Coronavirus

Hospitalsdirektører sprang foran i vaccinekøen

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm understreger, at direktører ikke opfylder kriterier for at få vaccine.

Tre ud af seks direktører på Odense Universitetshospital (OUH) har fået en vaccine, selvom dele af frontpersonalet egentlig står foran dem i køen.

Det skriver fagbladet 3F.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, siger til TV 2, at han i et brev til regionerne har lavet en "klar markering" af retningslinjerne.

- Der er ingen tvivl om, at man skal prioritere det personale, som er i størst risiko for selv at blive smittet, og det personale som er i størst risiko for at give smitten videre til sårbare patienter, og der er altså ikke sygehusdirektører i de kriterier, siger Søren Brostrøm.

Prioritering var "håndholdt"

Hospitalets presseafdeling bekræfter, at halvdelen af direktørerne på OUH fik vaccine, selvom personale, der arbejder på covid-19-afsnit, burde have haft første prioritet.

Ifølge administrerende direktør Niels Nørgaard Pedersen fik de tre direktører vaccinerne som nogle af de første på Odense Universitetshospital.

Det skyldes ifølge direktøren, at vaccineprogrammet på OUH var "håndholdt", og at der ikke i tilstrækkelig grad var styr på prioritetslister og it-systemer.

Derfor stod der ampuller med overskydende vaccine, som skulle fordeles. Og i den forbindelse fik tre af hospitalets direktører en vaccine, selvom de ikke arbejder tættest på patienter indlagt med covid-19-smitte.

Overfor 3F beklager Niels Nørgaard Pedersen dog, at man ikke i tilstrækkelig grad havde prioriteringerne på plads.

- Jeg ærgrer mig da i dag over, at vi ikke allerede i opstartsprocessen havde tilstrækkelige planer for, hvad vi ville gøre, hvis vi fik vacciner i overskud. Derfor har vi flere gange udvidet vores standby-lister, så vi sikrer, at overskydende vacciner går til de prioriterede grupper, skriver han i en mail.

Uro på flere sygehuse

På OUH har man for nylig måttet fortælle rengøringspersonale på hospitalets covid-19-afsnit, at de ikke kunne få vaccine på grund af en skarp prioritering, så de ansatte med mest direkte kontakt til smittede fik en vaccine først.

Sonny Hornhaver, der er 3F’s fællestillidsrepræsentant for rengørings- og serviceassistenterne på Odense Universitetshospital, kalder det "virkelig problematisk", at tre direktører er kommet foran i køen.

Vaccineuddeling har de seneste uger skabt uro på flere af landets sygehuse.

På Herlev og Gentofte Hospital er tre direktører ifølge Berlingske blevet vaccineret, herunder den konstituerede hospitalsdirektør, Steen Werner Hansen.

Fredag kunne TV 2 fortælle, at personale på tre psykiatriske centre i København var vrede og forundrede over prioriteringen i deres uddeling.

Og siden har det også skabt røre på gangene i Sygehus Sønderjylland, at en gruppe ortopædkirurger har fået coronavaccine udenom sygehusledelsens system i et regionalt vaccinationscenter.