod de, der havde fået to fulde doser, kun oplevede en 62 procents effekt. Derfor er AstraZeneca nu i gang med at teste at give halvanden dosis.

Vaccinen er baseret på en anden teknologi end de to andre vacciner mod coronavirus, som EU lige nu er ved at rulle ud.

Det gør, at den er nemmere at håndtere og blandt andet kan opbevares i et almindeligt køleskab fremfor i særlige, ultrakolde frysere, som både Modernas og Pfizer/BioNTechs vaccine kræver.

Op til de enkelte lande

EMA anbefaler at godkende vaccinen til alle over 18 år, men det er op til de enkelte EU-lande at beslutte, om AstraZenecas vaccine mod coronavirus skal bruges på ældre.

Det forklarer Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

- I godkendelsesgrundlaget står, at vaccinen kan bruges til personer over 18 år. Men der står også, at der ikke er tilstrækkelig antal personer over 55 år, der er indgået i studiet, til at man kan vurdere, om den virker på dem, siger Thomas Senderovitz til Ritzau.

AstraZenecas vaccine er den tredje mod covid-19, som EMA har anbefalet. De to første var fra BioNTech/Pfizer og Moderna. De er allerede taget i brug.