Coronavirus

Regeringen gav kommuner ansvaret for manglende kviktests, men interne mails viser et andet billede

Næstformand i KL mener, at regeringen har kommunikeret misvisende.

På et pressemøde 29. december løftede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sløret for, at man ville iværksætte kviktests på plejehjem med høj smitte.

Men en række interne mails, som TV 2 har fået indsigt i, viser, at ordren først blev sat i værk af sundhedsmyndighederne 19. januar - altså tre uger efter.

Dagen efter sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse, at det er kommunernes ansvar, at der ikke bliver testet nok.

- Vi står i en utilfredsstillende situation, lød det 20. januar fra ministeren, der ville have kommunerne til at begynde at teste på landets plejecentre, daginstitutioner og sociale botilbud.

Ikke nok med at de private leverandører havde rigeligt med testkapacitet klar – de ansatte stod også og ventede på, at de fik lov til at blive testet, sagde han.

Det var dog var regeringen selv, der dikterede kommunernes kvikteststrategi, fremgår det af mailkorrespondancerne.

I er simpelthen nødt til at få afstemt med Justitsministeriet, hvem der styrer kommunikationen

Kommunernes Landsforening til Sundhedsministeriet

Hækkerup står ved sin udtalelse

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) er det derfor direkte misvisende, når Hækkerup giver kommunerne ansvaret.

- Kommunerne har gjort, præcist hvad sundhedsmyndighederne har bedt os om i det her pandemiforløb. Vi har nærmest gået i valsetakt, siger Martin Damm, borgmester i Kalundborg for Venstre og næstformand i KL, til TV 2.

Justitsminister Nick Hækkerup selv mener ikke, at han har udtalt sig forkert eller misvisende.

- Der var behov for, at testkapaciteten blev benyttet, og det opfordrede jeg kommunerne til. Det står jeg selvfølgelig ved. Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor nogle kommuner ikke har kendt til den ledige kapacitet, siger han i et skriftligt svar til TV 2, da han ikke ønskede at stille op til interview.

Både sundhedsministeren og justitsministeren er kaldt i samråd om forløbet.

Sundhedsministeriet valgte prioritering

Forud for ministerens udmelding var et langt forløb med mails og møder mellem mange myndigheder og kommunerne.

I en korrespondance mellem KL, Danske Regioner og Sundhedsministeriet fra 6. januar skrev Danske Regioner, at der var begrænset kapacitet for mobile kviktests.

Derfor bad Sundhedsministeriet kommunerne prioritere, at socialområdet får besøg af testbilerne.

- Herfra er der fuldt GO til den plan, der blev lagt om, at den mobile kapacitet anvendes på socialområdet, skrev en chefkonsulent fra Sundhedsministeriet til Danske Regioner og KL.

Derudover skrev Sundhedsministeriet, at ”en lille del” af den mobile kapacitet skal bruges til ”enkelte større” daginstitutioner.

- For eksempel to i hver region og for eksempel i udkantsområder, hvor der er langt til et andet testtilbud, skrev konsulenten.

Jeg tænker, vi lige skal holde hesten, indtil der er en afklaring på højere niveau

Kommunernes Landsforening til Danske Regioner

Sundhedsministeriet pegede dog på, at institutionerne gerne skal være placeret i områder med høj smittespredning.

Ifølge Martin Damm har kommunerne hele tiden fået at vide af myndighederne, hvem der skal have hvilke tests.

- Der var ikke bare fri leg, til at vi kunne sende dem ud, siger han.

KL bad flere gange om klare retningslinjer

Mens Sundhedsministeriet begyndte at lægge reglerne for, hvor testkapaciteten skulle bruges, diskuterede KL og Danske Regioner internt, hvad det egentlig betød.

- Jeg kan nu forstå, at vi ikke regner med, at der skal hurtigtestes på alle/nogen plejehjem. Jeg tænker, vi lige skal holde hesten, indtil der er en afklaring på højere niveau, skrev KL i en mail.

I et svar skrev Danske Regioner, at også de får blandede meldinger og afventer klarere retningslinjer.

Samtidig lød meldingen fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed, der ligger under Justitsministeriet, at man var ved at se på mulighederne for at indføre daglige tests på større dagtilbud og plejehjem.

Det fik KL til at understrege over for styrelsen, at det ville være uhensigtsmæssigt, hvis der blev meldt noget politisk ud om tests på daginstitutioner, da der manglede klare retningslinjer fra regeringen.

KL gjorde det desuden klart, at de havde bedt Finansministeriet klarlægge de økonomiske rammer for daglige tests.

Så sent som 18. januar skrev de til Styrelsen for Forsyningssikkerhed, at de fortsat manglede svar fra Finansministeriet, før de kunne gå videre.

- Sidst hørt fra dem i fredags. Vi har givet dem det, de har bedt om, stod der.

Kun 'røde' plejehjem skulle have hurtigtests

Af de interne mails fremgår det, at man lavede et prioriteringssystem, hvor man opdelte plejehjem efter antal smittede og størrelse.

Og det var kun plejehjemmene med de højeste incidenstal og mindst 140 beboere, der skulle have stillet mobil testkapacitet til rådighed – de blev kaldt 'røde plejehjem'.

Vi indretter os hele tiden, efter hvad vi får at vide. Og så går ministeren ud og siger; hvorfor gør I ikke noget andet, end I får besked på?

Martin Damm

Desuden var det først 19. januar, at Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen godkendte, at der, som Heunicke meldte ud tre uger forinden, skulle kviktestes på plejehjem.

- Vi foreslår på den baggrund, at I begynder at foretage systematisk test med antigentest på de røde plejehjem med det samme, skrev Sundhedsministeriet til KL.

Martin Damm siger til TV 2, at han er meget frustreret over hele forløbet og kommer med en opfordring til regeringen:

- Den største opfordring fra KL er, at sundhedsmyndighederne melder klart ud, hvem der skal have de her kviktests.

- Hvem styrer kommunikationen?

20. januar, samme dag som Nick Hækkerups udtalelse om kommunerne blev sendt ud, kontaktede ministeriet Danske Regioner og Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

Her skrev en person fra ministeriet, at de ”grundet det store fokus på testindsatserne” ville vide, hvor og hvor mange tests, der blev lavet på dagtilbud og plejecentre.

Regionerne svarede tilbage, at de var forvirrede over forespørgslen, da man netop havde været til statusmøde med ministeriet, hvor der blev taget en diskussion om teststrategien.

Og mens korrespondancerne mellem KL, Danske Regioner og både justits- og sundhedsministerierne fortsætter, blev pressemeddelelsen med Nick Hækkerup sendt ud.

Tilsyneladende fuldstændig uden hverken kommunerne eller regionernes viden.

- Vi har siddet for få timer siden med X og aftalt "åbn for alle sluser", og vi har beklaget os over manglende koordinering. Og så kommer det her. I er simpelthen nødt til at få afstemt med Justitsministeriet, hvem der styrer kommunikationen, skrev KL til Sundhedsministeriet.

- Beklager, at vi har misforstået noget, men hørte på mødet tidligere i dag, at I ønskede klare meldinger på prioriteringen, svarede ministeriet.

Det er faldet flere af landets borgmestre for brystet, at Nick Hækkerup skød skylden på dem, lyder det fra Martin Damm.

- Vi indretter os hele tiden, efter hvad vi får at vide. Og så går ministeren ud og siger; hvorfor gør I ikke noget andet, end I får besked på? Mange borgmestre tænkte, at det var lige groft nok, lyder det fra næstformanden.

Er det et forsøg fra regeringen på at fraskrive sig ansvaret?

- Man kunne godt fornemme, at her var en sag, der ikke var så god. Det klæder ikke myndighederne at smide den ud til kommunerne, hvor folk ligger vandret for at leve op til de retningslinjer, vi får fra myndighederne.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke. Det har ikke været muligt.