Coronavirus

New Zealand slog smitten ned - 10.000 samlet til festival

New Zealand har håndteret coronapandemien bedst ifølge et studie. Danmark indtager en 23. plads. Se listen over landenes placering sidst i artiklen.

Luk øjnene og forestil dig en varm sommerdag med dine bedste venner.

I sidder samlet i rundkreds med en kold øl i hånden, inden I skal til koncert med jeres yndlingsband.

Mange danskere drømmer sig sikkert i denne vinter tilbage til et liv uden restriktioner og social afstand. Men ikke Sarah Helev.

Coronaen har nærmest kun været på lynvisit

Sarah Helev, dansker bosiddende i New Zealand

Den 32-årige dansker bor på tredje år i Wanaka i New Zealand, hvor befolkningen på rekordtid fik så meget styr på coronavirussen, at landet kunne genåbne uden restriktioner allerede i juni sidste år.

Via en streng nedlukning af samfundet fra midten af marts 2020 fik newzealænderne ved fælles hjælp i løbet af blot et par måneder udryddet coronavirussen fuldstændig fra landkortet, siger Sarah Helev til TV 2.

- Vi følte det som en sejr at besejre coronavirussen. Coronaen har nærmest kun været på lynvisit i New Zealand, siger hun.

Danmark et stykke fra verdens bedste

Tal fra Johns Hopkins University viser, at landet ét år efter coronapandemiens udbrud blot har haft 2299 bekræftede smittetilfælde, mens 25 personer er døde med covid-19 i kroppen.

Dermed er New Zealand det land i verden, der har håndteret virussen bedst ifølge et studie udarbejdet af den førende australske tænketank Lowy Institute i Sydney.

Det omfattende studie har vurderet 98 lande på seks forskellige kriterier. Det er blandt andet antallet af udførte tests, smittede med coronavirus og coronarelaterede dødsfald set i forhold til antallet af indbyggere. Herudfra har de udregnet et såkaldt Covid Performance Index.

New Zealand kan med sine knap fem millioner indbyggere på mange punkter sammenlignes med Danmark, men ligheden stopper, når man ser på, hvordan de to lande har håndteret coronapandemien.

Danmark indtager en 23. plads på listen over 98 af verdens lande, og til sammenligning har næsten 200.000 danskere været smittet med coronavirus, mens flere end 2000 er døde med covid-19 i kroppen.

På festival med 10.000 gæster

På sydøen i Wanaka i New Zealand har Sarah Helev i snart mere end et halvt år levet et ganske normalt liv sammen med sin newzealandske kæreste, nøjagtigt som før coronakrisen gjorde sit indtog.

Hun arbejder til daglig i en foodtruck, hvor hun tilbereder og serverer mad, og hun nyder efter eget udsagn livet ved at drikke fyraftensøl med vennerne, hænge ud med naboerne samt at gå til fester og koncerter.

- Det er en helt almindelig hverdag, og jeg er virkelig glad for at være ’fanget’ her i New Zealand, siger Sarah Helev.

Udlandsdanskeren har den seneste måned været til to festivaller, hvor der til den ene ved nytårstid var samlet omkring 10.000 newzealændere til fest i Cardrona Valley.

Her var der ifølge Sarah Helev rig mulighed for at kramme og feste uden afstandskrav.

Resolut og effektiv nedlukning

Den 32-årige dansker mener, at den newzealandske regering var meget hurtige til at lukke samfundet ned, da først coronavirussen ramte landet i marts 2020.

På blot 48 timer blev grænserne lukket, og New Zealand indførte resolut nogle af verdens strengeste restriktioner og overgik til det højeste Alert level 4, der svarer til en total nedlukning af samfundet, hvor kun supermarkeder, apoteker og læger havde lov til at holde åbent.

Det, som vi mistede under nedlukningen, har vi fået tifoldigt tilbage

Sarah Helev, dansker bosiddende i New Zealand

Nedlukningen varede cirka fire uger, hvorefter landet i 14 dage overgik til Alert level 3, hvor visse butikker måtte lukke op.

Restriktionerne var så effektive, at New Zealand allerede fra midten af juni kunne genåbne samfundet på stort set normal vis. Med den ene undtagelse, at landets grænser var lukket – og i skrivende stund stadig er det.

Effektiv smitteopsporing

En del af succesen kan ifølge Sarah Helev tilskrives en effektiv smitteopsporing, for newzealænderne har været meget villige til at registrere, hvor de har befundet sig, når de har bevæget sig rundt i samfundet.

Det er sket via QR-koder på en lang offentlige række steder som eksempelvis i landets butikker, hvor newzealænderne via deres mobiltelefoner har oplyst myndighederne om deres placering.

- Det har newzealænderne ikke sat spørgsmålstegn ved, siger Sarah Helev.

Hun mener, at den strenge nedlukning har været det hele værd.

- Hvis vi skruede tiden ét år tilbage, og jeg vidste, hvordan det ville blive, ville jeg gøre det igen. Det, som vi mistede under nedlukningen, har vi fået tifoldigt tilbage, lyder det.

En solstrålehistorie

Ifølge den 32-årige dansker har newzealænderne også været rigtig gode til at efterleve regeringens coronaanvisninger.

Under mottoet "remember to be kind" ("husk at være venlig", red.) har den 40-årige premierminister Jacinda Ardern, som Sarah Helev beskriver som virkelig handlekraftig, formået at forene landet og gøre det til en fælles opgave at udrydde coronavirussen.

Missionen er lykkedes, for befolkningen har stor tiltro til, at regeringen vil den det bedste, mener Sarah Helev.

- Newzealænderne har udvist stort samfundssind og været søde, hjælpsomme og imødekommende over for hinanden. Det er en solstrålehistorie, siger udlandsdanskeren.

Hun kommer med ét godt råd til danskerne.

- Det er vigtigt at være overbærende over for hinanden og arbejde sammen. Det er en fælles opgave at besejre coronaen, mener Sarah Helev.

Det er slående, at de små lande med færre end ti millioner indbyggere klarer sig bedst

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

Dansk placering ikke prangende

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er det svært at sammenligne, hvordan de enkelte lande har håndteret coronakrisen.

Men professoren kalder studiet fra Lowy Institute solidt og synes, det er interessant at sammenligne de globale forskelle.

- Det er slående, at de små lande med færre end ti millioner indbyggere klarer sig bedst, siger Allan Randrup Thomsen.

Han hæfter sig ved, at øer som New Zealand, Taiwan og Cypern klarer sig bedst i sammenligningen, formodentlig fordi de er begunstiget af at være isolerede samfund.

En mulig forklaring på, hvorfor både New Zealand og Australien ligger helt i top, kunne ifølge Allan Randrup Thomsen være, at de to lande historisk set har haft stort fokus på ikke at importere sygdomme.

Han kalder Danmarks placering som nummer 23 på listen for "pæn" – men uden at være prangende.

- Det tyder på, at der er noget i vores tilgang til kampen mod coronavirus, som har været fornuftig, siger Allan Randrup Thomsen.

Professoren skønner, at Danmark ligger godt til på ranglisten, men at nogle lande kan have haft en fordel ved at benytte en mere autoritær tilgang i kampen mod covid-19.

Desuden mener Allan Randrup Thomsen, at Danmark har tabt terræn på grund af den anden bølge, der ramte os i slutningen af 2020.

- Vi afveg lidt fra strategien i november og december. Her kom vi ind i en dårlig trend, hvor vi ikke fik lukket hurtigt og effektivt nok ned over for smitten – specielt på Vestegnen, hvor den fik lov til at sprede sig, siger professoren.

USA og Brasilien helt i bund

Han hæfter sig ved, at lande som Brasilien og USA ligger helt i bund.

Landene har ifølge tal fra Johns Hopkins University henholdsvis registreret mere end 220.000 og 429.000 dødfald med covid-19 ud fra et befolkningstal på cirka 210 og 310 millioner indbyggere.

I USA's tilfælde skyldes det ifølge professoren, at myndighederne helt eller delvist undervurderede udfordringen med den smitsomme coronavirus.

- Flere af USA’s delstater var både for sene til at lukke ned og for tidlige til at lukke delvist op for samfundene igen. De havde ikke fået slået smitten effektivt ned, siger Allan Randrup Thomsen.

Se rangeringen over 98 udvalgte landes håndtering af coronakrisen ifølge studiet Covid Performance Index:

1. New Zealand

2. Vietnam

3. Taiwan

4. Thailand

5. Cypern

6. Rwanda

7. Island

8. Australien

9. Letland

10. Sri Lanka

18. Norge

23. DANMARK

37. Sverige

94. USA

95. Iran

96. Colombia

97. Mexico

98. Brasilien

Kina er ikke med på listen på grund af manglende tilgængelig data om testning fra de kinesiske myndigheder.