Coronavirus

Brostrøm sætter ord på de næste ugers vaccinestrategi: - Sundhedspersonalet må vente

I de kommende par uger vil kun ældre borgere blive tilbudt vaccine på bekostning af sundhedspersonalet.

Vi får i øjeblikket leveret færre vacciner, end vi havde regnet med. Og det får nu konsekvenser for landets sundhedspersonale.

I et brev til regionerne har Sundhedsstyrelsen oplyst, at man i den kommende tid kun vil tilbyde første vaccinestik til de såkaldte gruppe 2 og 3 - det drejer sig om personer over 85 samt personer over 65, som modtager personlig pleje og praktisk hjælp.

- Sundhedspersonalet må vente et par uger. Vi kan ikke bare blive ved med at sætte de allerældste tilbage i køen, forklarer Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, til TV 2.

Samtidig vil man gennemføre planlagte andendoser af vaccinen til de, der har fået første stik. Det gælder fortsat alle grupper, inklusiv sundhedspersonale.

Ingen i gruppe 3 vaccineret

Udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen bliver af mange opfattet som en ændring af strategien, men Søren Brostrøm insisterer på, at det faktisk er helt efter planen, at man nu kommer til de ældre. Og at gruppen tværtimod er blevet nedprioriteret tidligere til fordel for netop sundhedspersonalet.

- En stor del af personalet på sygehusene er allerede vaccineret. Det er de ældste, der har den største risiko for at dø af sygdommen, og vi er ikke kommet godt i gang med den gruppe, siger han.

Af de seneste data fra Sundhedsstyrelsen fremgår det, at ingen personer i gruppe 3 endnu er blevet vaccineret. Det er gruppen af borgere på over 85, som bor i eget hjem og ikke modtager pleje. Til sammenligning er 71.000 personer i gruppen med sundheds- og ældrepersonale blevet vaccineret. Det svarer til omkring 20 procent af den gruppe.

- Meget, meget bekymret

Men selvom sundhedspersonalet i forvejen har fået mange vacciner, er den nye udmelding fra Sundhedsstyrelsen et decideret svigt af det personale, der passer coronasmittede patienter. Sådan lyder det fra Line Ervolder (K), der sidder i Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

- Jeg er meget, meget bekymret over det her. Det er simpelthen ikke okay, siger hun til TV 2.

Repræsentanter for både sygeplejerne, lægerne og andet sundhedspersonale har været fremme med budskabet om, at man fortsat bør vaccinere både de ældre og frontpersonalet. Omvendt siger Søren Brostrøm, at man må prioritere, nu hvor vi har fået færre vacciner leveret end tidligere.

Line Ervolder, der selv arbejder som sygeplejerske på Rigshospitalet, er helt med på, at man må prioritere. Men Sundhedsstyrelsen har prioriteret lodret forkert, mener hun.

- Jeg mener, man er nødt til at blive ved med at vaccinere personalet. Man kan relativt hurtigt blive færdig med sundhedspersonalet, hvor de gamle er en langt større gruppe. Så jeg mener, det er helt forkert ikke at gøre personalet færdigt først.

Tidligere direktør: Jeg havde nok gjort det samme

Men er det Søren Brostrøm eller Line Ervolder, der har ret? Ifølge Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut, er begges argumenter gode.

- Man vælger nu at beskytte de mest sårbare, og det er meget fornuftigt. Men jeg har også stor forståelse for, at frontpersonalet skal vaccineres, fordi de løbende har stor risiko og har båret en stor byrde, siger han til TV 2.

Han understreger, at man hele tiden kan vælge andre prioriteringer, og at enhver vil byde på vindere og tabere. Eksempelvis kunne man have valgt at begynde vaccineindsatsen med de aldersgrupper, der spreder smitten mest, nemlig yngre mennesker og folk, der stadig går på arbejde. Men den gruppe er så stor, at det ikke ville være en effektiv strategi.

- Her og nu får man mest udbytte af at vaccinere de svageste. Vi skal have bragt smitten og dødeligheden ned, og derfor tager man fat på især risikogruppen nu. Jeg havde nok gjort det samme, hvis jeg stadig havde været beslutningstager, siger han.

Brostrøm: Vi er kommet bagud

I Region Hovedstaden har man i de værste perioder haft op mod 1000 medlemmer af sundhedsplejen hjemsendt, enten smittet med coronavirus eller som nære kontakter. Det har givet store problemer med travlhed på hospitalerne, fortæller Line Ervolder.

- Der er jo langt færre til at passe de andre patienter, og det har helbredsmæssige konsekvenser, når der ikke er personale nok.

Søren Brostrøm understreger imidlertid, at der ikke er tale om en nedprioritering af sundhedsarbejderne, men at man blot følger planen

- Vi holder fast i den rækkefølge, der hele tiden har været. Vi skulle have været i gang med gruppe 2 og 3 i sidste uge, men det nåede vi ikke med de her forsinkede leverancer, siger han.

Sundhedsansatte kan blive superspredere

Udover travlheden på hospitalerne, er der en anden alvorlig konsekvens ved ikke at vaccinere sundhedspersonale, siger Line Ervolder. Ansatte i for eksempel hjemmeplejen kan uforvarende sprede virussen til en masse i risikogruppen, fordi de tager rundt til ældre.

- På sygehusene kan vi gøre meget for at skærme, og der ved vi også som regel, hvem der er smittede. Men for personale i hjemmeplejen, på bosteder og som arbejder med hjemløse kan det være enormt udfordrende. Derfor mener jeg, man skal starte med dem.

Den forklaring køber Nils Strandberg.

- Den risiko er helt klart til stede. Men i alle prioriteringer vil der være vindere og tabere. Nu vælger man i en tid at prioritere de svageste, og det tror jeg sådan set er meget fornuftigt, siger han.

Ifølge Sundhedsstyrelsen regner man stadig med, at alle danskere kan få tilbudt vaccine inden udgangen af juni. Det er imidlertid afhængigt af, at der ikke sker flere forsinkelser.