Coronavirus

Fransk vaccineproducent vil producere konkurrentens vaccine

For første gang i vaccinekapløbet stiller en vaccineproducent sine faciliteter til rådighed for en konkurrent.

Den franske vaccineproducent Sanofi vil give konkurrenten Pfizer/BioNTech mulighed for at producere vacciner mod coronavirus på Sanofis fabrik i Frankfurt.

Det oplyser Sanofis direktør i et interview med den franske avis Le Figaro.

Aftalen skal fremskynde processen med at fremstille vacciner, som der lige nu er en enorm efterspørgsel på.

Planen er, at der skal produceres 100 millioner flere vaccinedoser til EU-landene på fabrikken, og at de kan leveres fra juli måned.

Franske forsinkelser

Sanofi er selv i gang med at udvikle en vaccine mod coronavirus, der efter planen skulle have været klar til brug i starten af 2021, men nu er de sakket bagud i kapløbet.

Det gjorde de, da resultaterne af de kliniske test ikke var gode nok, og det blev tydeligt, at udsigterne til en færdigtestet vaccine trak ud. Blandt andet var effekten ringere blandt den ældre gruppe af testpersoner.

Forsinkelsen fik de franske myndigheder til at appellere til, at Sanofis fabriksfaciliter skulle udnyttes, selv om det var af konkurrenterne. Noget, som Sanofi nu efterlever.

- Vi har haft en mindre forsinkelse på en af vores vacciner, og derfor besluttede vi os for at udnytte tiden til at bruge vores produktionsfaciliter til at hjælpe Pfizer med deres, siger Olivier Bogillot, der er direktør for Sanofi i Frankrig.

Sanofi arbejder sammen med det amerikanske Translate Bio også på en anden vaccine, der begynder de første kliniske test inden for få uger. Vaccinen er baseret på samme mRNA-teknologi som vaccinerne fra Pfizer/Biontech og Moderna, der er godkendt og rullet ud i Danmark.

Paul Hudson, Sanofis administrerende direktør, fastholder, at Sanofi vil arbejde videre med begge vaccineprojekter, selvom virksomheden rækker hånden ud til konkurrenten.

Forvirring og færre doser

Lige nu er der lang kø til de vacciner, som producenterne spytter ud, så de ekstra doser falder på et tørt sted.

Alene i EU har man "lagt billet ind på" 600 millioner doser fra Pfizer/BioNTech, og i USA er der aftaler for 200 millioner doser fra den tysk-amerikanske producent. Danmarks aftaler gælder for 4,6 millioner doser. Men firmaet var ikke i stand til at levere de 12,7 millioner doser, der var aftalt i 2020, fordi der var "problemer med forsyningskæden."

En anden vaccineproducent, Oxford/AstraZeneca, har også nedjusteret deres leveringsplan for 2021s første kvartal. Den vaccine skal EUs lægemiddelagentur vurdere i slutningen af januar, men med AstraZenecas udmelding har de europæiske udsigter til nye vaccineforesyngninger lidt et knæk.

Nedjusteringen skyldes blandt andet, at der er store forskelle på udbyttet af de enkelte portioner, der bliver produceret, lyder det fra AstraZenecas topchef, Pascal Soriot.

- For nogle er det en helt ny proces, og de er ikke så effektive som andre. Derfor får du lavere produktivitet. Der er ikke noget mystisk i det, siger han.

Tempoet skal op

Onsdag indkaldte Enhedslisten sundhedsministeren til en hasteforespørgsel i Folketingssalen. For det er nødvendigt at undersøge, om der er mulighed for at udstede nødlicenser eller tvangslicenser til at producere covid-19-vacciner på danske medicinalfabrikker, mente partiets sundhedsordfører Peder Hvelplund.

Vacciner er blandt de lægemidler, der er sværest at producere, da den kun kan produceres på meget avancerede faciliteter. Men sundhedsminister Magnus Heunicke erkendte, at der er problemer med at få doser nok, og at vaccinationstempoet lige nu er for lavt.

- De danske sundhedsmyndigheder har været og er stadig i gang med at undersøge, om der findes danske virksomheder, hvor det overhovedet er realistisk at producere hele vaccinen eller indgå som underleverandør i vaccineproduktionen og hjælpe til med at booste produktionen, siger Magnus Heunicke (S).