Coronavirus

Tyskland vil ikke give ny vaccine til folk over 65 - Brostrøm afviser lignende beslutning for nu

Vaccinen fra AstraZeneca kan fredag blive godkendt i EU. Men der bliver sået tvivl om dens effekt på ældre.

AstraZeneca-vaccinen mod coronavirus bør ikke gives til personer over 65 år.

Sådan lyder det torsdag fra den tyske vaccine-komité ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- I øjeblikket er der ikke tilgængelige data nok til at bedømme vaccinens effektivitet hos folk fra 65 år og opefter. Derfor bør AstraZeneca-vaccinen, i modsætning til mRNA-vaccinerne, kun tilbydes personer i alderen fra 18 til 64, skriver vaccinekomiteen på de tyske sundhedsmyndigheders hjemmeside.

Herhjemme er en dansk ekspert også betænkelig ved allerede om kort tid at vaccinere ældre med vaccinen. Blandt andet fordi AstraZeneca ikke havde ældre med i deres første testfase.

- Vi kender reelt ikke AstraZeneca-vaccinens virkning i forhold til de ældre. Så det kan give en falsk tryghed at bruge den til dem, siger Ole F. Olesen, professor og ph.d. i molekylær biologi, og direktør i den internationale non-profit organisation European Vaccine Initiative (EVI).

Lavere effektivitet

EU's Lægemiddelagentur (EMA) skal fredag tage stilling til en eventuel godkendelse af AstraZeneca-vaccinen.

Sundhedsstyrelsen afventer, hvad agenturet kommer frem til, og afviser at gå i tyskernes fodspor foreløbig.

- Vi går frem efter bogen. Vi venter på godkendelsesgrundlaget fra EU's lægemiddelagentur, og så gransker vi det nøje, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til TV 2.

De to allerede godkendte vacciner i EU - fra Moderna og Pfizer/Biontech - har i test vist en effektivitet på mellem 94 og 95 procent. Her har den endnu ikke godkendte AstraZeneca-vaccine vist langt mere tvivlsomme resultater. Dens effektivitet skønnes at være på mellem 62 og 90 procent.

Det er netop testresultaterne hos de britisk-svenske leverandører, som EMA forventes at stille kritiske spørgsmål til fredag ved et møde med AstraZeneca.

SSI: Man bliver kun tilbudt gode vacciner

Søren Brostrøm siger, at der er en række ting, der skal tages i betragtning, når der skal tages stilling til planerne for at vaccinere danskerne.

- Vaccinen fra AstraZeneca er for eksempel lettere at håndtere. Den kan opbevares i et køleskab, siger Søren Brostrøm med henvisning til, at vaccinen fra Pfizer/BioNTech skal opbevares ved minus 70 grader i specialdesignede frysere.

Søren Brostrøm afviser også, at danskerne frit vil kunne komme til at vælge, hvilken vaccine de vil have.

- Man vælger ikke selv - men man bliver kun tilbudt gode vacciner, siger Søren Brostrøm.

Adskiller sig fra andre vacciner

De godkendte vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna har ligheder i deres opbygning, mens vaccinen fra AstraZeneca er anderledes.

De to godkendte vacciner er såkaldte mRNA-vacciner, hvor man syntetisk har fremstillet materiale, som gør, at mRNA-strengen kan fusionere direkte med de virusramte celler i kroppen og virke, forklarer Ole F. Olesen. I Astra-Zeneca-vaccinen har man taget et stykke DNA, og det skal en omvej i kroppen, inden det kan virke, lyder det.

EU har i fællesskab afgivet ordre på 2,3 milliarder vaccinedoser til sine 448 millioner indbyggere, hvoraf de fleste skal komme fra medicinalfirmaerne Pfizer/BioNTech og Moderna. 400 millioner doser skal komme fra AstraZeneca.

AstraZeneca har testet deres vaccine i to spor. I det ene spor fik forsøgspersonerne lige store doser ved første og andet stik. I det andet spor fik forsøgspersonerne en mindre dose ved første stik - og det er det andet spor, der har vist sig mest effektivt.

Også det ventes EU's Lægemiddelagentur at spørge ind til fredag.