Coronavirus

Lyntest bør erstatte PCR-test, mener eksperter

Hurtigtestene viser sig at være bedre, end vi troede - og så opsnapper de i høj grad virus hos dem, der smitter mest.

I lang tid hed det sig, at de såkaldte hurtigtests kun skulle ses som et supplement til PCR-testene, for eksempel lige op til en begivenhed.

Men nu viser det sig, at de berygtede vatpinde til næsen er bedre og mere nøjagtige, end vi gik og troede.

Et dansk studie viser, at lyntestene fangede hele 70 procent af de positive testresultater, som PCR-tests også fandt. Det er betydeligt mere nøjagtigt end de 55 procent, det hidtil har heddet.

Deres kvalitet har været noget undervurderet

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi

Derfor kan PCR-testene med fordel udskiftes til lyntests i et større omfang, mener flere eksperter nu.

Opsnapper særligt den britiske mutation

Ifølge Christine Stabell, klinisk professor ved Syddansk Universitet, er lyntestene oplagte i de tilfælde, hvor man ikke har været nær kontakt eller har symptomer.

- Jeg synes kun, det kan gå for langsomt med at tage hurtigtestene endnu bredere i brug, siger hun til TV 2.

Professoren mener, at hurtigtestene kan erstatte PCR-tests i stor udstrækning. Blandt andet fordi de også er gode til at opsnappe den britiske virusmutation, også kendt som B117.

Det er de, fordi netop den britiske variant giver mere virus i hals og svælg, som vatpindene er gode til at spore.

Fanger virus hos folk, der smitter

Professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen bakker op om forslaget. Han har længe synes, at vi bruger lyntestene for lidt:

- Deres kvalitet har været noget undervurderet, siger han.

Ligesom Christine Stabell peger Allan Randrup Thomsen på, at selvom lyntestene ikke er så virusfølsomme som PCR-testene, så er de gode til at fange virus hos dem, der har nok til, at det smitter.

- Det gør lyntestene til et meget effektivt værktøj, fordi du får svaret hurtigt og kan isolere dig med det samme, siger han.

Ved Falcks lyntestcenter på Østerbro fortæller ambulancedirektør Jørgen Mieritz, at man er glad for resultatet af den danske undersøgelse.

Hos Falck, der har haft udbuddet om gratis tests siden december, stemmer undersøgelsen også overens med det, man har oplevet:

- Lige fra starten kunne vi se i vores tal, at det, vi fandt, svarede til PCR-testene i det offentlige, siger han til TV 2.